Σάββατο , 15 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

και τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ντίνα; – θα είχες κάτι ακόμα να μας πεις για την κανέλα;

…ναι βέβαια – και είναι μια γυναικεία, αποκλειστικά, υπόθεση:  “η κανέλα μειώνει και την ένταση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας”  …αυτό το...
Περισσότερα
και τι μας συμβουλεύουν τα βότανα ντίνα; – θα είχες κάτι ακόμα να μας πεις για την κανέλα;

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Κυδώνια: οι παλιές συνταγές

ΚυδωνόπαστοΠαίρνουμε κυδώνια και τα καθαρίζουμε από έξω, τρίβοντας τα με μια πετσέτα. Κατόπιν τα κόβουμε μικρές φέτες, βγάζοντας το σκληρό μέρος και τους σπόρους τους.
Τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα πλένουμε με δυο νερά και μετά τα βάζουμε με καθαρό νερό στη φωτιά να βράσουν επί 2 ώρες. Κατόπιν παίρνουμε το ζουμί τους και περνούμε τα κυδώνια σε ένα ταψί από σήτα.
Ζυγίζουμε τότε τα κυδώνια και αν είναι παραδείγματος χάρη μία οκά κυδώνια, βάζουμε 300 δράμια ζάχαρη σε ένα καζάνι, ρίχνουμε μέσα τα κυδώνια και ανακατεύουμε τρία τέταρτα της ώρας.
Αφού γίνει κατά αυτόν τον τρόπο το κυδωνόπαστο, ρίχνουμε μέσα 100 δράμια ψιλοκομμένο αμύγδαλο και λίγη ψηλή κανέλλα και αφού ανακατώσουμε καλά, το αδειάζουμε μέσα σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι, το στρώνουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει, κατόπιν το κόβουμε κομμάτια σε σχήμα μπακλαβά.Κομμάτια κυδώνια κρυσταλωτάΔιαλέγομε καλά και ώριμα κυδώνια και τα κόπτομε εις τέσσερα τεμάχια. Βγάζουμε την καρδιά των και τα ρίπτομε σε μια λεκάνη οπού έχουμε νερό βραστό, και στο οποίο έχουμε ζουπιγμένο τον ζωμό δύο λεμονιών. Άμα το ψήσιμο κοντεύει, αδυνατίζομε το βράσιμο, και άμα ψηθούν τα κυδώνια, τα αποσύρουμε και τα ρίπτομε σ’ ένα μέγα αγγείο, όπου έχουμε κρύο νερό.
Καθαρίζουμε και τα ισιάζομε έπειτα, τα θέτουμε δε μέσα σε μια λεκάνη όπου έχουμε σιρόπι 10 βαθμών, το οποίο αφήσαμε να κρυώσει και το σκεπάζουμε με ένα στρογγυλοκομμένο χαρτί.
Μετά τινές ώρες δίνουμε μια βράση στο σιρόπι και το χύνουμε βραστό στα κυδώνια. Την άλλη ημέρα το βράζουμε πάλι, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και άμα τα σιρόπι γίνει 12 βαθμών, το χύνουμε ζεστό στα κυδώνια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια εργασία κάθε 12 ώρες έξι φορές και την τελευταία φορά αλλάζουμε το σιρόπι, πρέπει δε τότε να είναι 32 βαθμών. Χύνουμε τα κυδώνια εντός, τα βράζουμε στη ζέστη επί ένα τέταρτο της ώρας στην άκρη του φουρνέλου, χωρίς όμως να βράσουν και χύνουμε κατόπιν σε δοχεία.Κυδώνι τριφτό γλυκόΠαίρνουμε τα κυδώνια, τα ασπρίζουμε λίγο απ’ έξω με μια πετσέτα, τα τρίβουμε με τον τρίφτη του γλυκού και τα τριβόμενα τα ρίχνουμε στο νερό. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και ζυγίζουμε εκείνα, τα οποία τρίψαμε και αν είναι μια οκά κυδώνι, τότε βάζουμε 1 ½ οκά ζάχαρη και 350 δράμια νερό και τα βάζουμε να βράσουν ανακατώνοντας και ξαφρίζοντας.
