Πέμπτη , 30 Νοεμβρίου 2023
Breaking News

Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εδώ και αιώνες, η πρόπολη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών λόγω των βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων...
Περισσότερα
Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Στην ενότητα των άρθρων μου αυτών, θα έχω σύντομες αναφορές για κοινά φαρμακευτικά βότανα. Για τα περισσότερα από αυτά τα...
Περισσότερα
Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

“Αν ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας του εγκεφάλου,τότε ο 21ος αιώνας θα πρέπει να είναι ο αιώνας της καρδιάς”...
Περισσότερα
Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Ο εγκέφαλος μας είναι ένα όργανο μετατροπής – διαβάζει τα περιβαλλοντικά σήματα,  ερμηνεύει τα σήματα αυτά και στη συνέχεια ρυθμίζει τη...
Περισσότερα
Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Η αρχαία επιστήμη της Ayurveda Η Ayurveda είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη επιστήμη υγείας στον κόσμο. Η κεντρική αρχή της επιστήμης της Ayurveda μας λέει πως...
Περισσότερα
Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) έως τη μείωση της βαριάς αιμορραγίας και τη ρύθμιση των μηνιαίων...
Περισσότερα
Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Ο καλόκεδρος (Calocedrus decurrens) είναι ένα πανέμορφο με εντυπωσιακή ανάπτυξη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αρχιτεκτονική τοπίου.Γνωστός και με την...
Περισσότερα
Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Ο dr. Shigeaki Hinohara ήταν ένας από τους μακροβιότερους γιατρούς και εκπαιδευτικούς στον κόσμο.  Πέθανε σε ηλικία 105 ετών στις 18...
Περισσότερα
Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Πότε φυτεύουμε ελιές;

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε ελιές;H αποτελεί την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στον ελληνικό χώρο, καθώς φυτεύεται στις...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε ελιές;

herbs quotes, ο dr. Edward Bach έχει πει…

Να έχουμε πάντα ευγνωμοσύνη μέσα στην καρδιά μας που ο μεγάλος Δημιουργός σε όλη Του τη δόξα έχει σπείρει τα...
Περισσότερα
herbs quotes, ο dr. Edward Bach έχει πει…

Λίπανση με σύμφυτο

Σύμφυτο, ένα ολοκληρωμένο λίπασμα για τα φυτά – σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Σύμφυτο, ένα ολοκληρωμένο λίπασμα για τα φυτά - σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Σύμφυτο το φαρμακευτικό-Symphytum officinale L.

Τρόπος πολλαπλασιασμού: Με σπορά ή ριζώματα

Εποχή σποράς: Φυτεύουμε με σπόρους την άνοιξη Μάρτιο με Απρίλιο όταν η θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί Κελσίου και πολλαπλασιάζουμε με ριζώματα νωρίς την άνοιξη.

Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά

Ημέρες βλάστησης: 10-30 ημέρες

Απόσταση φύτευσης: 60-90 εκατοστά, σε φτωχά εδάφη 30-60 εκατοστά

Μεταφύτευση: Μόλις φτάσει τα 5 εκατοστά περίπου ή μετά από 3 μήνες

Ανθίζει: Άνοιξη-καλοκαίρι

Κλίμα: Το σύμφυτο σπανίως βρίσκεται στην βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, φύεται δε αυτοφυώς στην Ευρώπη. Μπορεί να καλλιεργηθεί στο κλίμα της Ελλάδας αλλά χρειάζεται πότισμα το καλοκαίρι

Τοποθεσία: Προτιμά υγρά αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστα έως ημισκιερά μέρη

Συλλογή-συγκομιδή: Τα φύλλα Μάιο-Σεπτέμβριο

Σκοπός καλλιέργειας:

-Ως φαρμακευτικό φυτό, για επούλωση καταγμάτων, χτυπημάτων.
-Ως φυτό για συγκαλλιέργεια και για προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων στον κήπο μας
-Το σύμφυτο είναι πλούσιο στο άζωτο, κάλιο και φυσικό ασβέστιο και η χημική του σύνθεση είναι σχεδόν η ίδια με το λίπασμα. Αποσυντίθεται πολύ γρήγορα και είναι έτσι χρήσιμο όχι μόνο στη δημιουργία της κομπόστας μας, αλλά και ως χλωρή λίπανση, όταν τεμαχίζεται και σκορπίζεται γύρω από τη βάση των φυτών μας. Το σύμφυτο έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για να διασπάσει το βαθύ χώμα, επειδή οι μακροχρόνιες ρίζες του αναπτύσσονται βαθιά κάτω στο υπέδαφος, παρέχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο επιφανειακό χώμα.

