Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Breaking News

Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Η ασφάκα – Φλωμίς η θαμνώδης/Phlomis fruticosa, είναι ένα πασίγνωστος θάμνος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας! Το...
Περισσότερα
Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta – το κίτρινο coneflower που λικνίζεται στον άνεμο… Rudbeckia hirta και είναι ένα πανέμορφο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae,...
Περισσότερα
Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Η υπερτροφική ουλή είναι μια επιπλοκή της επούλωσης του τραύματος και έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές...
Περισσότερα
Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

…σχεδόν όλοι μπορούμε να θυμηθούν κάποια φορά που είμασταν “τρελά ερωτευμένοι”. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπληκτικής περιόδου της ζωής...
Περισσότερα
Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Είμαστε το άθροισμα των εμπειριών μας, που σημαίνει ότι είμαστε επιβαρυμένοι από το παρελθόν μας.  Όταν βιώνουμε άγχος ή φόβο...
Περισσότερα
hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

Κάθε πότε ποτίζουμε το και ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος;Η απαιτεί αρκετές γνώσεις και εμπειρία από τον αμπελουργό σε...
Περισσότερα
Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Λίπανση με σύμφυτο

Σύμφυτο, ένα ολοκληρωμένο λίπασμα για τα φυτά – σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Σύμφυτο, ένα ολοκληρωμένο λίπασμα για τα φυτά - σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Σύμφυτο το φαρμακευτικό-Symphytum officinale L.

Τρόπος πολλαπλασιασμού: Με σπορά ή ριζώματα

Εποχή σποράς: Φυτεύουμε με σπόρους την άνοιξη Μάρτιο με Απρίλιο όταν η θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί Κελσίου και πολλαπλασιάζουμε με ριζώματα νωρίς την άνοιξη.

Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά

Ημέρες βλάστησης: 10-30 ημέρες

Απόσταση φύτευσης: 60-90 εκατοστά, σε φτωχά εδάφη 30-60 εκατοστά

Μεταφύτευση: Μόλις φτάσει τα 5 εκατοστά περίπου ή μετά από 3 μήνες

Ανθίζει: Άνοιξη-καλοκαίρι

Κλίμα: Το σύμφυτο σπανίως βρίσκεται στην βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, φύεται δε αυτοφυώς στην Ευρώπη. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο κλίμα της Ελλάδας αλλά χρειάζεται πότισμα το καλοκαίρι

Τοποθεσία: Προτιμά υγρά αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστα έως ημισκιερά μέρη

Συλλογή-συγκομιδή: Τα φύλλα Μάιο-Σεπτέμβριο

Σκοπός καλλιέργειας:

-Ως φαρμακευτικό φυτό, για επούλωση καταγμάτων, χτυπημάτων.
-Ως φυτό για συγκαλλιέργεια και για προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων στον κήπο μας
-Το σύμφυτο είναι πλούσιο στο άζωτο, κάλιο και φυσικό ασβέστιο και η χημική του σύνθεση είναι σχεδόν η ίδια με το λίπασμα. Αποσυντίθεται πολύ γρήγορα και είναι έτσι χρήσιμο όχι μόνο στη δημιουργία της κομπόστας μας, αλλά και ως χλωρή λίπανση, όταν τεμαχίζεται και σκορπίζεται γύρω από τη βάση των φυτών μας. Το σύμφυτο έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για να διασπάσει το βαθύ χώμα, επειδή οι μακροχρόνιες ρίζες του αναπτύσσονται βαθιά κάτω στο υπέδαφος, παρέχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο επιφανειακό χώμα.

Το σύμφυτο είναι ένας εξαιρετικός αποταμιευτής μικροστοιχείων, ένα ολοκληρωμένο λίπασμα για τα φυτά. Τα φύλλα του είναι γεμάτα από άζωτο, πυρίτιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι από τα καλύτερα λιπάσματα για ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, αγγούρια, φασόλια, μπιζέλια και κυρίως για αυτά που χρειάζονται περισσότερο μαγνήσιο. Είναι ένα πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό και παράγει πολλά φύλλα κατά την περίοδο ανάπτυξής του.
Είναι καλύτερα να συλλέγετε το φυτό πριν ανθίσει και όταν έχει φτάσει περίπου τα 60 εκατοστά ύψος. Το σύμφυτο ξανά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι έτοιμο για συγκομιδή κάθε 4-5 εβδομάδες. Τα φύλλα του συγκομίζονται 4-5 φορές τον χρόνο.

