Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News

Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Angelica archangelica και το πολύτιμο αιθέριο έλαιο των σπόρων της μας βοηθά και μας δείχνει τον τρόπο πως… -. να αγκαλιάσουμε...
Περισσότερα
Angelica archangelica, το “θείο” βότανο, το βότανο των αρχαγγέλων

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Πώς αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα

Η καλύτερη μέθοδος για να διατηρήσουμε το άρωμα και το χρώμα από τα φύλλα και τα άνθη των φρέσκων αρωματικών φυτών είναι η αποξήρανση στον αέρα. Σίγουρα, τα αποξηραμενα βοτανα δεν μπορούν να φτάσουν τα φρέσκα τόσο σε άρωμα όσο και σε χρώμα, όμως με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Ανάλογα το αρωματικο φυτό, το πάχος των φύλλων του, σε ποιο στάδιο άνθισης είναι τα λουλούδια του, επιλέγουμε τη διάρκεια και την ένταση της αποξήρανσης ώστε να μην αποξηρανθούν υπερβολικά και χάσουν μέρος του αρώματος τους αλλά παράλληλα να μην παραμείνει ανεπιθύμητη υγρασία που μπορεί σταδιακά να τα αλλοιώσει κατά την αποθήκευση τους. Πότε συγκομίζουμε για να αποξηράνουμε τα αρωματικά βότανα; Για κάθε είδος αρωματικού φυτού, υπάρχει ένα ξεχωριστό στάδιο που έχει το δυνατότερο άρωμα κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου. Σε αυτή τη φάση, που τα αρωματικά και βότανα έχουν τη μέγιστη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια και ρητίνες, είναι η κατάλληλη εποχή για να τα συλλέξουμε και να τα αποξηράνουμε. Για παράδειγμα, η μέντα, ο δύοσμος και ο βασιλικός καλό είναι να μαζεύονται πριν ανθίσουν ενώ η ρίγανη, η ματζουράνα, το θυμάρι και το λεμονοθύμαρο όταν τα λουλόυδια τους είναι σχεδόν ανοικτά στις αρχές της άνθισης. Για την αποξήρανση των φύλλων του δεντρολίβανου μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε εποχή ενώ για τα άνθη του φασκόμηλου τα κόβουμε όταν τα λουλόυδια στην κορυφή είναι σχεδόν ανοικτά και μετά από ένα μήνα συλλέγουμε τα φύλλα του. Σχετικά με τα μυρωδικά της κουζίνας, μαιντανό, άνηθο και κόλιαντρο, τα μαζεύουμε πριν την άνθιση αν θέλουμε να τα αποξηράνουμε. 


Ποια είναι το κατάλληλο μέρος για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών; Aν και φαίνεται πολύ ωραίο να αποξηραίνουμε τα αρωματικά φυτά μας σε μάτσα και να τα κρεμάμε ανάποδα μέσα στην κουζίνα μας, όμως δεν το προτείνουμε λόγω των ακατάλληλων συνθηκών απο υψηλών θερμοκρασιών, της ηλιοφάνειας καθώς και των διάφορων οσμών της κουζίνας που θα μπερδευτούν με τα αρώματα των βοτάνων. Κατάλληλο μέρος, είναι ένα δωμάτιο ή μια αποθήκη, με χαμηλό φωτισμό (χωρίς δηλαδή να το κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου), με καλό αερισμό και χωρίς πολλές σκόνες. Αν το δωμάτιο δεν έχει πολύ καλό αερισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα για να ανακυκλώνει τον αέρα. Αν to διαθεσιμο μέρος για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών είναι σχετικα φωτεινό ή έχει αρκετές σκόνες, μπορούμε να κρεμάσουμε σε μάτσα τα αρωματικά φυτά και να τα κάλυψουμε με χάρτινες σακούλες, αρκετά μεγάλες και με τρύπες, για να τα προστατεύσουμε απο τον ήλιο και το σκόνισμα και να τους εξασφαλίζουμε παράλληλα καλό αερισμό. Ποια είναι η διαδικασία αποξήρανσης των αρωματικών φυτών; H πιο καταλληλη ώρα συγκομιδής των αρωματικών φυτών για αποξήρανση είναι κατά την διάρκεια του πρωινού αφού έχει φύγει η πρωινή υγρασία από τα φυτά. Αφού τα ξεπλύνουμε στη συνέχεια και τα αφήσουμε να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος, τα δένουμε με σπάγγο και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοινί που έχουμε βάλει στον κατάλληλο χώρο που έχουμε επιλέξει. Κάθε 2-3 μέρες ελέγχουμε τα αρωματικά βότανα και παρακολουθούμε τη σταδιακή μείωση της υγρασίας. Αν για κάποιο λόγο παραμένουν τα βότανα υγρά πρέπει να αυξήσουμε τον αεριμό του χώρου ανοίγοντας επιπλέον παράθυρα ή χρησιμοποιώντας πρόσθετους ανεμιστήρες. Αν τα έχουμε καλύψει με χάρτινες σακούλες, ίσως πρέπει να ανοίξουμε μεγαλύτερες τρύπες ή να τις απομακρύνουμε τελείως. Για να διαπιστώσουμε πάντως αν τα αρωματικά βότανα έχουν πλήρως αποξηρανθεί, θα πρέπει όταν τα τρίβουμε απαλά με τα δάκτυλα μας, να γίνονται μικρά κομματάκια. Αν κατά το τρίψιμο γίνονται σκόνη, αυτό σημαίνει ότι η αποξήρανση κράτησε παραπάνω και έχουμε χάσει μέρος του αρώματος των βοτάνων. Αν δεν είμαστε πάντως σίγουροι ότι τα βότανα έχουν πλήρως αποξηρανθεί, βάζουμε μικρά κομματάκια σέ ένα γυαλινο βαζάκι και το τοποθετούμε στον ζεστό ήλιο. Αν δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του βάζου, αυτό σημαίνει ότι τα βότανα μας χρειάζονται πρόσθετο χρόνο αποξήρανσης. Κι ένα μυστικό για την αποξήρανση των αρωματικών φυτών Αν και κάποιοι χρησιμοποιούν για την επιτάχυνση της αποξήρανση των αρωματικών φυτών τον αφυγραντήρα, τον φούρνο της κουζίνας ή ακόμα και το φούρνο των μικροκυμάτων, θα σας προτείναμε να το αποφύγετε. Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξετε τη διαδικασία της αποξήρανσης και το πιο πιθανό είναι να ξεράνετε υπερβολικά τα αρωματικά βότανα και νά χάσετε σημαντικό ποσοστό του αρώματος καθώς και τη ζωντάνια του χρώματος που έχουν. Ίσως να άξιζε να το δοκιμάσετε σε μόνο σε μέρη που έχουν υπερβολική υγρασία και είναι σχεδόν ανέφικτη η αποξήρανση των αρωματικών φυτών στον αέρα. Xρήσιμα άρθρα για τα αρωματικά φυτά

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.