Το σύμφυτο είναι ένας εξαιρετικός αποταμιευτής μικροστοιχείων, ένα ολοκληρωμένο λίπασμα για τα φυτά. Τα φύλλα του είναι γεμάτα από άζωτο, πυρίτιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι από τα καλύτερα λιπάσματα για ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, αγγούρια, φασόλια, μπιζέλια και κυρίως για αυτά που χρειάζονται περισσότερο μαγνήσιο. Είναι ένα πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό και παράγει πολλά φύλλα κατά την περίοδο ανάπτυξής του.
Είναι καλύτερα να συλλέγετε το φυτό πριν ανθίσει και όταν έχει φτάσει περίπου τα 60 εκατοστά ύψος. Το σύμφυτο ξανά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι έτοιμο για συγκομιδή κάθε 4-5 εβδομάδες. Τα φύλλα του συγκομίζονται 4-5 φορές τον χρόνο.

Ένα καλά αναπτυγμένο φυτό μπορεί να δώσει σε κάθε κόψιμο περίπου 2.5 κιλά. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα από μόνο του και μπορεί να γίνει ζιζάνιο στον κήπο μας. Η εξόντωσή του δε μετά είναι πολύ δύσκολη λόγω των πολύ βαθιών ριζών του. Για αυτό πρέπει από την αρχή να αποφασίσουμε που θα το καλλιεργήσουμε σε μόνιμη θέση, γιατί δύσκολα θα μπορέσουμε να την αλλάξουμε μετά. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί κηπουροί που το καλλιεργούν χρησιμοποιούν τη Ρώσικη ποικιλία Bocking 14 (Symphytum x uplandicum), που είναι στείρα και πολλαπλασιάζεται με ριζώματα. Το 1997 το περιοδικό Gardening Which βαθμολόγησε το σύμφυτο ως ένα από τα καλύτερα σπιτικά υγρά λιπάσματα.

Το φυτό, με το μεγάλο σύστημα ριζών που διαθέτει, παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες μάζας.

Το Symphytum grandiflorum και το caucasicum, καλλιεργούνται για τα λουλούδια και το φύλλωμά τους.

Η ρωσική ποικιλία (Symphytum x uplandicum) είναι ένας από τους τύπους που καλλιεργείται κυρίως για λίπασμα.

Και το άγριo σύμφυτο (Symphytum officinale) είναι ένα πολύ ωραίο φυτό, με ροζ λουλούδια και μεγάλα χνουδωτά φύλλα, που είναι για όλες τις εφαρμογές και αυτό που συναντάμε συνήθως. Είναι εγγενές στην Βρετανία και ζιζάνιο στους κήπους. Εύκολα διασταυρώνεται με συγγενή είδη και σχηματίζουν πολλά διαφορετικά υβρίδια.

Το καλύτερο για την παραγωγή λιπάσματος είναι το υβρίδιο Bocking 14 που είναι στείρο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:

  • ενεργοποιητής του κομπόστ
  • υγρό λίπασμα
  • εδαφοκάλυψη
  • για την δημιουργία φυλλοχώματος

Tα φύλλα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες απελευθερώνονται εύκολα όταν τα φύλλα αποσυντίθενται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία χρειάζονται άζωτο για υγιή βλαστό και κάλιο για την παραγωγή λουλουδιών, σπόρων και φρούτων.

Σύγκριση του σύμφυτου με την κοπριά και το κομπόστ

x

Ο ανωτέρω πίνακας δείχνει ότι τα φύλλα του σύμφυτου περιέχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο κάλιο από την κοπριά, ενώ έχουν μια σχετικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άζωτο. Επίσης η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες το βοηθά να αποσυντίθενται γρήγορα και να μετατρέπεται σε ένα σκούρο υγρό, απελευθερώνοντας τις θρεπτικές ουσίες για άμεση χρήση από τα φυτά. Βέβαια επειδή κάθε καλό έχει και το κακό του, αυτό σημαίνει ότι είναι χαμηλά και τα ποσοστά οργανικής ύλης που μπορεί να μας διαθέσει. Με λίγα λόγια πρόκειται για το καλύτερο βιολογικό λίπασμα που μπορούμε να βρούμε σε υγρή μορφή.

Ενεργοποιητής του κομπόστ

Το σύμφυτο είναι ένας εξαιρετικός ενεργοποιητής για τον σωρό του κομπόστ ή για τον κάδο κομποστοποίησης και ο λόγος είναι τα μεγάλα ποσοστά πρωτεΐνης που περιέχει.

Τεμαχίζουμε/συνθλίβουμε φύλλα σύμφυτου, τα βάζουμε στο κομπόστ και ανακατεύουμε. Αν είναι ξερά τα δύλλα, τα βάζουμε πρώτα σε ένα κουβά με λίγο νερό και αφού τα αφήσουμε για λίγες ώρες, αδειάζουμε το σύνολο στο κομποστ και ανακατεύουμε.

Όσο περισσότερο σύμφυτο προσθέσουμε στο κομπόστ, τόσο καλύτερης ποιότητας θα είναι το τελικό υλικό που θα πάρουμε.

