Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Breaking News

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί τρία χρόνια να δίνει χρήματα...
Περισσότερα
αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες που μπορεί να γίνουν και χρόνια,...
Περισσότερα
Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού μας με ζάχαρη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.  Και είναι φυσικό για εμάς να...
Περισσότερα
Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με αγκάθια

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με τους μικρούς καρπούς που εμφανίζονται ανάμεσα από το πυκνό φύλλωμα του.

Ο πυράκανθος (Pyracantha coccinea) είναι ένας αειθαλής αγκαθωτός θάμνος με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 3-5 μέτρων και διατηρεί τα μικρά στενόμακρα φύλλα του την περίοδο του χειμώνα.

Η ονομασία του πυράκανθου υποδηλώνει την ύπαρξη αγκαθιών και το χρώμα των καρπών του, ακόμα και στο εξωτερικό, όπου η ονομασία του πυράκανθος είναι αντίστοιχα “firethorn”. Οι καρποί του πυράκανθου, ανάλογα την ποικιλία, έχουν χρώμα κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο.

Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για τη δημιουργία πυκνού φράκτη, ο πυράκανθος επιλέγεται επίσης για μεμονωμένη φύτευση σε κήπους και σε πάρκα.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τον πυράκανθο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε αυλές και μπαλκόνια, λόγω των αγκαθιών του, ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι μας.

Τα κλαδιά του πυράκανθου με τους εντυπωσιακούς καρπούς, αξιοποιούνται ως για στολισμό κατά την εορταστική περίοδο.

Ας δούμε αναλυτικά, τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα του πυράκανθου για να τον διατηρήσουμε ζωηρό και να εξασφαλίζουμε πλούσια βλάστηση όλο τον χρόνο.

Ο πυράκανθος αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστα σημεία που διαθέτουν αρκετές ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά. Eίναι ιδιαίτερα ανθεκτικός τόσο στις παγωνιές του χειμώνα ακόμα και στο χιόνι, αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα.

Μπορούμε να φυτέψουμε πυράκανθους σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε φτωχά ασβεστώδη εδάφη, αρκεί να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στις ρίζες του πυράκανθου και το φυτό να ξεραθεί.

Για να δημιουργήσουμε ένα πυκνό φράκτη με πυράκανθους, οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 50-60 εκατοστά μεταξύ των φυτών. Κατάλληλη εποχή φύτευσης για τον πυράκανθο είναι μέσα στο φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης.

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη μεταφύτευση, ο πυράκανθος χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Ποτίζουμε περίπου δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τρεις φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Αφού μεγαλώσουν οι πυράκανθοι και ριζώσουν καλά στον κήπο μας δε χρειάζονται πότισμα την εποχή της άνοιξης και του φθινόπωρου παρά μόνο την ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Για φυτά πυράκανθου που έχουμε σε γλάστρα, θα χρειαστούν πότισμα, αραιό μεν αλλά τακτικό για όλη την περίοδο του χρόνου.

Για να ενισχύσουμε την πλούσια ανάπτυξη του πυράκανθου, κατά τα πρώτα δύο χρόνια ανάπτυξης του πυράκανθου, βάζουμε πλήρες κοκκώδες πλούσιο , και , τρεις φορές το χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για φυτά πυράκανθου που έχουν αρκετή ανάπτυξη, αρκεί η εφαρμογή λιπάσματος μία φορά το χρόνο, μέσα στην άνοιξη.

O πυράκανθος είναι ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες.

Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού, ο πυράκανθος μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας. Για την σε φυτά πυράκανθου, μπορούμε να ψεκάσουμε με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο , τα και η .

Ο πυράκανθος χρειάζεται κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, για να αφαιρέσουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς, καθώς και κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους στο εσωτερικό του φυλλώματος.

Κατά το κλάδεμα του πυράκανθου, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι ο πυράκανθος καρποφορεί και εμφανίζει τους μικρούς καρπούς του σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς.

Για φυτά πυράκανθου που έχουμε φυτέψει πρόσφατα για να τα διαμορφώσουμε σε φράκτη, τα πρώτα δύο χρόνια, κλαδεύουμε τους βλαστούς που αναπτύσσονται κατακόρυφα προς τα πάνω. Περιορίζοντας το ύψος των βλαστών, ενθαρρύνουμε την πλευρική βλάστηση του φυτού για να αποκτήσουμε γρήγορα ένα πυκνό φράκτη από φυτά πυράκανθου.

Ο πυράκανθος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ωστόσο οι σπόροι του πυράκανθου καθυστερούν πολύ να βλαστήσουν και έχουμε αργή ανάπτυξη του φυτού.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά πυράκανθου, είναι ο :

Η φύτευση πυράκανθων βοηθά για να εξασφαλίσουμε ένα όμορφο οικολογικό και φυσικό κήπο που το επισκέπτονται μέλισσες και πουλιά. Οι μέλισσες εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης κατά την περίοδο της ανθοφορίας του πυράκανθου ενώ οι καρποί του αποτελούν μία ιδιαίτερα ελκυστική τροφή για τα πουλιά την περίοδο του χειμώνα, σε μία χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν πολλά είδη καρπών για να φάνε.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.