Ένα καλά αναπτυγμένο φυτό μπορεί να δώσει σε κάθε κόψιμο περίπου 2.5 κιλά. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα από μόνο του και μπορεί να γίνει ζιζάνιο στον κήπο μας. Η εξόντωσή του δε μετά είναι πολύ δύσκολη λόγω των πολύ βαθιών ριζών του. Για αυτό πρέπει από την αρχή να αποφασίσουμε που θα το καλλιεργήσουμε σε μόνιμη θέση, γιατί δύσκολα θα μπορέσουμε να την αλλάξουμε μετά. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί κηπουροί που το καλλιεργούν χρησιμοποιούν τη Ρώσικη ποικιλία Bocking 14 (Symphytum x uplandicum), που είναι στείρα και πολλαπλασιάζεται με ριζώματα. Το 1997 το περιοδικό Gardening Which βαθμολόγησε το σύμφυτο ως ένα από τα καλύτερα σπιτικά υγρά λιπάσματα.

Το φυτό, με το μεγάλο σύστημα ριζών που διαθέτει, παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες μάζας.

Το Symphytum grandiflorum και το caucasicum, καλλιεργούνται για τα λουλούδια και το φύλλωμά τους.

Η ρωσική ποικιλία (Symphytum x uplandicum) είναι ένας από τους τύπους που καλλιεργείται κυρίως για λίπασμα.

Και το άγριo σύμφυτο (Symphytum officinale) είναι ένα πολύ ωραίο φυτό, με ροζ λουλούδια και μεγάλα χνουδωτά φύλλα, που είναι για όλες τις εφαρμογές και αυτό που συναντάμε συνήθως. Είναι εγγενές στην Βρετανία και ζιζάνιο στους κήπους. Εύκολα διασταυρώνεται με συγγενή είδη και σχηματίζουν πολλά διαφορετικά υβρίδια.

Το καλύτερο για την παραγωγή λιπάσματος είναι το υβρίδιο Bocking 14 που είναι στείρο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:

  • ενεργοποιητής του κομπόστ
  • υγρό λίπασμα
  • εδαφοκάλυψη
  • για την δημιουργία φυλλοχώματος

Tα φύλλα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες απελευθερώνονται εύκολα όταν τα φύλλα αποσυντίθενται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία χρειάζονται άζωτο για υγιή βλαστό και κάλιο για την παραγωγή λουλουδιών, σπόρων και φρούτων.

Σύγκριση του σύμφυτου με την κοπριά και το κομπόστ

x

Ο ανωτέρω πίνακας δείχνει ότι τα φύλλα του σύμφυτου περιέχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο κάλιο από την κοπριά, ενώ έχουν μια σχετικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Επίσης η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες το βοηθά να αποσυντίθενται γρήγορα και να μετατρέπεται σε ένα σκούρο υγρό, απελευθερώνοντας τις θρεπτικές ουσίες για άμεση χρήση από τα φυτά. Βέβαια επειδή κάθε καλό έχει και το κακό του, αυτό σημαίνει ότι είναι χαμηλά και τα ποσοστά οργανικής ύλης που μπορεί να μας διαθέσει. Με λίγα λόγια πρόκειται για το καλύτερο βιολογικό λίπασμα που μπορούμε να βρούμε σε υγρή μορφή.

Ενεργοποιητής του κομπόστ

Το σύμφυτο είναι ένας εξαιρετικός ενεργοποιητής για τον σωρό του κομπόστ ή για τον κάδο κομποστοποίησης και ο λόγος είναι τα μεγάλα ποσοστά πρωτεΐνης που περιέχει.

Τεμαχίζουμε/συνθλίβουμε φύλλα σύμφυτου, τα βάζουμε στο κομπόστ και ανακατεύουμε. Αν είναι ξερά τα δύλλα, τα βάζουμε πρώτα σε ένα κουβά με λίγο νερό και αφού τα αφήσουμε για λίγες ώρες, αδειάζουμε το σύνολο στο κομποστ και ανακατεύουμε.

Όσο περισσότερο σύμφυτο προσθέσουμε στο κομπόστ, τόσο καλύτερης ποιότητας θα είναι το τελικό υλικό που θα πάρουμε.

φωτογραφία 2

Συγκομιδή

Tα φυτά φτάνουν στην μέγιστη παραγωγή τους τον δεύτερο χρόνο. Με ένα δρεπάνι θα κόβουμε το σύμφυτο περίπου 5 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Φοράμε γάντια αφού τα φύλλα και τα κοτσάνια καλύπτονται από σκληρές τρίχες που μπορούν να ερεθίσουν κάποιων το δέρμα.

