Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Breaking News

Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Η ασφάκα – Φλωμίς η θαμνώδης/Phlomis fruticosa, είναι ένα πασίγνωστος θάμνος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας! Το...
Περισσότερα
Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta – το κίτρινο coneflower που λικνίζεται στον άνεμο… Rudbeckia hirta και είναι ένα πανέμορφο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae,...
Περισσότερα
Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Η υπερτροφική ουλή είναι μια επιπλοκή της επούλωσης του τραύματος και έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές...
Περισσότερα
Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

…σχεδόν όλοι μπορούμε να θυμηθούν κάποια φορά που είμασταν “τρελά ερωτευμένοι”. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπληκτικής περιόδου της ζωής...
Περισσότερα
Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Είμαστε το άθροισμα των εμπειριών μας, που σημαίνει ότι είμαστε επιβαρυμένοι από το παρελθόν μας.  Όταν βιώνουμε άγχος ή φόβο...
Περισσότερα
hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

Κάθε πότε ποτίζουμε το και ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος;Η απαιτεί αρκετές γνώσεις και εμπειρία από τον αμπελουργό σε...
Περισσότερα
Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

Παιώνια, ένα εντυπωσιακό βολβώδες καλλωπιστικό φυτό με που ανθίζουν από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο χαρίζοντάς μας έντονα χρώματα και υπέροχο άρωμα.

Οι παιώνιες φυτεύονται συνήθως σε γλάστρα στην αυλή, στο μπαλκόνι και στη βεράντα, αν και τις συναντάμε και ως μεμονωμένα φυτά σε γωνιές του κήπου και του γκαζόν.

Φυλλοβόλο φυτό με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, η παιώνια ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ενώ το βολβώδες ριζικό της σύστημα θυμίζει τις .

Διαθέτει μεγάλα καταπράσινα γυαλιστερά φύλλα που έχουν μικρές προεξοχές και ξεχωρίζει με τα μεγάλα μονά ή διπλά αρωματικά λουλούδια της που φτάνουν σε διάμετρο τα 10 εκατοστά, σε χρώματα όπως άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, μωβ και ροζ.

Υπάρχουν χαμηλές ποικιλίες παιώνιας που συναντάμε ως αγριολούλουδα, καθώς επίσης θαμνώδεις και δενδρώδεις ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος τα δύο μέτρα. Στην ελληνική ύπαιθρο, φυτρώνουν 5 ποικιλίες σε περιοχές με υψόμετρο, στα Ιωάννινα, στην Ρόδο, στην Κρήτη και στην Κάρπαθο.

Οι παιώνιες αποτελούν μία εντυπωσιακή στο σπίτι και στο γραφείο. Και στον γάμο, η της νύφης συχνά αποτελείται από λουλούδια παιώνιας που συμβολίζουν την καλή τύχη και την ευημερία.

Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε παιώνιες, ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με τα μαγευτικά λουλούδια της.

Υπάρχουν πολλά είδη και χιλιάδες ποικιλίες παιώνιας που διαφέρουν ως προς την ανάπτυξη τους, καθώς και ως προς το μέγεθος, τη μορφή και το χρώμα των λουλουδιών τους. Ας δούμε τις πιο σημαντικές και γνωστές ποικιλίες παιώνιας που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Οι παιώνιες φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης και δίνουν την ανθοφορία τους στα τέλη της άνοιξης και μέσα στο καλοκαίρι.

Φυτεύουμε τις παιώνιες σε ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιαζόμενες θέσεις για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Η παιώνια είναι ευαίσθητη στο κρύο και χρειάζεται προστασία από τους ανέμους και τον παγετό.

Για να φυτέψουμε παιώνιες σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό, μακριά από τους τοίχους των σπιτιών για να εξασφαλίσουμε καλό αερισμό στα φυτά.

Προτιμάμε πήλινες ή πλαστικές γλάστρες διαμέτρου και ύψους περίπου 30 εκατοστών, καθώς τα ριζώματα της παιώνιας είναι σχετικά μεγάλα.

Φροντίζουμε η γλάστρα που θα φυτέψουμε την παιώνια να διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα.

Μπορούμε να προσθέσουμε μία στρώση χαλικιών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη στράγγιση του νερού που περισσεύει από το πότισμα και τοποθετούμε το αντίστοιχο πιατάκι για να μαζεύει το νερό.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο για φυτά εξωτερικού χώρου που να διαθέτει που βοηθάει στη συγκράτηση υγρασίας και τον καλύτερο αερισμό των ριζών του φυτού.

Η παιώνια έχει αρκετές απαιτήσεις σε πότισμα για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Ξεκινάμε να ποτίζουμε όταν τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Ενδεικτικά, η παιώνια χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο-τρεις φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα κατά την φύτευση, ειδικά αν το έδαφος διατηρεί σχετική υγρασία, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι βολβοί να σαπίσουν και να μην φυτρώσουν.

Η παιώνια έχει σχετικά μικρές απαιτήσεις σε λίπασμα τόσο για φυτά που έχουμε στον κήπο μας, όσο και όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

Για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία της παιώνιας, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα όταν αναπτύσσονται τα πρώτα φύλλα και επαναλαμβάνουμε μία φορά το μήνα μέχρι τις αρχές της ανθοφορίας της.

Αν και η παιώνια είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό, σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού μπορεί να εμφανίσει μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα λόγω προσβολής από την ασθένεια του βοτρύτη. Για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, ψεκάζουμε τα φύλλα με οικολογικό σκεύασμα χαλκού.

Αν παρατηρήσουμε κάποια της παιώνιας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο είδος σκαθαριού και ψεκάσουμε με οικολογικό σκεύασμα για να προστατέψουμε το φυτό.

Αν και οι παιώνιες πολλαπλασιάζονται και με σπόρο, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι με στις αρχές της άνοιξης πριν την έναρξη της ανθοφορίας ή το φθινόπωρο μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας του φυτού.

Για να φτιάξουμε λοιπόν καινούρια φυτά παιώνιας, διαχωρίζουμε τα ριζώματα σε μικρότερα τεμάχια που διαθέτουν τουλάχιστον έναν οφθαλμό στη βάση τους και τα τοποθετούμε σε καινούριες γλάστρες ή τις μεταφυτεύουμε σε κάποιο σημείο του κήπου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα φυτώρια οι δενδρώδεις ποικιλίας παιώνιας πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό πάνω σε ανθεκτικά υποκείμενα παιώνιας.

Η παιώνια πήρε το όνομα της, σύμφωνα με τη μυθολογία από τον Παιώνα, ένα ικανό μαθητή του Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής, τον οποίο ο Δίας μεταμόρφωσε στο λουλούδι της παιώνιας για να τον προστατεύσει από την ζήλεια και την οργή του δασκάλου του.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.