Βουτούμε λίγο τα δάκτυλά μας στο σιρόπι, τα ανοιγοκλείνουμε έπειτα και αν δούμε ότι σχηματίζεται μια κλωστή, η οποία διατηρείται οπωσδήποτε, τότε είναι τούτο σημείο ότι είναι έτοιμο το γλυκό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Άμα κρυώσει λίγο, το βάζουμε σε ποτήρια του γλυκού.Πελτές από κυδώνιαΠαίρνουμε μια οκά κυδώνια, τα κόβουμε φέτες και τα παστρεύουμε καλά. Τα βράζουμε έπειτα και παίρνουμε το ζουμί των, το περνούμε δε από μια πετσέτα. Προσθέτουμε και μισή οκά ζάχαρη, καθώς και τα κουκούτσια των κυδωνιών δεμένα μέσα σε μικρά σακουλάκι, τα αφήνουμε μαζί να βράσουν έως ότου να δέσουν, και δοκιμάζουμε αν έδεσε ο πελτές, στάζοντας μια σταγόνα σε ένα πιάτο με νερό και αν δεν διαλύεται η σταγόνα, τότε είναι σημείο ότι έδεσε το γλυκό. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα κενώνουμε σε ποτήρια, βγάζοντας το σακουλάκι με τα κουκούτσια των κυδωνιών.Κυδώνια κομπόσταΠαίρνουμε τα κυδώνια, κόβουμε το καθένα σε 4 κομμάτια, κατόπιν τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη όπου έχουμε νερό με λίγο ζουμί λεμονιού. Τα βάζουμε κατόπιν να βράσουν σε δυνατή φωτιά, έως ότου να μαλακώσουν και άμα μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να κρυώσουν καλά σε κρύο νερό. Κατόπιν τα στραγγίζουμε από το νερό, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα σκεπάζουμε με σιρόπι 15,βαθμών. Την άλλην ημέρα πάλι τα στραγγίζουμε, βάζουμε στο σιρόπι και τελειώνουμε όπως τα αχλάδια. Ο τελευταίος βαθμός πρέπει να είναι 32 και προτού να βράση στο τελευταίο βαθμό, βάζουμε λίγο ξινό για να μη ζαχαρώσει.Μαρμελάδα κυδώνιαΠαίρνουμε καλά κυδώνια, τα οποία κόβουμε σε μικρές φέτες και αφού τις κόψουμε τις ρίχνουμε σε νερό κρύο. Αφού τα κόψουμε όλα, αλλάζουμε τότε το νερό τους, βάζουμε άλλο νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει και τα τοποθετούμε επάνω στη φωτιά να βράσουν για τέσσερις ώρες. Κατόπιν τα βγάζουμε έξω και αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν καλά, τα περνούμε από ένα τρυπητό. Τα ζυγίζουμε κατόπιν και αν τα δούμε ότι είναι παραδείγματος χάρη 2 οκάδες, τότε βάζουμε 1 οκά ζάχαρη, τα βάζουμε στη φωτιά και ανακατώνουμε έως ότου να δέσουν, όπως και στη μαρμελάδα από βερίκοκα. Αποτελειώνουμε απαράλλακτα κατά τον ίδιον τρόπο, τον οποίο μεταχειρισθήκαμε για τη μαρμελάδα από βερίκοκα.Ραταφιά (φρέσκο λικέρ) από κυδώνιαΠαίρνουμε πολύ ώριμα κυδώνια, τα σκουπίζουμε καλά και τα τρίβουμε με τον τρίφτη. Τα αφήνουμε να μουσκέψουν επί 3–4 ημέρες, κατόπιν δε τα ζουπούμε καλά από ένα πανί για να βγάλουμε το ζουμί τους. Για μία λίτρα από αυτό το ζωμό βάζουμε ¾ της λίτρας οινόπνευμα και σε κάθε λίτρα αυτού του μίγματος βάζουμε 150 γραμμάρια ζάχαρη και επί 6 εβδομάδες το αφήνουμε.Κρέας με κυδώνιαΚόβουμε τα κυδώνια στα 6 ή 8 τεμάχια το καθένα και φροντίζουμε να βγάλουμε πρώτα τα κουκούτσια και τον σκληρό πυρήνα. Ρίχνουμε αυτά μέσα σε νερό να πλυθούν, τα περνούμε από βούτυρο και τα ρίχνουμε στο γιαχνισμένο κρέας, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη αναλόγως την όρεξή μας, καθώς και λίγα μοσχοκάρφια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για να γίνουν κόκκινα. Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μαζί με τα κυδώνια και λίγα μήλα.Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω μαρμελάδες

About admin

Check Also

Γλυκό σύκο και συκομαίδες

Συνταγή ώριμο γλυκό σύκουΠαρασκευή γλυκού σύκου Βράζουμε τα φρέσκα σύκα μας σε δυνατή φωτιά περίπου …

Συνταγή: Τραχανάς γλυκό

Γλυκό: Τραχανόπιτα με σιρόπιΥλικά για το φύλλο: 750 γραμ. αλεύρι 1 ποτήρι του κρασιού λάδι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.