Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα
23 Νοεμβρίου 23:00 2021

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες.

Με καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία, την Κίνα και την Ιαπωνία, το λοροπέταλο ανθίζει την εποχή της άνοιξης και είναι ιδανικό φυτό για δημιουργία χαμηλού φράχτη στον κήπο, με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρων.

Το λοροπέταλο ξεχωρίζει και ως μεμονωμένο φυτό σε παρτέρι, καθώς επίσης φυτεμένο σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι και την αυλή μας.

Υπάρχουν διάφορα είδη λοροπέταλου με πράσινα φύλλα και λευκά λουλούδια. Ωστόσο, η πιο γνωστή ποικιλία λοροπέταλου (Loropetalum chinense var. rubrum) διαθέτει σκούρα κόκκινα στρογγυλά φύλλα και υπέροχα μωβ ή ροζ λουλούδια, σαν τούφες που θυμίζουν σχήμα αράχνης.

Το σκούρο χρώμα των φύλλων του λοροπέταλου δίνει μία μοναδική αίσθηση και συνδυάζεται πολύ αρμονικά σε συνθέσεις με άλλους θάμνους και λουλούδια. Τ

Για τους λάτρεις των κόκκινων φύλλων, υπάρχουν κι άλλοι καλλωπιστικοί θάμνοι όπως η και η που δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο μέσα στο πράσινο του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται το λοροπέταλο για να απολαμβάνουμε την πλούσια βλάστηση και την υπέροχη ανθοφορία του.

Το λοροπέταλο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Αποφεύγουμε τη φύτευση του λοροπέταλου σε σημεία που εκτίθενται σε δυνατούς ανέμους, ζεστούς ή κρύους, καθώς θα προκαλέσουν προβλήματα στο φύλλωμα και στην ανθοφορία του λοροπέταλου.

Το λοροπέταλο φυτεύεται σε γόνιμα και δροσερά εδάφη, σχετικά όξινα, που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του φυτού. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε το λοροπέταλο σε ασβεστώδη εδάφη ή σε εδάφη με υψηλό pH γιατί θα έχουμε καχεκτική ανάπτυξη και περιορισμένη ανθοφορία.

Το λοροπέταλο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι και τη βεράντα μας, μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Αποφεύγουμε σημεία με έντονη έκθεση στον ήλιο και προτιμούμε ημισκιερές θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

Για τη φύτευση του λοροπέταλου, με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 25 εκατοστών που επιτρέπουν τη δημιουργία πλούσιας και ζωηρής βλάστηση για το λοροπέταλο.

Προμηθευόμαστε γενικής χρήσης, κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου που να περιέχει και για καλύτερο αερισμό του ριζικού συστήματος και ενίσχυση του φυτού με θρεπτικά συστατικά.

Το λοροπέταλο δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και έχει σημαντική αντοχή, ακόμα κι αν ξεχάσουμε να το ποτίσουμε για λίγες μέρες. Ποτίζουμε περίπου μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Κατά το πρώτο διάστημα της φύτευσης του λοροπέταλου στον κήπο μας, θα χρειαστεί πιο συχνό πότισμα ειδικά αν το έχουμε φυτέψει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα και φροντίζουμε να ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

Για φυτά λοροπέταλου που έχουμε φυτέψει στον κήπο, είναι καλό να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία του.

Αν έχουμε λοροπέταλο σε γλάστρα και ζαρντινιέρα, προτιμούμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, το οποίο προσθέτουμε μία φορά τον μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου,.

To λοροπέταλο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και από ασθένειες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθούν τα φύλλα του από την και να δημιουργηθούν κηλίδες στα φύλλα του ή από την βακτηριακή ασθένεια της που δημιουργεί εξογκώματα στους βλαστούς.

Για την αντιμετώπιση της ανθράκωσης και της καρκίνωσης, καλό είναι να ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους βλαστούς του λοροπέταλου με σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Οι ψεκασμοί με χαλκό πρέπει να γίνεται στις αρχές της άνοιξης, μετά το κλάδεμα του φυτού, και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του λοροπέταλου, μπορούμε να το κλαδέψουμε την περίοδο του φθινοπώρου ή νωρίς την άνοιξη.

Κλαδεύουμε κάθε χρόνο ελαφρά το λοροπέταλο για να αφαιρέσουμε τα ξερά και αδύναμα κλαδιά, καθώς και για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του.

Αν κλαδέψουμε έντονα το λοροπέταλο, δηλαδή αν κόψουμε χαμηλά τους βλαστούς για ανανέωση του φυλλώματος, δεν θα έχουμε ανθοφορία μέσα στη άνοιξη.

Ο πολλαπλασιασμός του λοροπέταλου με σπόρο είναι αρκετά δύσκολος και χρονοβόρος, καθώς οι σπόροι του λοροπέταλου με σπόρο μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να βλαστήσουν.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά λοροπέταλου εύκολα και αποτελεσματικά με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα:

Το όνομα του λοροπέταλου αναφέρεται στο σχήμα των λουλουδιών του φυτού και ειδικότερα στα χαρακτηριστικά πέταλα που έχουν τη μορφή λωρίδας.

  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment