Ρυγχόσπερμο, πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα

Ρυγχόσπερμο, πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα
11 Μαΐου 22:37 2020 Print This Article

Το ρυγχόσπερμο, το ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό με τα υπέροχα μικρά αρωματικά άνθη, μπορεί να πολλαπλασιαστεί σχετικά εύκολα με μοσχεύματα, με υπόγειες καταβολάδες και δυσκολότερα με σπόρο. Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με μοσχεύματα γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το ρυγχόσπερμο και να δημιουργήσουμε νέα φυτά. 


Τι μοσχεύματα ρυγχόσπερμου επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό του; Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα ρυγχόσπερμου: δυνατούς, υγιείς βλαστούς, που δεν έχουν άνθος και κόβουμε με καλά ακονισμένο κλαδευτήρι μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών και πλάτους 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε την κάτω πλευρά του μοσχεύματος ρυγχόσπερμου, 3-4 χιλιοστά κάτω από το «μάτι» και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους. Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα του ρυγχόσπερμου κατά τον πολλαπλασιασμό; Αρχικά, εμβαπτίζουμε την βάση των μοσχευμάτων του ρυγχόσπερμου σε λίγο νερό και μετά σε σκόνη ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα του ρυγχόσπερμου σε βάθος 5 εκατοστών σε μικρές γλάστρες φυτώριου, με ελαφρύ εδαφικό μείγμα από τύρφη και περλίτη, και τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Ποτίζουμε συχνά το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα του ρυγχόσπερμου με νερό για να εξασφαλίσουμε υψηλή σχετική υγρασία που συντελεί στην καλύτερη ριζοβολία των μοσχευμάτων. 

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Συμβουλές για τη φροντίδα του ρυγχόσπερμου


 Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του ρυγχόσπερμου Μεταφυτεύουμε τα ριζοβολημένα φυτά στην οριστική γλάστρα αφού περάσουν τρεις μήνες ή απευθείας στον κήπο μας την επόμενη άνοιξη. 

Print Friendly, PDF & Email
  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment