Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Ραδίκια: Συμβουλές για σπορά και καλλιέργεια

Όταν μιλάμε για τα άγρια χόρτα του χειμώνα, τα ραδίκια αποτελούν την πιο αγαπημένη επιλογή στην κουζίνα μας.

Τα άγρια ραδίκια φυτρώνουν σε χωράφια στην ύπαιθρο, όμως υπάρχουν πολλές ποικιλίες ραδικιού που μπορούμε να καλλιεργήσουμε για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα από τον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Η καλλιέργεια του ραδικιού είναι γνωστή από τα αρχαιότητα. Χάρη στη χαρακτηριστική πικρή γεύση του, το ραδίκι έχει αποκτήσει διάφορες ονομασίες όπως πίκρα, πικρομάρουλο και πικροράδικο.

Πρόκειται για ένα ποώδες χορταρικό με υψηλή διατροφική αξία που περιέχει αρκετές βιταμίνες, καροτενοειδή και ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Τα ραδίκια τρώγονται φρέσκα σε σαλάτες, γίνονται πολύ νόστιμα βραστά με λεμόνι, φρέσκο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, καθώς επίσης συνδυάζονται σε διάφορες συνταγές με ψάρι και κρέας.

Ας δούμε, αναλυτικά, πότε σπέρνουμε ραδίκια και τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του ραδικιού για να εξασφαλίσουμε πλούσια συγκομιδή στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Υπάρχουν πολλά καλλιεργούμενα είδη και ποικιλίες ραδικιού, ανάλογα τις γευστικές προτιμήσεις μας. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες ραδικιού που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι οι εξής:

Τα ραδίκια αγαπούν το ψυχρό περιβάλλον και φυτεύονται την εποχή του φθινοπώρου που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία και λίγες ώρες ημερήσιας ηλιοφάνειας. Σε υψηλές θερμοκρασίες, το ραδίκι ανθίζει πρόωρα και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

Φυτεύουμε τα ραδίκια σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη και προτιμούμε εδάφη πλούσια, γόνιμα και δροσερά που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση.

Πριν τη φύτευση, ενσωματώνουμε στο έδαφος με τη μορφή και για καλύτερη ανάπτυξη της καλλιέργειας του ραδικιού.

Τα ραδίκια . Ο σπόρος του ραδικιού όταν φυτευτεί στο χώμα, φυτρώνει μετά από 7-10 μέρες σε κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίες μεταξύ 16-20°C.

Για να καλλιεργήσουμε ραδίκι σε επιφάνεια 100 τετραγωνικών μέτρων, θα χρειαστούμε περίπου 100 γραμμάρια σπόρο ραδικιού.

Σπέρνουμε τον σπόρο του ραδικιού σε βάθος ενός εκατοστού και ποτίζουμε ελαφρά, ώστε να βραχεί το χώμα, χωρίς να πλημμυρίσει.

Το υπερβολικό πότισμα αποτελεί το πιο συχνό των σπόρων του ραδικιού.

Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, αραιώνουμε τα φυτά για να βελτιώσουμε τον αερισμό τους και να μπορέσουν να αναπτυχθούν καλύτερα.

Κατάλληλες αποστάσεις για την καλλιέργεια του ραδικιού είναι 20-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών ραδικιού και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης, ανάλογα το είδος και την ποικιλία.

Αν προμηθευτούμε έτοιμα φυτά ραδικιού από φυτώριο, τα φυτεύουμε απευθείας στις .

Για να καλλιεργήσουμε ραδίκι στην αυλή, στη βεράντα και στο μπαλκόνι μας, εξασφαλίζουμε κατάλληλές θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούμε αρκετές γλάστρες και ζαρντινιέρες για να συγκομίσουμε ικανοποιητική ποσότητα σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Καθώς το ραδίκι δεν αναπτύσσει βαθύ ριζικό σύστημα, χρησιμοποιούμε χαμηλές με ύψος 15-20 εκατοστών.

Στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται εύκολα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Γεμίζουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες που θα φυτέψουμε το σπόρο ή τα φυτά ραδικιού με ειδικό για καλλιέργεια λαχανικών.

Το ραδίκι έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα για να μας δώσει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Άλλωστε, την εποχή καλλιέργειάς του ραδικιού, βοηθάνε στο πότισμα και οι βροχοπτώσεις.

Στις αρχές της άνοιξης που η θερμοκρασία ανεβαίνει σημαντικά, τα ραδίκια χρειάζονται συχνότερο και σταθερό πότισμα.

Αν και οι άγριες ποικιλίες ραδικιού που φυτρώνουν στα ορεινά αναπτύσσονται χωρίς λίπασμα, η καλλιέργεια του ραδικιού στον κήπο και στο μπαλκόνι, χρειάζεται γόνιμο έδαφος και προσθήκη θρεπτικών συστατικών για να αποδώσει καλύτερα.

Εκτός από την ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με κοπριά και κομπόστ κατά τη φύτευση, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα αζώτου 20-30 μέρες μετά τo φύτρωμα.

Επαναλαμβάνουμε τη λίπανση μια φορά το μήνα, ειδικά αν κάνουμε καλλιέργεια με πολλές συγκομιδές.

Το ραδίκι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και συνήθως δε χρειάζεται κάποια επέμβαση για την αντιμετώπισή τους κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.

Σε περίπτωση προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες όπως o περονόσπορος και o βοτρύτης που προκαλούν κιτρίνισμα και καφέτιασμα στα φύλλα, ψεκάζουμε τα ραδίκια με βιολογικό σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η καλλιέργεια του ραδικιού, αν και δε χρειάζεται συνεχή περιποίηση, έχει ορισμένες βασικές απαιτήσεις. Για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα:

Η συγκομιδή του ραδικιού γίνεται με μαχαίρι περίπου 2,5-3,5 μήνες μετά τη σπορά, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, ανάλογα το είδος ραδικιού που καλλιεργούμε.

Για την καλλιέργεια άγριου ραδικιού, γίνεται μία κοπή με εκρίζωση του φυτού μαζί με τμήμα της ρίζας, ενώ στην καλλιέργεια του ιταλικού και του ήμερου ραδικιού μπορούμε να κόβουμε τα φύλλα και να έχουμε αρκετές κοπές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο.

Επιπλέον, καλό είναι να μην ξεριζώνουμε όλα τα φυτά του ραδικιού από τον κήπο μας κατά τη συγκομιδή και να τα αφήνουμε να βγάλουν λουλούδια, τα οποία αφήνουν σπόρο στον κήπο μας, ώστε να φυτρώσουν από μόνα τους την επόμενη χρονιά.

Η συντήρηση του ραδικιού δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως και για τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, καθώς αντέχει μόνο για 3-4 μέρες μέσα στο ψυγείο.

Για να διατηρήσουμε περισσότερες μέρες τα ραδίκια, αρχικά φροντίζουμε να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί εσωτερικά σε ένα τάπερ πριν τα φυλάξουμε στο ψυγείο.

Για όσους έχουν μικρό κήπο και θέλουν να εξοικονομήσουμε χώρο, τα ραδίκια αποτελούν εξαιρετική , μαζί με άλλα όπως η , η , η , η , η και η .

About admin

Check Also

Ο-ανθρώπινος-εγκέφαλος-αναπτύσσει-νέους-νευρώνες-και-μετά-τα-80!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι …

Οι-πέντε-βασικοί-άξονες-της-υγείας-σύμφωνα-με-τον-sebastian-kneipp

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.