Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.

Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia sp.) είναι μικρά φυτά που συνήθως φτάνουν τα 15-30 εκατοστά σε ύψος και πλάτος. Η συμπαγής τους μορφή τα καθιστά ιδανικά για μικρούς χώρους ή γραφεία.

Τα φύλλα της πεπερόμιας διαφέρουν ανάλογα με το είδος, αλλά γενικά είναι παχιά, σαρκώδη και λεία, κάτι που βοηθά το φυτό να αποθηκεύει νερό.

Τα σχήματα των φυτών της πεπερόμιας ποικίλουν από στρογγυλά έως καρδιόσχημα, ενώ τα χρώματα τους από πράσινο έως διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, του λευκού ή του κόκκινου. Ορισμένα είδη έχουν ποικιλόχρωμα φύλλα με ρίγες ή κηλίδες.

Το φυτό της πεπερόμια εμφανίζει άνθη μικρά, χωρίς ιδιαίτερο χρώμα ή άρωμα και καλλωπιστική αξία. Διαθέτει βλαστούς συνήθως παχείς και σαρκώδεις, ενώ σε κάποια είδη έχουν χυμώδη υφή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πεπερόμιες έχουν μικρό ριζικό σύστημα, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για μικρά γλαστράκια και για αυτό άλλωστε είναι τόσο δημοφιλείς σε σπίτια και γραφεία.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο διάσημα είδη πεπερόμιας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους ώστε να τις διατηρήσουμε υγιείς και εντυπωσιακές στον χώρο του σπιτιού και του γραφείου.

Η πεπερόμια (Peperomia) έχει πολλές ποικιλίες, καθεμία από τις οποίες διαφέρει σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα των φύλλων. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο γνωστές ποικιλίες:

Η πεπερόμια αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινά σημεία με αρκετό έμμεσο ηλιακό φως. Αποφεύγουμε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, καθώς μπορεί να προκαλέσει καψίματα στα φύλλα της.

Αρκετά είδη πεπερόμιας μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού, αν και η ανάπτυξή τους θα είναι πιο αργή σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι πεπερόμιες προτιμούν θερμοκρασίες μεταξύ 18-24°C, καθώς δεν αντέχουν το κρύο. Αποφεύγουμε την τοποθέτηση κοντά σε ανοιχτά παράθυρα τον χειμώνα ή σε σημεία με ρεύματα αέρα.

Για την φύτευση της πεπερόμιας, επιλέγουμε σχετικά μικρές γλάστρες, διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών και τις γεμίζουμε με ειδικό , κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου.

Γεινικότερα, η πεπερόμια δεν χρειάζεται συχνή , καθώς έχει αργή ανάπτυξη. Μεταφυτεύουμε κάθε 2-3 χρόνια μόνο όταν οι ρίζες του φυτού έχουν γεμίσει τη γλάστρα.

Το χώμα της γλάστρας που έχουμε φυτέψει την πεπερόμια πρέπει να διατηρείται ελαφρώς υγρό. Ποτίζουμε συνήθως μία φορά την εβδομάδα όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει.

Την περίοδο του χειμώνα, ποτίζουμε σε αραιότερα διαστήματα, καθώς η πεπερόμια είναι ευαίσθητη στο που μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών.

Το φυτό της πεπερόμια χρειάζεται , μία φορά τον μήνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι με υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου σε σχετικά χαμηλή δόση.

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, βάζουμε λίπασμα σε αραιή δόση, κάθε 2 μήνες καθώς το φυτό έχει πιο περιορισμένη ανάπτυξη.

Η πεπερόμια χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα, κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης για να διατηρήσουμε το σχήμα της και να την ενθαρρύνουμε να πυκνώσει το φύλλωμα της.

Κατά το κλάδεμα της πεπερόμια, απομακρύνουμε κίτρινα και ξεραμένα φύλλα και κλαδεύουμε τις κορυφές των βλαστών του φυτού για να δώσουμε πιο συμπαγή μορφή στο φυτό

H πεπερόμια, όπως τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορούν να προσβληθούν από διάφορα έντομα όπως η , η , ο , καθώς και από τον .

Για την προληπτική προστασία από έντομα, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα με ένα σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Για την προστασία της πεπερόμια από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, θα χρειαστεί να ψεκάσουμε με οικολογικό σκεύασμα .

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πεπερόμιας, εύκολα και οικονομικά, πραγματοποιώντας: α) ή β) .

α) Πολλαπλασιασμός πεπερόμιας με μοσχεύματα:

Κόβουμε βλαστούς πεπερόμιας μήκους 10-15 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης και τους φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου. Γεμίζουμε τις γλάστρες με μείγμα τύρφης και περλίτη, σε αναλογία 1:1 και περιμένουμε 2 μήνες περίπου για να ριζώσει το καινούριο φυτό πεπερόμιας.

Για μερικά είδη πεπερόμιας, μπορούμε να ακολουθήσουμε μία παραλλαγή της μεθόδου πολλαπλασιασμού των μοσχευμάτων. Συγκεκριμένα, μπορούμε να πάρουμε ένα φύλλο πεπερόμιας μαζί με το μίσχο, να το βάλουμε σε νερό για να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλάστρα.

β) Πολλαπλασιασμός πεπερόμιας με διαίρεση φυτού

Η πεπερόμια μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ εύκολα και μέσω διαίρεσης φυτού την άνοιξη χωρίζοντας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο ή περισσότερα μικρότερα τμήματα.

Κάθε ένα τμήμα του φυτού, το οποίο θα έχει τις δικές του ρίζες, θα μεταφυτευτεί σε γλάστράκι φυτωρίου για να ριζώσει σταδιακά σε λίγες εβδομάδες.

Η πεπερόμια προτιμά περιβάλλον με μια μέτρια έως υψηλή υγρασία για να ευδοκιμήσει. Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα πιάτο με νερό κοντά στο φυτό για να αυξήσουμε την υγρασία ή να χρησιμοποιήσουμε έναν υγραντήρα σε ξηρά περιβάλλοντα.

About admin

Check Also

Πως-ετοιμάζω-ρόφημα-με-μουστάκια-καλαμποκιού

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν …

Μιτοχόνδρια:-Μια-πανταχού-παρούσα-και-ποικιλόμορφη-οικογένεια-οργανιδίων.

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.