φωτογραφία 2

Συγκομιδή

Tα φυτά φτάνουν στην μέγιστη παραγωγή τους τον δεύτερο χρόνο. Με ένα δρεπάνι θα κόβουμε το σύμφυτο περίπου 5 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Φοράμε γάντια αφού τα φύλλα και τα κοτσάνια καλύπτονται από σκληρές τρίχες που μπορούν να ερεθίσουν κάποιων το δέρμα.

Η πρώτη κοπή γίνεται την άνοιξη, όταν τα φυτά είναι περίπου 60 εκατοστά ψηλά και πριν αναπτύξουν ανθοφόρους βλαστούς, ενώ αν συμβεί να μας προλάβουν, τους αφαιρούμε από την βάση τους. Η επόμενη κοπή θα γίνει όταν φτάσουν πάλι τα φυτά περίπου τα 60 εκατοστά. Γι αυτό χρειάζεται συνήθως τέσσερις έως πέντε εβδομάδες και μας επιτρέπει να συγκομίζουμε τέσσερις έως πέντε φορές κάθε σεζόν. Δεν κόβουμε μετά τον Σεπτέμβριο, αν και τα φυτά μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν καινούρια φύλλα μέχρι τις πρώτες παγωνιές. Αυτό θα επιτρέψει στα φυτά να δημιουργήσουν αποθέματα ενέργειας για να ξεχειμωνιάσουν. Όταν επιφανειακά το φυτό σαπίσει, τα θρεπτικά συστατικά θα θρέψουν τις ρίζες για την επόμενη χρόνια.

Παρασκευή υγρού λιπάσματος

Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι, τις οποίους εφαρμόζουμε για να υγροποιήσουμε και άλλα φυτά (τσουκνίδα, τριφλυλλι κλπ).

Μέθοδος 1η

  • Γεμίζουμε ένα δοχείο -που έχει καπάκι- με την μάζα του φυτού
  • Προσθέτουμε 10-15 λίτρα νερού ανα κιλό σύμφυτου
  • Βάζουμε χαλαρά το καπάκι και ανακατεύουμε καθημερινά. To λίπασμα θα είναι έτοιμο μετά από 4-6 εβδομάδες.

Μέθοδος 2η 

Η διαφορά είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς νερό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο, όμως μας δίνει συμπυκνωμένο υλικό που είναι πιό εύκολο να αποθηκεύσουμε.

Γεμίζουμε ένα δοχείο με φύλλα, τα οποία πρέπει να είναι συμπιεσμένα. Αν δεν είναι αρκετά ούτως ώστε να το κάνουν από μόνα τους, βάζουμε ένα βάρος πάνω τους. Κλείνουμε και σε αυτή την περίπτωση με ένα καπάκι χαλαρά και το αφήνουμε μέχρι να αποσυντεθούν και ένα μαύρο υγρό να κάτσει στην βάση του δοχείου. Αποθηκεύουμε το συμπύκνωμα σε ένα δοχείο με χαλαρό πώμα και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να αποθηκευτεί μέχρι για ένα έτος. Πάντα το αραιώνουμε πριν τη χρήση. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου πέρα από τον μικρότερο όγκο, είναι και ότι μυρίζει πολύ λιγότερο από την προηγούμενη.

Αραίωση

Στην πρώτη περίπτωση που το υγρό είναι αρύ και καστανό 10 μέρη νερού προς 1. 

Στην δεύτερη που το υγρό είναι πηχτό και μαύρο 20 μέρη νερού προς 1. 

Όμως γενικώς, δεν μπορεί να υπάρξει κάνονας για την αραίωση, επειδή η αναλογία των υλικών είναι σχετική. Ποικιλία από ποικιλία διαφέρει, όπως και τα μέρη του φυτού διαφέρουν μεταξύ τους. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αραιώνουμε τόσο που το υγρό που θα ποτίσουμε δεν θα είναι πιο σκούρο από το χρώμα του τσαγιού. Είναι καλύτερα να είναι αρύ και να λιπαίνουμε συχνότερα, για να μην χάνονται τα θρεπτικά συστατικά.

Πόσο συχνά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε

Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που ποτίζουμε. Και δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χλωρή λίπανση. Αφού αφήσουμε τα φύλλα να μαραθούν, μπορούμε να τα βάλουμε στην τρύπα της μεταφύτευσης πριν τοποθετήσουμε το φυτό και αφού έχουμε βάλει λίγο χώμα για να τα χωρίζει. Τα φύλλα θα διασπαστούν γρήγορα από τα βακτήρια του εδάφους και θα παρέχουν πλούσιο λίπασμα για τα αναπτυσσόμενα φυτά μας.

Όπως εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε, το σύμφυτο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για την αεικαλλιέργεια (περμακουλτούρα), αλλά και για την αυτάρκεια μας, αφού θα μας δώσει την δυνατότητα και να μειώσουμε τα εισερχόμενα στον κήπο μας και να ελέγξουμε πολύ καλύτερα την κατάσταση του.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.