Παρασκευή , 24 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Πως να φτιάξετε τυρί με… κεφίρ!

Πως να φτιάξετε τυρί με… κεφίρ!

Θέλατε ποτέ να φτιάξετε τυρί αλλά είστε πολύ προβληματισμένοι από την περίπλοκη διαδικασία;
Θα σας δείξω πώς να φτιάξετε τυρί με κεφίρ γάλακτος, ένα εύκολο στην παρασκευή, νόστιμο, μαλακό τυρί που θα έχει υποστεί ζύμωση.

Πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε κόκκους γάλακτος κεφίρ (Όχι νερού, και καλά είναι να φροντίσετε να έχετε κεφίρ από κατσικίσιο γάλα, εάν τέτοιο γάλα θα χρησιμοποιήσετε).

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Ενώ δεν είναι πραγματικά καν σπόροι, μοιάζουν κάπως στην εμφάνιση. Στην πραγματικότητα, οι κόκκοι κεφίρ είναι μια μορφή «SCOBY» (αυτό δεν κατάφερα να το μεταφράσω ακριβώς. Εννοεί μία μορφή προβιοτικού), η οποία αντιπροσωπεύει τη συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμομυκήτων. 

Η αλήθεια είναι ότι η ζύμωση και η καλλιέργεια του SCOBY μοιάζει με το γάλα, τη ζάχαρη ή το μέλι σε προβιοτική δεινότητα!
Έτσι, το πρώτο βήμα για να κάνετε το κεφίρ είναι να βρείτε μερικούς από αυτούς τους κόκκους κεφίρ. Εάν έχετε έναν φίλο ή γνωστό που φτιάχνει κεφίρ γάλακτος μπορείτε να πάρετε μια μικρή κουταλιά από αυτά, καθώς πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Μπορείτε επίσης να τα αγοράσετε online.

Μόλις έχετε τους σπόρους σας, μπορείτε να ξεκινήσετε!

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Πρώτα βάζετε τους κόκκους σας σε ένα βάζο. Στη συνέχεια, γεμίστε το βάζο με πλήρες γάλα (καλλίτερα κατσικίσιο) αφήνοντας περίπου δυόμισι εκατοστά του χώρου στην κορυφή. Το κεφίρ χρειάζεται λίγο χώρο στην κορυφή γιατί θα φουσκώσει και θα επεκταθεί λίγο.

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Καλύψτε το με ένα καπάκι και αφήστε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες, ή μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο και να το αφήσετε να ζυμώνεται αργά για 3-4 εβδομάδες, και τελικά θα γίνει όπως ακριβώς θα γινόταν και με τον πρώτο τρόπο.

Μόλις έχει δέσει πρέπει να στραγγίξετε τους κόκκους.

Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε πρώτα ένα μικρό μπολ το οποίο θα έχετε καλύψει με τσαντίλα και στη συνέχεια από πάνω της, να βάλετε ένα σουρωτήρι (ΠΛΑΣΤΙΚΟ).

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Ρίξτε στο κεφίρ γάλακτος που έχει πήξει. Στραγγίζετε τους κόκκους κεφίρ με το σουρωτήρι. Αφήσετε τα στην άκρη για να κάνετε μια άλλη παρτίδα γάλακτος με κεφίρ.

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Θα μείνετε με το υπόλοιπο του κεφίρ γάλακτος στο ύφασμα.

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Ενώστε τις γωνίες του υφάσματος σε ένα μακρύ κουτάλι ή ένα μακρύ ραβδί. Κάπως έτσι:

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Στη συνέχεια, κρεμάστε τη δέσμη πάνω από ένα μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα.

Αυτό θα διώξει το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος, αφήνοντας το πήγμα στο ύφασμα. Αφήστε το να κρεμάσει εκεί και να στραγγίξει για άλλες 24-48 ώρες. Αν είναι ζεστό, ίσως θελήσετε να το τοποθετήσετε στο ψυγείο σας με κάποιο τρόπο, αλλά καλό είναι συνήθως να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τον υπόλοιπο γάλα για άλλες χρήσεις.

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Έτσι πρέπει να μοιάζει το τυρί μετά από στράγγισμα.

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Βγάλτε το στο μπολ. Στη συνέχεια προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ό, τι μπαχαρικά επιθυμείτε. Ανακατέψτε το όλα μαζί και έτοιμο, ένα σπιτικό και υπέροχο μαλακό τυρί!

pos-na-ftiaxete-tyri-me-kefir

Είναι κατάλληλο για οτιδήποτε θα χρησιμοποιούσατε κάποιο είδος τυριού.

Το έχω χρησιμοποιήσει για λαζάνια και αποδείχτηκε υπέροχο. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας! Είναι πραγματικά αρκετά νόστιμο, σαν μια παχιά και πλούσια ξινή κρέμα ή γιαούρτι.https://www.proionta-tis-fisis.com/

About admin

Check Also

Φτιάχνω τυρί γραβιέρα

Το τυρί γραβιέρα είναι ο εκλεκτότερος τύπος των εγχωρίων σκληρών τυριών, όταν δε παρασκευαστεί μετά …

Η πυτιά του τυριού και του γιαουρτιού

Η πυτιά του τυριού Σήμερα, βέβαια, μπορεί να μπει σ’ ένα ειδικό κατάστημα, ν’ αγοράσει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.