Τρίτη , 3 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Μεταφέρω εδώ την κεντρική ιδέα μιας συζήτησης που είχαμε με αγαπημένους φίλους πριν λίγο καιρό! Όταν πρόκειται για πράγματα που...
Περισσότερα
Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες;

Η είναι μία από τις αγαπημένες τροφές που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.

Η ξεκινά με την φύτευση του πατατόσπορου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Λέγοντας πατατόσπορο, δεν εννοούμε κάποιο μικρό σπόρο που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας αλλά τη γνωστή μας πατάτα, τον υπόγειο βολβό σε μορφή κονδύλου που αναπτύσσεται υπόγεια.

Ο πατατόσπορος διαφέρει σε σχέση με την κοινή πατάτα που προμηθευόμαστε από το εμπόριο για να φάμε, καθώς ο διαθέτει ειδική πιστοποίηση και ελέγχους που εξασφαλίζουν ότι είναι υγιής και κατάλληλος για καλλιέργεια.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε πατάτες, πως επιλέγουμε πατατόσπορο, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση της πατάτας ώστε να εξασφαλίσουμε μία πλούσια συγκομιδή από νόστιμες πατάτες που θα απολαύσουμε στην κουζίνα μας.

Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται την εποχής της άνοιξης και του φθινοπώρου. Ανάλογα την περιοχή καλλιέργειας, έχουμε διαφορετική εποχή φύτευσης της πατάτας λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν

Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, στις περιοχές της νότιας Ελλάδα, κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι στα από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου, στην κεντρική Ελλάδα από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου, ενώ στη βόρεια Ελλάδα γίνεται λίγο αργότερα από τις αρχές Μαρτίου ως τις αρχές Απριλίου.

Για τη φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας, η οποία ευδοκιμεί μόνο στις περιοχές της νότιας Ελλάδας λόγω του ηπιότερου χειμώνα, κατάλληλη εποχή φύτευσης της πατάτας είναι από μέσα Αυγούστου ως τέλη Σεπτέμβριου.

Είναι σημαντικό να προμηθευτούμε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο της επιθυμητής ποικιλίας πατάτας από τα γεωπονικά καταστήματα της περιοχής μας τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν το φύτευση της πατάτας.

Αυτό γίνεται προκειμένου να προλάβει να βγάλει φύτρα ο πατατόσπορος και να είναι έτοιμος για φύτευση την κατάλληλη εποχή.

Αναζητώντας πατατόσπορο από τα γεωπονικά καταστήματα, προτιμάμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο, ο οποίος δεν χρειάζεται τεμαχισμό πριν την φύτευση. Θα συναντήσουμε πατατόσπορο που φέρει λευκό ταμπελάκι στο σακί (τύπου elite) και πατατόσπορος που φέρει μπλε ταμπελάκι στο σακί του.

Ο πατατόσπορος τύπου elite που συναντάμε στην ανοιξιάτικη καλλιέργεια, έχει υψηλότερη τιμή αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε από τις πατάτες που θα συγκομίσουμε, να τις φυτέψουμε το φθινόπωρο και να μας δώσουν ικανοποιητική συγκομιδή.

Η προετοιμασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση είναι πολύ σημαντική για να έχουμε πετυχημένη καλλιέργεια καi ικανοποιητική συγκομιδή πατάτας. Για να ετοιμάσουμε τον πατατόσπορο, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Πριν τη φύτευση της πατάτας στον κήπο ή το χωράφι μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες βασικές οδηγίες :

Η καλλιέργεια της πατάτας είναι αρκετά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία για να έχουμε πλούσια παραγωγή νόστιμης πατάτας. Κατά την φύτευση της πατάτας, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο, υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια της πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού, ειδικά σε αποθέματα καλίου. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να κάνουμε εναλλαγή καλλιέργειας μετά την φύτευση πατάτας σε κάποιο μέρος του κήπου μας.

Για την φύτευση της πατάτας στον κήπο μας, ανοίγουμε αυλάκια βάθους15-20 εκατοστών που αποτελούν τις γραμμές φύτευσης της πατάτας και απέχουν μεταξύ τους 70-80 εκατοστά μεταξύ τους. Τοποθετούμε τον πατατόσπορο μέσα στο αυλάκι σε αποστάσεις ανά 30-35 εκατοστά.

Αποφεύγουμε να κάνουμε πιο πυκνή φύτευση πατάτας καθώς θα πρέπει να έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή και καλή ωρίμανση της πατάτας.

Η πυκνή φύτευση της πατάτας δημιουργεί κακό αερισμό και ανάπτυξη υγρασίας στην καλλιέργεια, γεγονός που συντελεί στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως του .

Αν και η καλλιέργεια της πατάτας είναι απαιτητική ως προς το και χρειάζεται αρκετές ποσότητες νερού για να είναι αποδοτική, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο στάδιο μετά την φύτευση, καθώς μπορεί να δημιουργήσουμε προβλήματα.

Συγκεκριμένα, μετά την φύτευση της πατάτας, ποτίζουμε σε αραιή συχνότητα κάθε 4-5 μέρες, μέχρι να φυτρώσει ο κόνδυλος της πατάτας και πάντα όταν στεγνώνει το χώμα. Αυτές τις 2-3 εβδομάδες μέχρι να φυτρώσει η πατάτα, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα καθώς αυξημένη υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα του πατατόσπορου.

Κι αν δεν έχουμε κήπο ή χωράφι, μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε πατάτες στο μπαλκόνι μας. Αρκεί να προμηθευτούμε μια μεγάλη γλάστρα ύψους και διαμέτρου τουλάχιστον 30×30 εκατοστών ή ένα ειδικό πλαστικό σάκο για φύτευσης πατάτας.

Μπορούμε, επίσης, να αυτοσχεδιάσουμε χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα ένα κομμένο βαρέλι, τσουβάλια, ξύλινα τελάρα ή κιβώτια.

Για να φυτέψουμε πατάτες στο μπαλκόνι ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Από τη μέρα της φύτευσης του πατατόσπορου θα χρειαστούμε 3-4 μήνες μέχρι τη για να απολαύσουμε τη νοστιμιά τους. H διάρκεια της καλλιέργειας εξαρτάται από την ποικιλία πατάτας που επιλέξαμε καθώς και από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Αντίδια, 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

Οι λάτρεις των βραστών χόρτων ξεχωρίζουν το αντίδι ως ένα από τα αγαπημένα και πιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.