Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με αγκάθια

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με τους μικρούς καρπούς που εμφανίζονται ανάμεσα από το πυκνό φύλλωμα του.

Ο πυράκανθος (Pyracantha coccinea) είναι ένας αειθαλής αγκαθωτός θάμνος με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 3-5 μέτρων και διατηρεί τα μικρά στενόμακρα φύλλα του την περίοδο του χειμώνα.

Η ονομασία του πυράκανθου υποδηλώνει την ύπαρξη αγκαθιών και το χρώμα των καρπών του, ακόμα και στο εξωτερικό, όπου η ονομασία του πυράκανθος είναι αντίστοιχα “firethorn”. Οι καρποί του πυράκανθου, ανάλογα την ποικιλία, έχουν χρώμα κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο.

Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για τη δημιουργία πυκνού φράκτη, ο πυράκανθος επιλέγεται επίσης για μεμονωμένη φύτευση σε κήπους και σε πάρκα.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τον πυράκανθο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε αυλές και μπαλκόνια, λόγω των αγκαθιών του, ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι μας.

Τα κλαδιά του πυράκανθου με τους εντυπωσιακούς καρπούς, αξιοποιούνται ως για στολισμό κατά την εορταστική περίοδο.

Ας δούμε αναλυτικά, τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα του πυράκανθου για να τον διατηρήσουμε ζωηρό και να εξασφαλίζουμε πλούσια βλάστηση όλο τον χρόνο.

Ο πυράκανθος αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστα σημεία που διαθέτουν αρκετές ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά. Eίναι ιδιαίτερα ανθεκτικός τόσο στις παγωνιές του χειμώνα ακόμα και στο χιόνι, αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα.

Μπορούμε να φυτέψουμε πυράκανθους σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε φτωχά ασβεστώδη εδάφη, αρκεί να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στις ρίζες του πυράκανθου και το φυτό να ξεραθεί.

Για να δημιουργήσουμε ένα πυκνό φράκτη με πυράκανθους, οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 50-60 εκατοστά μεταξύ των φυτών. Κατάλληλη εποχή φύτευσης για τον πυράκανθο είναι μέσα στο φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης.

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη μεταφύτευση, ο πυράκανθος χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Ποτίζουμε περίπου δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τρεις φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Αφού μεγαλώσουν οι πυράκανθοι και ριζώσουν καλά στον κήπο μας δε χρειάζονται πότισμα την εποχή της άνοιξης και του φθινόπωρου παρά μόνο την ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Για φυτά πυράκανθου που έχουμε σε γλάστρα, θα χρειαστούν πότισμα, αραιό μεν αλλά τακτικό για όλη την περίοδο του χρόνου.

Για να ενισχύσουμε την πλούσια ανάπτυξη του πυράκανθου, κατά τα πρώτα δύο χρόνια ανάπτυξης του πυράκανθου, βάζουμε πλήρες κοκκώδες πλούσιο , και , τρεις φορές το χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για φυτά πυράκανθου που έχουν αρκετή ανάπτυξη, αρκεί η εφαρμογή λιπάσματος μία φορά το χρόνο, μέσα στην άνοιξη.

O πυράκανθος είναι ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες.

Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού, ο πυράκανθος μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας. Για την σε φυτά πυράκανθου, μπορούμε να ψεκάσουμε με που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο , τα και η .

Ο πυράκανθος χρειάζεται κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, για να αφαιρέσουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς, καθώς και κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους στο εσωτερικό του φυλλώματος.

Κατά το κλάδεμα του πυράκανθου, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι ο πυράκανθος καρποφορεί και εμφανίζει τους μικρούς καρπούς του σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς.

Για φυτά πυράκανθου που έχουμε φυτέψει πρόσφατα για να τα διαμορφώσουμε σε φράκτη, τα πρώτα δύο χρόνια, κλαδεύουμε τους βλαστούς που αναπτύσσονται κατακόρυφα προς τα πάνω. Περιορίζοντας το ύψος των βλαστών, ενθαρρύνουμε την πλευρική βλάστηση του φυτού για να αποκτήσουμε γρήγορα ένα πυκνό φράκτη από φυτά πυράκανθου.

Ο πυράκανθος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ωστόσο οι σπόροι του πυράκανθου καθυστερούν πολύ να βλαστήσουν και έχουμε αργή ανάπτυξη του φυτού.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά πυράκανθου, είναι ο :

Η φύτευση πυράκανθων βοηθά για να εξασφαλίσουμε ένα όμορφο οικολογικό και φυσικό κήπο που το επισκέπτονται μέλισσες και πουλιά. Οι μέλισσες εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης κατά την περίοδο της ανθοφορίας του πυράκανθου ενώ οι καρποί του αποτελούν μία ιδιαίτερα ελκυστική τροφή για τα πουλιά την περίοδο του χειμώνα, σε μία χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν πολλά είδη καρπών για να φάνε.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.