Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024
Breaking News

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.

Αν και είναι γνωστή στο εξωτερικό ως μπαμπού του παραδείσου (heavenly bamboo), η ναντίνα δεν έχει καμία σχέση με το , πέραν της κοινής ασιατικής τους καταγωγής.

Η ναντίνα (Nandina domestica) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη και διαθέτει συμπαγή ανάπτυξη ύψους 1-2 μέτρων και πλάτος 1 μέτρου.

Πρόκειται για ένα με καταπράσινο μυτερό φύλλωμα που κοκκινίζει μέσα στο καλοκαίρι.

Η μοναδική ομορφιά της ναντίνας ξεδιπλώνεται την εποχή του φθινοπώρου και του χειμώνα που τα λευκά λουλούδια της μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς.

Αποτελεί εξαιρετική και μπορντούρας που χαρίζει μία πινελιά ασιατικού στυλ διακόσμησης στον κήπο μας.

Επιπλέον, η ναντίνα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να δώσουμε εξωτικό χρώμα στο μπαλκόνι, τη βεράντα και την αυλή μας.

Ας δούμε, αναλυτικά, χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της ναντίνας, ώστε να τη διατηρήσουμε υγιή και όμορφη στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Η ναντίνα αναπτύσσεται καλύτερα σε θέσεις με πλούσια ηλιοφάνεια. Επιπλέον, είναι , ωστόσο σε αυτή την περίπτωση μας δίνει λιγότερο εντυπωσιακό φύλλωμα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς επίσης στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα.

Προτιμά ελαφρώς όξινα εδάφη με pH 5-6, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών που διαθέτουν ικανοποιητική αποστράγγιση.

Κατάλληλα σημεία για να φυτέψουμε ναντίνα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, την αυλή και την βεράντα είναι αυτά που διαθέτουν νότιο, δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό

Για τη φύτευση της ναντίνας,  και ζαρντινιέρες μεσαίου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.

Γεμίζουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες με ειδικό , κατάλληλο για όξινα φυτά, φροντίζοντας να βάλουμε στη βάση μία στρώση χαλικιών ή για καλύτερη στράγγιση.

Τα άνθη της ναντίνας εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι ομαδοποιημένα σε μπουκέτα κωνικού σχήματος. Είναι μικρά σε μέγεθος και διαθέτουν λευκό χρώμα με κίτρινες πινελιές στο κέντρο.

Καθώς τα λουλούδια ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο, μας δίνουν τους υπέροχους κόκκινους καρπούς που διακοσμούν το πλούσιο φύλλωμα της ναντίνας, οι οποίοι διατηρούνται πάνω στο φυτό μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Η ναντίνα απαιτεί σχετικά τακτικό πότισμα, καθώς χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη φυλλώματος με πλούσια ανθοφορία και καρποφορία.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τη ναντίνα 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού απαιτεί συχνότερο πότισμα κάθε 2 μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε το πότισμα στη ναντίνα μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα της.

Για τη της ναντίνας που φυτεύουμε στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα τρεις φορές το χρόνο: στις αρχές άνοιξης, στις αρχές καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου.

Σε φυτά ναντίνας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρες και ζαρντινιέρες προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα, από αρχές άνοιξης ως τέλη φθινοπώρου.

Συμπληρωματικά, στα τέλη φθινοπώρου προσθέτουμε στο χώμα της ναντίνας, για να ενισχύσουμε το φυτό με και θρεπτικά συστατικά.

Αν και η ναντίνα είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό σε ασθένειες και έντομα, μπορούμε να την ψεκάσουμε προληπτικά με σκεύασμα ή για προστασία από το έντομο της βαμβακάδας και του αλευρώδη.

Η ναντίνα μπορεί να προσβληθεί και από την ίωση μωσαϊκού της αγγουριάς (C.M.V) που προκαλεί μεταχρωματισμούς και διάσπαρτα κόκκινα στίγματα στο φύλλωμα της

Η ναντίνα έχει μικρές απαιτήσεις σε και χρειάζεται μία μικρή φροντίδα στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Για να βοηθήσουμε το φυτό να ανανεωθεί και να μας δώσει νέα βλάστηση, απομακρύνουμε ξερούς και καχεκτικούς βλαστούς καθώς και λαίμαργούς βλαστούς φροντίζοντας να διατηρήσουμε το σχήμα θάμνου και να περιορίσουμε το ύψος του αν απαιτείται.

Μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερα φυτά ναντίνας εύκολα και οικονομικά με τρεις βασικούς τρόπους, εφαρμόζοντας: α) , β)  και γ) . 

α) Πολλαπλασιασμός ναντίνας με σπόρο: Παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της ναντίνας μέσα στο χειμώνα για να τους φυτέψουμε την άνοιξη σε γλάστρες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το καινούριο φυτό θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί.

β) Πολλαπλασιασμός ναντίνας με μοσχεύματα: Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ναντίνας εύκολα και οικονομικά, κόβοντας κλαδιά μήκους 10-15 εκατοστών που δεν έχουν ανθίσει μέσα στο καλοκαίρι. Φυτεύουμε τα κλαδάκια σε γλάστρες φυτωρίου ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες του πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

γ) Πολλαπλασιασμός ναντίνας με διαίρεση ριζών: Για να πολλαπλασιάσουμε φυτά ναντίνας που έχουμε σε γλάστρα, στις αρχές της άνοιξης μπορούμε να κάνουμε διαίρεση των ριζών και του υπέργειου τμήματος του φυτού. Αφού βγάλουμε το φυτό από τη γλάστρα, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι το χωρίζουμε σε δύο μέρη και τα φυτεύουμε σε νέες γλάστρες.

Οι καρποί της ναντίνας δεν τρώγονται, καθώς είναι τοξικοί τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, όπως γάτες και σκύλους.

About admin

Check Also

Η-διάρκεια-της-υγείας-μας-είναι-εξίσου-σημαντική-με-τη-διάρκεια-της-ζωής-μας”

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” …

Περιπατητικός-διαλογισμός

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.