Πέμπτη , 21 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Ο στύφνος είναι ένα αγριόχορτο που συναντάμε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου, αλλά και στην ύπαιθρο.Γνωστός επίσης...
Περισσότερα
Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς

Η βερικοκιά χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να μπορέσουμε να απολαύσουμε πλούσια παραγωγή με υπέροχα βερίκοκα γεμάτα γεύση. Το κλάδεμα της βερικοκιάς αποτελεί βασικό παράγοντα στην καλλιέργεια της βερικοκιάς που αποσκοπεί στον συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και ποιοτικής παραγωγής. Η βερικοκιά χαρακτηρίζεται από ζωηρότητα στη βλάστηση και πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο την κατάλληλη εποχή μέσα στον χειμώνα, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης στις βερικοκιές αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται κάθε χρόνο στα μεγάλα δέντρα βερικοκιάς και αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Πώς γίνεται το κλάδεμα στα νεαρά δενδρύλλια βερικοκιάς; Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων βερικοκιάς θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις, καθώς με αυτό τον τρόπο οι βερικοκιές μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία. Σε ερασιτεχνικούς κήπους, η βερικοκιά διαμορφώνεται συνήθως σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3 κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60 μοιρών με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες, συναντάμε το σχήμα της αμφίπλευρης παλμέτας, όπου αποτελείται από τον κεντρικό βλαστό που αφήνεται ακλάδευτος και από πλάγιους βλαστούς οι οποίοι διαμορφώνονται προς τη γραμμή φύτευσης των δέντρων, σε ελεύθερη διάταξη ως προς το ύψος. 


Πώς κλαδεύουμε κάθε χρόνο τις βερικοκιές; Η βερικοκιά δίνει πλουσιότερη και πυκνότερη ανθοφορία και καρποφορία πάνω σε μικρούς βλαστούς μήκους 3-5 εκατοστών. Αυτοί οι βλαστοί ονομάζονται λογχοειδή ή «μπουκέτα Μαΐου», έχουν παραγωγική ζωή 3-4 χρόνων και δίνουν καρποφορία σε νέους σχηματισμένους ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντμηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Τέλος, σημαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε σχετικά χαμηλό ύψος ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών. 

6 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς
6 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς


 Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της βερικοκιάς Μετά το κλάδεμα της βερικοκιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα ολόκληρο το δέντρο της βερικοκιάς, ενώ παράλληλα αλείφουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών, για να τις προστατέψουμε από προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. Επίσης, απολυμαίνουμε τα εργαλεία κλαδέματος σε διάλυμα χλωρίνης 2%, κατά το κλάδεμα από το ένα δέντρο στο άλλο, για να αποφύγουμε τη μεταφορά μολυσμάτων των ασθενειών. Περισσότερες συμβουλές για κλάδεμα δέντρων

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.