Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024
Breaking News

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές μπάλες.

Γνωστή και ως κίτρινη μιμόζα, ακακία μιμόζα ή ακακία ήμερη, η μιμόζα Νικαίας (Acacia dealbata) δε θα πρέπει να συγχέεται με άλλα είδη που μπορεί να ακούσουμε ως “μιμόζα”, όπως η με τα ρόδινα άνθη και το γνωστό φυτό “μη μου άπτου” που κλείνει τα φύλλα του όταν το αγγίζουμε.

Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό με χαρακτηριστικά λεπτά στενόμακρα φύλλα που θα το συναντήσουμε ως δέντρο ή θάμνο με πλούσια ανθοφορία από μικρά σφαιρικά λουλούδια που εντυπωσιάζουν.

Η μιμόζα Νικαίας μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 10 μέτρα και να αποκτήσει πλάτος 3-4 μέτρων. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η μιμόζα θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.

Αγαπημένο , η μιμόζα είναι αρκετά δημοφιλής στο αστικό περιβάλλον χάρη στην ανθεκτικότητά της και την συναντάμε συχνά σε κήπους, πάρκα, πλατείες και διαχωριστικά δρόμων.

Επιπλέον, μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπαλκονιών αν και σε αυτή την περίπτωση θα έχει πιο περιορισμένη ανάπτυξη.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για την μιμόζα μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα και την περιποίηση της, ώστε να απολαμβάνουμε το όμορφο φύλλωμα και την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

Η μιμόζα αγαπάει τον ήλιο. Για να εμφανίσει πλούσια ανθοφορία, την φυτεύουμε σε σημεία με αρκετή ηλιοφάνεια, προστατευμένα από τη παγωνιά και τους έντονους ανέμους.

Ευδοκιμεί στους περισσότερους τύπους εδαφών όταν διαθέτουν καλή αποστράγγιση, ενώ αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερο ή ελαφρά όξινο .

Είναι ένα φυτό που αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στην ξηρασία, καθώς επίσης μπορεί να επιλεγεί ως .

Η μιμόζα ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης, χαρίζοντας μας πολλά υπέροχα κίτρινα λουλούδια.

Στη συνέχεια, τα λουλούδια της μετατρέπονται σε καρπούς που έχουν σχήμα φασολιού και περιέχουν μαύρους σπόρους.

Η μιμόζα Νικαίας χρειάζεται τακτικά ποτίσματα την πρώτη περίοδο μετά τη φύτευση, καθώς επίσης τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ή σε συνθήκες καύσωνα.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τη μιμόζα Νίκαιας μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και οπωσδήποτε 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Όταν γίνει μεγάλο δέντρο στον κήπο μας και αναπτύξει εκτεταμένο ριζικό σύστημα, είναι πλέον ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και οι ανάγκες της σε νερό περιορίζονται.

Μετά τη φύτευση, κατά τα πρώτα δύο χρόνια, η μιμόζα Νικαίας χρειάζεται τακτική για να εξασφαλίσουμε ταχεία ανάπτυξη και πλούσιο φύλλωμα.

Αυτή τη διετία, προσθέτουμε μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης ως στις αρχές φθινοπώρου, υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20 που αξιοποιείται άμεσα από τη ρίζα των φυτών.

Σε μεγαλύτερα δέντρα μιμόζας Νικαίας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες , τρεις φορές το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου.

Για να φυτέψουμε μιμόζα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε ηλιόλουστες θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προστατευμένες από βοριάδες.

, μεγάλου μεγέθους, διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών, καθώς ο μιμόζα Νίκαιας αναπτύσσει εκτεταμένο ριζικό σύστημα.

Για να γεμίσουμε τις γλάστρες, χρησιμοποιούμε  εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να περιέχει  ή .

Η μιμόζα Νικαίας μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να είναι σε πολύ φωτεινό μέρος, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι.

Η μιμόζα Νικαίας είναι ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη  σε προληπτικό επίπεδο.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης του εδάφους, η μιμόζα Νίκαιας μπορεί να εμφανίσει σαπίσματα στη ρίζα λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

Σε αυτή την περίπτωση, περιορίζουμε το πότισμα και προσθέτουμε στη ρίζα υδατοδιαλυτό σκεύασμα .

H μιμόζα Νικαίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα και μπορούμε να την αφήσουμε να αναπτυχτεί ελεύθερα στον κήπο μας.

Αν θέλουμε να την κλαδέψουμε για να περιορίσουμε το μέγεθος της ή να ελέγξουμε κάπως το σχήμα της, το κάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, πριν ξεκινήσει ο σχηματισμός της επόμενης ανθοφορίας.

Αν παρατηρήσουμε λαίμαργους βλαστούς να αναπτύσσονται από την βάση του κορμού της μιμόζας, είναι απαραίτητο να τους αφαιρούμε για να τονώσουμε την ανάπτυξη της.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μιμόζας εύκολα και οικονομικά με δύο τρόπους, πραγματοποιώντας: α) ή β) :

α) Πολλαπλασιασμός μιμόζας με σπόρο

Μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να φυτέψουμε τους μαύρους σπόρους που περιέχονται στους καρπούς του φυτού, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:

β) Πολλαπλασιασμός μιμόζας με μοσχεύματα

Για τον πολλαπλασιασμό της μιμόζας με μοσχεύματα, ακολουθούμε την εξής διαδιασία:

Εκτός από την καλλωπιστική χρήση, η μιμόζα Νικαίας αξιοποιείται για την παραγωγή ξυλείας αλλά και για την προστασία εδαφών που κινδυνεύουν από τη διάβρωση.

About admin

Check Also

Η-διάρκεια-της-υγείας-μας-είναι-εξίσου-σημαντική-με-τη-διάρκεια-της-ζωής-μας”

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” …

Περιπατητικός-διαλογισμός

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.