Παρασκευή , 13 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;

Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με αμπελουργικές παραδόσεις και ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα.

Η παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και είναι αρκετά απαιτητική σε καλλιεργητική φροντίδα.

Ειδικότερα, η εποχή φύτευσης αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για να έχει επιτυχία η ανάπτυξη του αμπελιού και να θέσουμε της βάσεις για μία πλούσια παραγωγή.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια εποχή φυτεύουμε αμπέλι και κρεβατίνα, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για το φύτεμα ώστε να απολαμβάνουμε νόστιμα σταφύλια και υπέροχο κρασί.

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση αμπελιού και τη δημιουργία νέου αμπελώνα είναι από τα μέσα του χειμώνα μέχρι τις αρχές τις άνοιξης.

Το αμπέλι φυτεύεται με μοσχεύματα, τμήματα βλαστών από μέρος του ξύλου που οι καλλιεργητές ονομάζουν κληματόβεργες.

Οι βέργες για το φύτεμα μπορούν να προέρχονται από το που γίνεται την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Βέβαια, οι επαγγελματίες αμπελουργοί συνήθως προμηθεύονται από φυτώρια αμπελιού, δηλαδή έτοιμα φυτά στα οποία δεν περιβάλλεται η ρίζα από χώμα.

Προτιμούμε τα έρριζα εμβολιασμένα μοσχεύματα αμπελιού, δηλαδή τμήματα βλαστού αμπελιού που έχουν εμβολιαστεί σε ανθεκτικό υποκείμενο με ρίζες, τα οποία είναι πολύ πιο ανθεκτικά.

Αντίστοιχα με το αμπέλι, η φύτευση της κληματαριάς στον κήπο και στην αυλή μας, μπορεί να γίνει στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης με τις κληματόβεργες.

Στα φυτά που προορίζονται για κρεβατίνα έχουμε περισσότερη ευελιξία συγκριτικά με το αμπέλι, καθώς σε φυτώρια βρίσκουμε και φυτά που έχουν ριζώσει σε γλάστρες.

Tα συγκεκριμένα ριζωμένα φυτά αμπελιού μπορούν να φυτευτούν σχεδόν όλες τις εποχές του έτους, εκτός από περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Ανάλογα αν προορίζονται για παραγωγή κρασιού, για παραγωγή σταφυλιών επιτραπέζιας χρήσης ή ποικιλίες για παραγωγή σταφίδας, έχουμε πολλές εκλεκτές ντόπιες ποικιλίες και αρκετές ξένες ποικιλίες σταφυλιού που ξεχωρίζουν:

Η διαδικασία εγκατάστασης ενός αμπελώνα απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

Κατά την φύτευση του αμπελιού, τοποθετούμε πάσσαλους στήριξης και υποστύλωσης ανάλογα με το σύστημα διαμόρφωσης του αμπελιού.

About admin

Check Also

Μια-νοστιμότατη-focaccia,-το-αγαπημένο-ψωμάκι-των-παιδιών.

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια …

αυτάρκεια-–-μαραθοκεφτέδες-ή-μαλαθροκεφτέδες…

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.