Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα

Υπάρχουν 4 τουλάχιστον τρόποι για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ελιάς. Η ελιά μπορεί να πολλαπλαστεί με παραφυάδες, με ξυλοφόρα ή με φυλλοφόρα μοσχεύματα, με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών, καθώς και με τα κουκούτσια από τον καρπό. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη μέθοδο των φυλλοφόρων μοσχευμάτων. Αυτός είναι ο λόγος, που τα περισσότερα ελαιόδεντρα της Μεσογείου παράγονται στα φυτώρια χρησιμοποιώντας φυλλοφόρα μοσχεύματα, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αξιοποιεί τα φύλλα του βλαστού της ελιάς για να παράγει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της φωτοσύνθεσης, προκειμένου να ριζώσει καλύτερα το νεαρό δενδρύλλιο ελιάς. Πώς επιλέγουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό της ελιάς Κόβουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα, δηλαδή τα πάνω τμήματα από ετήσιους βλαστούς της ελιάς με µήκος 10-15 εκατοστών, αφαιρούμε τα χαμηλότερα φύλλα και κρατάμε μόνο 4-5 φύλλα από το πάνω μέρος του βλαστού. Ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού και κάνουμε μία μικρή τομή στη βαση του μοσχεύματος για να αναπτυχθεί πιο εύκολα η ρίζα, καθώς και για να απορροφηθεί καλύτερα η ορμόνη ριζοβολίας που θα προσθέσουμε. Η ορμόνη ριζοβολίας αυξάνει τον αριθμό ανάπτυξης ριζιδίων του μοσχεύματος της ελιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Ο πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα μπορεί να γίνει σχεδόν όλο τον χρόνο, ωστόσο η καταλληλότερη περίοδος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ελιάς µε φυλλοφόρα μοσχεύματα είναι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 


Πώς φυτεύουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα της ελιάς στη γλάστρα; Φυτεύουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα της ελιάς σε ατομικά πλαστικά γλάστράκια ή ειδικά μαύρα σακουλάκια φύτευσης, αφού πρώτα βουτήξουμε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η φύτευση των μοσχευμάτων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το πάνω μέρος του βλαστού με τα φύλλα να εξέρχεται απο το φυτόχωμα που θα φυτέψουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως υπόστρωμα φύτευσης φυτόχωμα γενικής χρήσης που προμηθευόμαστε από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα ή να φτιάξουμε δικό μας μίγμα ανακατεύοντας ίσα μέρη κομπόστ, τύρφης και περλίτη. Τοποθετούμε τα γλαστράκια σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας για να ριζώσουν καλύτερα. Ο καλύτερος τρόπος είναι δημιουργώντας ένα μικρό θερμοκήπιο, όπου τα φυτά ποτίζονται με ειδικά μπεκ υδρονέφωσης, ψεκάζοντας δηλαδή με πολύ μικρά υδροσταγονίδια. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την κατασκευή, βάζουμε τα γλαστράκια μας σε σχετικά φωτεινό σημείο που δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου και καλύπτουμε τα φυτά με μία νάυλον σακούλα. Τα καινούρια φυτά ελιάς μας, ανάλογα με την ποικιλία, θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση μετά από 2 με 3 μήνες. 

10 μυστικά για καλλιέργεια ελιάς
10 μυστικά για καλλιέργεια ελιάς


 Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα Η επιτυχία του πολλαπλασιασμού με φυλλοφόρα μοσχεύματα εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς, καθώς και από την εποχή συλλογής των μοσχευμάτων, τη συγκέντρωση της ορµόνης ριζοβολίας και το υπόστρωμα φύτευσης. Από τις ελληνικές ποικιλίες ελιάς, αυτές που πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα με φυλλοφόρα μοσχεύματα είναι η Κορωνέικη, η Κοθρέικη, η Μεγαρείτικη. Σχετικά δυσκολότερα πολλαπλασιάζεται η Αμυγδαλολιά και η Κονσερβολιά, και πολύ πιο δύσκολα η Αδραμυτική και η Καλαμών. 

 Περισσότερα άρθρα για την ελιά 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.