Τετάρτη , 5 Φεβρουαρίου 2025
Breaking News

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #5

Βότανα στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας! Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #5

Μελέτη εξηγεί πώς το θυμίαμα κάνει πολύ περισσότερα από το να “καθαρίζει τα κακά πνεύματα”

Το θυμίαμα είναι μια τελετουργική πρακτική που είχε σημαντική πολιτιστική και πνευματική σημασία για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Το θυμίαμα περιλάμβανε...
Περισσότερα
Μελέτη εξηγεί πώς το θυμίαμα κάνει πολύ περισσότερα από το να “καθαρίζει τα κακά πνεύματα”

όταν με ρώτησαν τι συμβαίνει με την πραγματικότητά μας θυμήθηκα τον dr. Joe Dispenza που μας λέει…

dr. Joe Dispenza: Κανείς δεν αλλάζει μέχρι να αλλάξει την ενέργειά του και όταν αλλάξεις την ενέργειά σου αλλάζεις την...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι συμβαίνει με την πραγματικότητά μας θυμήθηκα τον dr. Joe Dispenza που μας λέει…

Ο Bruce Lipton μας εξηγεί τι είναι η επιγενετική

“όταν κοιτάμε τον καθρέφτη και βλέπουμε τον εαυτό μας δεν βλέπουμε μια μεμονωμένη οντότητα, αλλά μια κοινότητα 50 τρισεκατομμυρίων κυττάρων”...
Περισσότερα
Ο Bruce Lipton μας εξηγεί τι είναι η επιγενετική

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

Η οστική αδυναμία επηρεάζει τη δύναμη και την ευελιξία της υγείας των οστών μας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιαρθριτικά...
Περισσότερα
Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

Όσο για το δενδρολίβανό μου, το αφήνω να τρέχει σε όλους τους τοίχους του κήπου μου, γύρω-γύρω,  όχι μόνο επειδή το αγαπούν οι...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

για τον νόμο του Ανταγωνιστή: Ο Ανταγωνιστής, ο εχθρός, είναι ένας ειδικός προωθητής. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός υπευθυνότητάς...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Ο στόχος κάθε θεραπείας είναι η διατήρηση της καλύτερης δυνατής φροντίδας για την πάθηση και τις συννοσηρότητές της.  Κατά την ενσωμάτωση...
Περισσότερα
Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κλασική μουσική κατοικεί έναν ξεχωριστό χώρο, απρόσιτο στον άνθρωπο

“Ένα μουσικό έργο είναι μια μυστηριώδης οντότητα της οποίας η ουσία ξεφεύγει εντελώς από τις αισθήσεις μας” Φυσικοί που συνδέονται...
Περισσότερα
Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κλασική μουσική κατοικεί έναν ξεχωριστό χώρο, απρόσιτο στον άνθρωπο

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα 2ο

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει: “Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη...
Περισσότερα
Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα 2ο

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;

Αναμφισβήτητα, το σύκο είναι ένα από τα πιο γλυκά καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική και αξεπέραστη γεύση.

Το απολαμβάνουμε φρέσκο την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς επίσης αποξηραμένο ή σε γλυκά του κουταλιού όλες τις εποχές του χρόνου.

Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, τα σύκα έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. 

Η είναι αρκετά εύκολη και μας δίνει πολλούς καρπούς χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Πολλές φορές, ωστόσο, συλλέγουμε τα σύκα άγουρα και σκληρά χωρίς γλυκιά γεύση, ενώ κάποιες άλλες φορές έχουν ωριμάσει πολύ και είναι πολύ μαλακά με υποβαθμισμένη ποιότητα.

Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια εποχή μαζεύουμε τα σύκα που προορίζονται για γλυκό του κουταλιού, καθώς επίσης τα αποξηραμένα σύκα που τρώμε όλο τον χρόνο.

Ας δούμε, λοιπόν, πότε ωριμάζουν τα σύκα για να τα συλλέξουμε την κατάλληλη στιγμή και να απολαμβάνουμε την πλούσια γεύση τους.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας του σύκου!

Υπάρχουν, βέβαια, πρώιμες ποικιλίες συκιάς ωριμάζουν την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ στις όψιμες ποικιλίες η ωρίμανση γίνεται το φθινόπωρο.

