Τρίτη , 11 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Το μέλι ως θεμέλιο της ζωής – Ένα από τα πολυτιμότερα ζωικά προϊόντα του πλανήτη μας! …η όμορφη νύμφη Μέλισσα,...
Περισσότερα
“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς

Το κλάδεμα της ροδακινιάς αποτελεί απαραίτητη καλλιεργητική εργασία που κάνουμε κάθε χρόνο για να έχουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία στην καλλιέργεια της ροδακινιάς. Η ροδακινιά διαθέτει τη ζωηρότερη βλάστηση από τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα και ανταποκρίνεται πολύ θετικά όταν λαμβάνει το κατάλληλο κλάδεμα. Αν όμως δεν τη φροντίσουμε και την αφήσουμε ακλάδευτη, πολύ σύντομα χάνει τη ζωτικότητα και την παραγωγικότητα της. Ας δούμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για το κλάδεμα της ροδακινιάς, ποια είναι η κατάλληλη εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε για να έχουμε πλούσια παραγωγή από νόστιμα και ζουμερά ροδάκινα. Ποια εποχή κλαδεύoυμε τις ροδακινιές; Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τη ροδακινιά είναι από τις αρχές Φεβρουαρίου ως αρχές Μαρτίου, μετά το τέλος των χειμωνιάτικων παγετών. Σε νεαρά δενδρύλλια ροδακινιάς, γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης για να αποκτήσουν το κατάλληλο σχήμα καθώς αναπτύσσονται και να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Σε μεγαλύτερα δέντρα ροδακινιάς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας που αφορά το ετήσιο κλάδεμα που κάνουμε κάθε χρόνο και στοχεύει στην διατήρηση της καρποφορίας. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα ροδακινιάς; Σε επαγγελματικές καλλιέργειες ροδακινιάς, το κλάδεμα διαμόρφωσης περιλαμβάνει διάφορα σχήματα που δίνουν υψηλή παραγωγή (παλμέττα, αμφίπλευση παλμέττα, ατρακτοειδές, ύψιλον ή οπωρώνας τύπου λιβάδι). Η επιλογή του σχήματος διαμόρφωσης εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία, τις εδαφικές και καιρικές συνθήκες καθώς και τις καλλιεργητικές πρακτικές. Σε ερασιτεχνικούς κήπους που έχουμε μεμονωμένα δέντρα ροδακινιάς, συνήθως γίνεται κυπελοειδές κλάδεμα διαμορφωσης στα νεαρά δενδρύλλια που δεν απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση. Για να το πετύχουμε αυτό, διαμορφώνουμε ένα κεντρικό κορμό με ύψος 50-60 εκατοστά που διακλαδίζεται σε τρεις κεντρικούς βραχίονες. Κάθε βραχίονας βρίσκεται σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον κορμό και έχει από δύο ανεπτυγμένα κλαδιά. Το πρώτο κλαδί ξεκινά σε απόσταση 50 εκατοστών από τη βάση του βραχίονα και το δεύτερο σε απόσταση 70 εκατοστών έχοντας αντίθετη κατεύθυνση. Είναι σημαντικό το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδακινιάς να είναι ελαφρό και να γίνεται σταδιακά, καθώς έτσι η ροδακινιά εισέρχεται αρκετά πιο νωρίς σε καρποφορία. 


Τι κλάδεμα κάνουμε στα μεγάλα δέντρα ροδακινιάς; Το κλάδεμα καρποφορίας έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, το σχηματισμό νέας καρποφόρας βλάστησης, τη διατήρηση των καρποφόρων βλαστών σε καλή κατάσταση, την επίτευξη επαρκούς φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου και στην εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς της ροδακινιάς είναι πιο παραγωγικοί και καρποφόροι από τους φετινούς βλαστούς. Έτσι, κατά το κλάδεμα της ροδακινιάς, αραιώνουμε τα αδύνατα και άρρωστα κλαδιά, καθώς και αυτά που αλληλοτέμνονται. Κλαδεύουμε στα δυο μάτια τους ξυλοφόρους κλάδους που δίνουν μόνο βλάστηση και κατά το 1/3 ή το 1/2 τους καρποφόρους κλάδους, ανάλογα την ποικιλία της ροδακινιάς. Για παράδειγμα οι νεκταρινιές, κλαδεύονται λιγότερο αυστηρά για να δώσουν παραγωγή, καθώς καρποφορούν σημαντικά στα λογχοειδή, σε καρποφόρους κλάδους μήκους περίπου 50 εκατοστών. 

7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς


 Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ροδακινιάς Απολυμαίνουμε τα εργαλεία με διάλυμα χλωρίνης 2%, κατά το κλάδεμα από τη μια ροδακινιά στην άλλη και αφού ολοκληρωθεί το κλάδεμα, πραγματοποιούμε ψεκασμό με διάλυμα χαλκού και αλείφουμε με πάστα τις μεγάλες τομές των κλαδιών για την πρόληψη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. Περισσότερα κλάδέματα

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.