Πέμπτη , 22 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί τρία χρόνια να δίνει χρήματα...
Περισσότερα
αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες που μπορεί να γίνουν και χρόνια,...
Περισσότερα
Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού μας με ζάχαρη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.  Και είναι φυσικό για εμάς να...
Περισσότερα
Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές μπάλες.

Γνωστή και ως κίτρινη μιμόζα, ακακία μιμόζα ή ακακία ήμερη, η μιμόζα Νικαίας (Acacia dealbata) δε θα πρέπει να συγχέεται με άλλα είδη που μπορεί να ακούσουμε ως “μιμόζα”, όπως η με τα ρόδινα άνθη και το γνωστό φυτό “μη μου άπτου” που κλείνει τα φύλλα του όταν το αγγίζουμε.

Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό με χαρακτηριστικά λεπτά στενόμακρα φύλλα που θα το συναντήσουμε ως δέντρο ή θάμνο με πλούσια ανθοφορία από μικρά σφαιρικά λουλούδια που εντυπωσιάζουν.

Η μιμόζα Νικαίας μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 10 μέτρα και να αποκτήσει πλάτος 3-4 μέτρων. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η μιμόζα θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.

Αγαπημένο , η μιμόζα είναι αρκετά δημοφιλής στο αστικό περιβάλλον χάρη στην ανθεκτικότητά της και την συναντάμε συχνά σε κήπους, πάρκα, πλατείες και διαχωριστικά δρόμων.

Επιπλέον, μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπαλκονιών αν και σε αυτή την περίπτωση θα έχει πιο περιορισμένη ανάπτυξη.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για την μιμόζα μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα και την περιποίηση της, ώστε να απολαμβάνουμε το όμορφο φύλλωμα και την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

Η μιμόζα αγαπάει τον ήλιο. Για να εμφανίσει πλούσια ανθοφορία, την φυτεύουμε σε σημεία με αρκετή ηλιοφάνεια, προστατευμένα από τη παγωνιά και τους έντονους ανέμους.

Ευδοκιμεί στους περισσότερους τύπους εδαφών όταν διαθέτουν καλή αποστράγγιση, ενώ αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερο ή ελαφρά όξινο .

Είναι ένα φυτό που αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στην ξηρασία, καθώς επίσης μπορεί να επιλεγεί ως .

Η μιμόζα ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης, χαρίζοντας μας πολλά υπέροχα κίτρινα λουλούδια.

Στη συνέχεια, τα λουλούδια της μετατρέπονται σε καρπούς που έχουν σχήμα φασολιού και περιέχουν μαύρους σπόρους.

Η μιμόζα Νικαίας χρειάζεται τακτικά ποτίσματα την πρώτη περίοδο μετά τη φύτευση, καθώς επίσης τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ή σε συνθήκες καύσωνα.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τη μιμόζα Νίκαιας μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και οπωσδήποτε 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Όταν γίνει μεγάλο δέντρο στον κήπο μας και αναπτύξει εκτεταμένο ριζικό σύστημα, είναι πλέον ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και οι ανάγκες της σε νερό περιορίζονται.

Μετά τη φύτευση, κατά τα πρώτα δύο χρόνια, η μιμόζα Νικαίας χρειάζεται τακτική για να εξασφαλίσουμε ταχεία ανάπτυξη και πλούσιο φύλλωμα.

Αυτή τη διετία, προσθέτουμε μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης ως στις αρχές φθινοπώρου, υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20 που αξιοποιείται άμεσα από τη ρίζα των φυτών.

Σε μεγαλύτερα δέντρα μιμόζας Νικαίας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες , τρεις φορές το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου.

Για να φυτέψουμε μιμόζα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε ηλιόλουστες θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προστατευμένες από βοριάδες.

, μεγάλου μεγέθους, διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών, καθώς ο μιμόζα Νίκαιας αναπτύσσει εκτεταμένο ριζικό σύστημα.

Για να γεμίσουμε τις γλάστρες, χρησιμοποιούμε  εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να περιέχει  ή .

Η μιμόζα Νικαίας μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να είναι σε πολύ φωτεινό μέρος, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι.

Η μιμόζα Νικαίας είναι ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη  σε προληπτικό επίπεδο.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης του εδάφους, η μιμόζα Νίκαιας μπορεί να εμφανίσει σαπίσματα στη ρίζα λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

Σε αυτή την περίπτωση, περιορίζουμε το πότισμα και προσθέτουμε στη ρίζα υδατοδιαλυτό σκεύασμα .

H μιμόζα Νικαίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα και μπορούμε να την αφήσουμε να αναπτυχτεί ελεύθερα στον κήπο μας.

Αν θέλουμε να την κλαδέψουμε για να περιορίσουμε το μέγεθος της ή να ελέγξουμε κάπως το σχήμα της, το κάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, πριν ξεκινήσει ο σχηματισμός της επόμενης ανθοφορίας.

Αν παρατηρήσουμε λαίμαργους βλαστούς να αναπτύσσονται από την βάση του κορμού της μιμόζας, είναι απαραίτητο να τους αφαιρούμε για να τονώσουμε την ανάπτυξη της.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μιμόζας εύκολα και οικονομικά με δύο τρόπους, πραγματοποιώντας: α) ή β) :

α) Πολλαπλασιασμός μιμόζας με σπόρο

Μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να φυτέψουμε τους μαύρους σπόρους που περιέχονται στους καρπούς του φυτού, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:

β) Πολλαπλασιασμός μιμόζας με μοσχεύματα

Για τον πολλαπλασιασμό της μιμόζας με μοσχεύματα, ακολουθούμε την εξής διαδιασία:

Εκτός από την καλλωπιστική χρήση, η μιμόζα Νικαίας αξιοποιείται για την παραγωγή ξυλείας αλλά και για την προστασία εδαφών που κινδυνεύουν από τη διάβρωση.

About admin

Check Also

Εισπνοή-βαλσαμικών-ατμών.

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. …

αστικοί-μύθοι-και-βιοσυντονισμός…διαφορετική-θέαση…

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.