Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γερανιού

Τα γεράνια είναι τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ομορφαίνουν τις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Πολλές φορές συναντάμε μοναδικές ποικιλίες γερανιού με ιδιαίτερα έντονα χρώματα των λουλουδιών και θέλουμε να τα έχουμε και εμείς. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε καινουργια φυτά γερανιού, κόβοντας κλαδιά ή βλαστούς που στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο δημιουργίας νέων φυτών με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Πότε παίρνουμε μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό του γερανιού; Μεγάλο πλεονέκτημα στον πολλαπλασιασμό του γερανιού είναι ότι δεν υπάρχει περίοδος ληθάργου, καθώς αναπτύσσονται όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό έχει σαν συνέπεια, τα γεράνια να μπορούν να πολλαπλασιαστούν όλη την περιοδο του χρόνου και να μην χρειάζεται να περιμένουμε για μία συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου για να πάρουμε μοσχεύματα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυτά. Το ιδανικό, βέβαια, είναι να παίρνουμε μοσχεύματα αφού έχει ολοκληρωθεί ένα κύμα ανθοφοριας του γερανιού, καθώς τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού και επιπλέον βοηθά σημαντικά στην ενθάρρυνση νέας ανάπτυξης του μητρικού φυτού του γερανιού. 


Τι μοσχεύματα παίρνουμε για τον πολλαπλασιασμό του γερανιού;  Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γερανιού, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15-20 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθίσει ή έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους. Κόβουμε τα μοσχεύματα του γερανιού πάντα σε σημείο ακριβώς λίγο πάνω από το γόνατο, δηλαδή την χαρακτηριστική υπερπλασία – το σημείο που είναι πιο παχύς ο βλαστός. Στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κοφτερό ψαλιδάκι, τα περισσότερα φύλλα του μοσχεύματος του γερανιού από τη βάση του βλαστού αφήνοντας μόνο 2-3 φύλλα στην κορυφή του. Διατηρούμε αυτά τα φύλλα στο μόσχευμα του γερανιού, καθώς μέσω της φωτοσύνθεσης μας παρέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεια για να πετύχουμε καλή και γρήγορη ριζοβολία του μοσχεύματος του γερανιού. 

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια


 Ποια είναι η διαδικασία φύτευσης των μοσχευμάτων του γερανιού; Για την φύτευση των μοσχευμάτων του γερανιού, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή εξωτερικού χώρου που να περιέχει αρκετή ποσότητα περλίτη και ελαφρόπετρας, ώστε να υπάρχει καλός αερισμός για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του γερανιού. Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε δικό μας μίγμα, ανακατεύοντας τύρφη, κοπριά και περλίτη σε αναλογία 1:1:1. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα του γερανιού σε μια φωτεινή θέση που να διαθέτει αρκετή υγρασία και δροσιά. Αν χρησιμοποιήσουμε ναύλον σακούλα για να σκεπάσουμε το μόσχευμα του γερανιού αφήνοντας τρύπες στη σακούλα, ο πολλαπλασιασμός του γερανιού θα γίνει πιο γρήγορα. Συνήθως, ο χρόνος ριζοβολίας του μοσχεύματος του γερανιού διαρκεί 3-4 εβδομάδες μέχρι να μεταφυτεύσουμε το νέο φυτό. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του γερανιού Τα μοσχεύματα γερανιού ριζώνουν πολύ εύκολα και σχετικά γρήγορα, τόσο που δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας, όπως κάνουμε σε άλλες περιπτώσεις πολλαπλασιασμού φυτών και ειδικά όταν έχουμε ξυλώδη και ημιξυλώδη μοσχεύματα. 

 

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.