Τα σύκα της κάθε ποικιλίας συνήθως ωριμάζουν ενάμισι περίπου μήνα μετά την καρπόδεση και το σχηματισμό των καρπών.

Καταλαβαίνουμε ότι τα σύκα είναι ώριμα όταν ο φλοιός του καρπού να αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας και ο καρπός να αρχίζει να μαλακώνει.

Τα ώριμα σύκα έχουν χρώμα ανοιχτό ή σκούρο πράσινο, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με χαρακτηριστικό μωβ ή βιολετί χρώμα.

Αν κόψουμε ένα σύκο και από τον ποδίσκο του καρπού βγαίνει άφθονο γάλα, σημαίνει ότι το σύκο που κόψαμε είναι αρκετά άγουρο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επαγγελματίες καλλιεργητές δεν συγκομίζουν τα σύκα τελείως ώριμα για να μην υποβαθμισθεί η ποιότητα τους κατά την μεταφορά στους χώρους αποθήκευσης και εμπορίας.

Aν αφήσουμε τα σύκα να ολοκληρώσουν το στάδιο της ωρίμανσης και στη συνέχεια να συρρικνωθούν, τότε μπορούμε να τα συλλέξουμε για να τα καταναλώσουμε ως αποξηραμένα σύκα.

Σε αυτή τη φάση της συρρίκνωσης του καρπού πάνω στα δέντρα της συκιάς, τα σύκα αποκτούν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και είναι κατάλληλα για συλλογή.

Επιλέγουμε σύκα που έχουν πλήρως ωριμάσει και απομακρύνουμε τους καρπούς που παρουσιάζουν σαπίσματα στο φλοιό ή στο εσωτερικό του καρπού.

Για σύκο γλυκό του κουταλιού, συλλέγουμε τους μικρούς και άγουρους καρπούς από δέντρα άγριας συκιάς την περίοδο Απριλίου και Μαΐου.

Τα συγκεκριμένα σύκα είναι πολύ μικρά, σκληρά και δεν τρώγονται ωμά, καθώς είναι κατάλληλα μόνο για να φτιάξουμε τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

Η συλλογή των σύκων γίνεται με το χέρι, με ειδικό κλαδευτήρι συγκομιδής φρούτων ή με ένα ειδικό εργαλείο που διαθέτει κοντάρι και ονομάζεται φρουτοσυλλέκτης.

Όταν συλλέγουμε τα σύκα με το χέρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η συκιά διαθέτει ένα γαλακτώδες υγρό που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και διάφορες αλλεργίες.

Χρησιμοποιούμε ειδικά γάντια για τα χέρια και φροντίζουμε να μην έχουμε εκτεθειμένα μέρη του σώματος μας για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς.

Αν θέλουμε να μαζέψουμε σύκα χωρίς γάντια, μπορούμε να τα αλείψουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο για να αποφύγουμε τον ερεθισμό του δέρματος.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα φρέσκα σύκα μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική νάιλον σακούλα.

Για μεγαλύτερης διάρκειας αποθήκευση, μπορούμε να βάλουμε τα σύκα, κομμένα ή ολόκληρα, μέσα στην κατάψυξη και να τα αποψύξουμε στη συνέχεια όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε.

Προσθέτοντας στις συκιές κατά την περίοδο ανάπτυξης των σύκων, βοηθάμε τα δέντρα να δώσουν πλούσια καρποφορία και να έχουν καλύτερη ωρίμανση των καρπών.

About admin

Check Also

όταν-με-ρώτησαν-είπα-πως-ο-stefano-elio-d’-anna-έχει-πει…

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

για τον νόμο του Ανταγωνιστή: Ο Ανταγωνιστής, ο εχθρός, είναι ένας ειδικός προωθητής. Όσο πιο …

Ποιος-είναι-ο-στόχος-κάθε-θεραπείας-σύμφωνα-με-ολιστικούς-γιατρούς

Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Ο στόχος κάθε θεραπείας είναι η διατήρηση της καλύτερης δυνατής φροντίδας για την πάθηση και τις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.