Η πρώτη κοπή γίνεται την άνοιξη, όταν τα φυτά είναι περίπου 60 εκατοστά ψηλά και πριν αναπτύξουν ανθοφόρους βλαστούς, ενώ αν συμβεί να μας προλάβουν, τους αφαιρούμε από την βάση τους. Η επόμενη κοπή θα γίνει όταν φτάσουν πάλι τα φυτά περίπου τα 60 εκατοστά. Γι αυτό χρειάζεται συνήθως τέσσερις έως πέντε εβδομάδες και μας επιτρέπει να συγκομίζουμε τέσσερις έως πέντε φορές κάθε σεζόν. Δεν κόβουμε μετά τον Σεπτέμβριο, αν και τα φυτά μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν καινούρια φύλλα μέχρι τις πρώτες παγωνιές. Αυτό θα επιτρέψει στα φυτά να δημιουργήσουν αποθέματα ενέργειας για να ξεχειμωνιάσουν. Όταν επιφανειακά το φυτό σαπίσει, τα θρεπτικά συστατικά θα θρέψουν τις ρίζες για την επόμενη χρόνια.

Παρασκευή υγρού λιπάσματος

Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι, τις οποίους εφαρμόζουμε για να υγροποιήσουμε και άλλα φυτά (τσουκνίδα, τριφλυλλι κλπ).

Μέθοδος 1η

  • Γεμίζουμε ένα δοχείο -που έχει καπάκι- με την μάζα του φυτού
  • Προσθέτουμε 10-15 λίτρα νερού ανα κιλό σύμφυτου
  • Βάζουμε χαλαρά το καπάκι και ανακατεύουμε καθημερινά. To λίπασμα θα είναι έτοιμο μετά από 4-6 εβδομάδες.

Μέθοδος 2η 

Η διαφορά είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς νερό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο, όμως μας δίνει συμπυκνωμένο υλικό που είναι πιό εύκολο να αποθηκεύσουμε.

Γεμίζουμε ένα δοχείο με φύλλα, τα οποία πρέπει να είναι συμπιεσμένα. Αν δεν είναι αρκετά ούτως ώστε να το κάνουν από μόνα τους, βάζουμε ένα βάρος πάνω τους. Κλείνουμε και σε αυτή την περίπτωση με ένα καπάκι χαλαρά και το αφήνουμε μέχρι να αποσυντεθούν και ένα μαύρο υγρό να κάτσει στην βάση του δοχείου. Αποθηκεύουμε το συμπύκνωμα σε ένα δοχείο με χαλαρό πώμα και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να αποθηκευτεί μέχρι για ένα έτος. Πάντα το αραιώνουμε πριν τη χρήση. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου πέρα από τον μικρότερο όγκο, είναι και ότι μυρίζει πολύ λιγότερο από την προηγούμενη.

Αραίωση

Στην πρώτη περίπτωση που το υγρό είναι αρύ και καστανό 10 μέρη νερού προς 1. 

Στην δεύτερη που το υγρό είναι πηχτό και μαύρο 20 μέρη νερού προς 1. 

Όμως γενικώς, δεν μπορεί να υπάρξει κάνονας για την αραίωση, επειδή η αναλογία των υλικών είναι σχετική. Ποικιλία από ποικιλία διαφέρει, όπως και τα μέρη του φυτού διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αραιώνουμε τόσο που το υγρό που θα ποτίσουμε δεν θα είναι πιο σκούρο από το χρώμα του τσαγιού. Είναι καλύτερα να είναι αρύ και να λιπαίνουμε συχνότερα, για να μην χάνονται τα θρεπτικά συστατικά.

Πόσο συχνά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε

Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που ποτίζουμε. Και δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χλωρή λίπανση. Αφού αφήσουμε τα φύλλα να μαραθούν, μπορούμε να τα βάλουμε στην τρύπα της μεταφύτευσης πριν τοποθετήσουμε το φυτό και αφού έχουμε βάλει λίγο χώμα για να τα χωρίζει. Τα φύλλα θα διασπαστούν γρήγορα από τα βακτήρια του εδάφους και θα παρέχουν πλούσιο λίπασμα για τα αναπτυσσόμενα φυτά μας.

Όπως εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε, το σύμφυτο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για την αεικαλλιέργεια (περμακουλτούρα), αλλά και για την αυτάρκεια μας, αφού θα μας δώσει την δυνατότητα και να μειώσουμε τα εισερχόμενα στον κήπο μας και να ελέγξουμε πολύ καλύτερα την κατάσταση του.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.