Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Breaking News

Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Η ασφάκα – Φλωμίς η θαμνώδης/Phlomis fruticosa, είναι ένα πασίγνωστος θάμνος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας! Το...
Περισσότερα
Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta – το κίτρινο coneflower που λικνίζεται στον άνεμο… Rudbeckia hirta και είναι ένα πανέμορφο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae,...
Περισσότερα
Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Η υπερτροφική ουλή είναι μια επιπλοκή της επούλωσης του τραύματος και έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές...
Περισσότερα
Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

…σχεδόν όλοι μπορούμε να θυμηθούν κάποια φορά που είμασταν “τρελά ερωτευμένοι”. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπληκτικής περιόδου της ζωής...
Περισσότερα
Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Είμαστε το άθροισμα των εμπειριών μας, που σημαίνει ότι είμαστε επιβαρυμένοι από το παρελθόν μας.  Όταν βιώνουμε άγχος ή φόβο...
Περισσότερα
hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

Κάθε πότε ποτίζουμε το και ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος;Η απαιτεί αρκετές γνώσεις και εμπειρία από τον αμπελουργό σε...
Περισσότερα
Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες;

Η είναι μία από τις αγαπημένες τροφές που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.

Η ξεκινά με την φύτευση του πατατόσπορου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Λέγοντας πατατόσπορο, δεν εννοούμε κάποιο μικρό σπόρο που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας αλλά τη γνωστή μας πατάτα, τον υπόγειο βολβό σε μορφή κονδύλου που αναπτύσσεται υπόγεια.

Ο πατατόσπορος διαφέρει σε σχέση με την κοινή πατάτα που προμηθευόμαστε από το εμπόριο για να φάμε, καθώς ο διαθέτει ειδική πιστοποίηση και ελέγχους που εξασφαλίζουν ότι είναι υγιής και κατάλληλος για καλλιέργεια.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε πατάτες, πως επιλέγουμε πατατόσπορο, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση της πατάτας ώστε να εξασφαλίσουμε μία πλούσια συγκομιδή από νόστιμες πατάτες που θα απολαύσουμε στην κουζίνα μας.

Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται την εποχής της άνοιξης και του φθινοπώρου. Ανάλογα την περιοχή καλλιέργειας, έχουμε διαφορετική εποχή φύτευσης της πατάτας λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν

Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, στις περιοχές της νότιας Ελλάδα, κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι στα από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου, στην κεντρική Ελλάδα από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου, ενώ στη βόρεια Ελλάδα γίνεται λίγο αργότερα από τις αρχές Μαρτίου ως τις αρχές Απριλίου.

Για τη φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας, η οποία ευδοκιμεί μόνο στις περιοχές της νότιας Ελλάδας λόγω του ηπιότερου χειμώνα, κατάλληλη εποχή φύτευσης της πατάτας είναι από μέσα Αυγούστου ως τέλη Σεπτέμβριου.

Είναι σημαντικό να προμηθευτούμε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο της επιθυμητής ποικιλίας πατάτας από τα γεωπονικά καταστήματα της περιοχής μας τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν το φύτευση της πατάτας.

Αυτό γίνεται προκειμένου να προλάβει να βγάλει φύτρα ο πατατόσπορος και να είναι έτοιμος για φύτευση την κατάλληλη εποχή.

Αναζητώντας πατατόσπορο από τα γεωπονικά καταστήματα, προτιμάμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο, ο οποίος δεν χρειάζεται τεμαχισμό πριν την φύτευση. Θα συναντήσουμε πατατόσπορο που φέρει λευκό ταμπελάκι στο σακί (τύπου elite) και πατατόσπορος που φέρει μπλε ταμπελάκι στο σακί του.

Ο πατατόσπορος τύπου elite που συναντάμε στην ανοιξιάτικη καλλιέργεια, έχει υψηλότερη τιμή αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε από τις πατάτες που θα συγκομίσουμε, να τις φυτέψουμε το φθινόπωρο και να μας δώσουν ικανοποιητική συγκομιδή.

Η προετοιμασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση είναι πολύ σημαντική για να έχουμε πετυχημένη καλλιέργεια καi ικανοποιητική συγκομιδή πατάτας. Για να ετοιμάσουμε τον πατατόσπορο, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Πριν τη φύτευση της πατάτας στον κήπο ή το χωράφι μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες βασικές οδηγίες :

Η καλλιέργεια της πατάτας είναι αρκετά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία για να έχουμε πλούσια παραγωγή νόστιμης πατάτας. Κατά την φύτευση της πατάτας, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο, υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια της πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού, ειδικά σε αποθέματα καλίου. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να κάνουμε εναλλαγή καλλιέργειας μετά την φύτευση πατάτας σε κάποιο μέρος του κήπου μας.

Για την φύτευση της πατάτας στον κήπο μας, ανοίγουμε αυλάκια βάθους15-20 εκατοστών που αποτελούν τις γραμμές φύτευσης της πατάτας και απέχουν μεταξύ τους 70-80 εκατοστά μεταξύ τους. Τοποθετούμε τον πατατόσπορο μέσα στο αυλάκι σε αποστάσεις ανά 30-35 εκατοστά.

Αποφεύγουμε να κάνουμε πιο πυκνή φύτευση πατάτας καθώς θα πρέπει να έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή και καλή ωρίμανση της πατάτας.

Η πυκνή φύτευση της πατάτας δημιουργεί κακό αερισμό και ανάπτυξη υγρασίας στην καλλιέργεια, γεγονός που συντελεί στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως του .

Αν και η καλλιέργεια της πατάτας είναι απαιτητική ως προς το και χρειάζεται αρκετές ποσότητες νερού για να είναι αποδοτική, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο στάδιο μετά την φύτευση, καθώς μπορεί να δημιουργήσουμε προβλήματα.

Συγκεκριμένα, μετά την φύτευση της πατάτας, ποτίζουμε σε αραιή συχνότητα κάθε 4-5 μέρες, μέχρι να φυτρώσει ο κόνδυλος της πατάτας και πάντα όταν στεγνώνει το χώμα. Αυτές τις 2-3 εβδομάδες μέχρι να φυτρώσει η πατάτα, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα καθώς αυξημένη υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα του πατατόσπορου.

Κι αν δεν έχουμε κήπο ή χωράφι, μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε πατάτες στο μπαλκόνι μας. Αρκεί να προμηθευτούμε μια μεγάλη γλάστρα ύψους και διαμέτρου τουλάχιστον 30×30 εκατοστών ή ένα ειδικό πλαστικό σάκο για φύτευσης πατάτας.

Μπορούμε, επίσης, να αυτοσχεδιάσουμε χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα ένα κομμένο βαρέλι, τσουβάλια, ξύλινα τελάρα ή κιβώτια.

Για να φυτέψουμε πατάτες στο μπαλκόνι ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Από τη μέρα της φύτευσης του πατατόσπορου θα χρειαστούμε 3-4 μήνες μέχρι τη για να απολαύσουμε τη νοστιμιά τους. H διάρκεια της καλλιέργειας εξαρτάται από την ποικιλία πατάτας που επιλέξαμε καθώς και από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Αντίδια, 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

Οι λάτρεις των βραστών χόρτων ξεχωρίζουν το αντίδι ως ένα από τα αγαπημένα και πιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.