Πέμπτη , 1 Ιουνίου 2023
Breaking News

Πλήρης διατροφική επάρκεια σε 400 τετραγωνικά κηπο

Advertisement Ζούμε ομολογουμένως σε πολύ δύσκολους καιρούς και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει το μέλλον. Με την σημερινή κρίση...
Περισσότερα
Πλήρης διατροφική επάρκεια σε 400  τετραγωνικά κηπο

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Γλιστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλιστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.Γνωστή και με την ονομασία...
Περισσότερα
Γλιστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Ένα ξεχωριστό, ασυνήθιστο και άκρως θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου!

Θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου και φυτικού γάλακτος με την προσθήκη μελιού! Κάθε χρόνο, ο ενθουσιασμός μου για τη συγκομιδή της ρίζας...
Περισσότερα
Ένα ξεχωριστό, ασυνήθιστο και άκρως θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου!

Γλυστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλυστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.Γνωστή και με την ονομασία...
Περισσότερα
Γλυστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα φύλλα της…

Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα νεαρά της φύλλα μπορούν να μαγειρευτούν παρόμοια με τα χόρτα των...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα φύλλα της…

Φρούτα που όλοι λανθασμένα, πιστεύουμε ότι είναι λαχανικά

Ντομάτα, αγγούρι, αβοκάντο, πιπεριές – είναι λαχανικά ή φρούτα; Και η μπάμια; Για να δούμε: ντομάτα – η κυρία με...
Περισσότερα
Φρούτα που όλοι λανθασμένα, πιστεύουμε ότι είναι λαχανικά

Ζωμός αποτοξίνωσης με κρεμμύδια, κουρμούμι, καρότα, τζίντζερ

Ζωμός αποτοξίνωσης, ένας ζωμός φυσικά επουλωτικός, καταπραϋντικός και ανακουφιστικός που προσαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό, στις ανάγκες του καθενός από εμάς,...
Περισσότερα
Ζωμός αποτοξίνωσης με κρεμμύδια, κουρμούμι, καρότα, τζίντζερ

Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια…

Φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια. Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πλούσια σε σουλφίδια, χημικές ουσίες που περιέχουν θείο; Το θείο είναι...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια…

Γνωρίζετε ότι τα κουκιά…

… τα κουκιά/Vicia faba L** είναι πλούσια σε μια ουσία που ονομάζεται L-dopa**, η οποία χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι τα κουκιά…

Κατασκευή ξυλόφουρνου με cob

Λίγα πράγματα είναι τόσο συναρπαστικά και απαραίτητα για την απόλαυση της ζωής όσο ένας πραγματικός φούρνος από χώμα στην αυλή έξω από το σπίτι μας. Όσοι έχουν δοκιμάσει ψωμί και φαγητά ψημένα στην εστία του καταλαβαίνουν τι εννοώ.Ίσως κάποιοι σκέφτονται πως το να φτιάξουν κάτι τέτοιο στον υπαίθριο χώρο τους, είναι ένα ρομαντικό όνειρο, αλλά κάνουν λάθος. Ο πήλινος φούρνος δεν απαιτεί ιδιαίτερους σχεδιασμούς και γνώσεις για να γίνει. Η κατασκευή του είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη, ενώ δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, παρά μόνο μερικά ευρώ για τα φθηνά υλικά του, που είναι διαθέσιμα παντού. Αν συντηρηθεί σωστά, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί κατασκευής που μπορούν να σας βοηθήσουν και σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε και εμείς έναν τρόπο για να τον κατασκευάσετε. Κάντε τις εργασίες το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός για να ψηθεί σωστά και για να μην σας χαλάσει τα σχέδια μια ξαφνική μπόρα.

Κατασκευή θεμελίου

Αρχικά κατασκευάζουμε το θεμέλιο που θα συγκρατήσει την πέτρινη βάση και από πάνω τον ξυλόφουρνο, επιλέγοντας ένα σημείο με καλά πατημένο χώμα. Χαράσουμε την περίμετρο της βάσης και αρχίζουμε να τοποθετούμε σιγα-σιγά τις μεγαλύτερες πέτρες προς τα κάτω, ακολουθώντας την χάραξη. Για την κατασκευή της πέτρινης βάσης θα χρησιμοποιήσουμε Cob για την συγκόλληση των πετρών, το οποίο φτιάχνουμε με πηλό και άμμο σε αναλογίες 1:3

Κατασκευή πέτρινης βάσης και πάτωμα φούρνου

Στη συνέχεια αφού ολοκληρώσουμε την πέτρινη βάση μέχρι το επιθυμητό ύψος (80-100 εκ) και αφού προσθέσουμε μία διακοσμητική καμάρα για την αποθήκευση των ξύλων, φτιάχνουμε το πάτωμα του ξυλόφουρνου. Το υλικό που θα κατασκευάσουμε αποτελείται από πηλό και άμμο σε αναλογίες 1:3, το οποίο και αλφαδιάζουμε.

Υπολογισμός του εσωτερικού του φούρνου

Από το κέντρο του πατώματος με την βοήθεια μίας κλωστής, χαράσσουμε ένα κύκλο, ίσο με την διάμετρο που θέλουμε να έχει ο φούρνος μας εσωτερικά, αφήνοντας τουλάχιστον 25-30 εκ από τις άκρες που θα χρειαστεί να προσθέσουμε υλικό για την κατασκευή του θόλου.

Κατασκευή καλουπιού για το εσωτερικό του φούρνου

Για την δημιουργία του καλουπιού μας θα χρησιμοποιήσουμε άμμο, τοποθετώντας την στο εσωτερικό του κύκλου που χαράξαμε. Αφού δώσουμε το επιθυμητό ύψος και σχήμα που θέλουμε να έχει το εσωτερικό του φούρνου μας, καλύπτουμε με βρεγμένες εφημερίδες. Ο λόγος που τις βάζουμε είναι για να μην κολλήσει το Cob που θα προσθέσουμε με την άμμο του καλουπιού κατά την εφαρμογή του.

Κατασκευή Θόλου και άνοιγμα πόρτας


Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την κατασκευή του θόλου, προσθέτωντας διαδοχικά 3 στρώματα με Cob.
– 1 στρώμα πηλός με άμμο (1:3) περίπου 10 εκ. Αρχίζουμε πάντα την προσθήκη από την βάση και ανεβαίνουμε προς την κορυφή. Αφήνουμε να στεγνώσει αργά, πριν προχωρήσουμε στην επόμενη στρώση, διατηρώντας την επιφάνεια σαγρέ για να μπορέσει να κολήσει.
– 1 στρώμα πηλό με άμμο και άχυρο (1:3) περίπου 10εκ. Αφήνουμε και πάλι να στεγνώσει και αυτή η στρώση, πριν προσθέσουμε την τελική.
– 1 στρώμα πηλός με άμμο ψιλή (1:3) περίπου 5 εκ, όπου μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γιδόμαλο. Τέλος δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε μία πόρτα με την βοήθεια ενός πριονιού, πριν το υλικό μας στεγνώσει εντελώς και σκληρύνει.

Ολοκλήρωση κατασκευής έτοιμη προς χρήση!

Εδώ ουσιαστικά η κατασκευή μας έχει τελειώσει, εκτός εάν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο τελικό επίχρισμα που θα τον προστατεύσει τον φούρνο από την βροχή (απαραίτητο) και να τον διακοσμησουμε. Βέβαια ακόμα εσωτερικά ο φούρνος έχει το καλούπι από άμμο, το οποίο και θα αφήσουμε για τουλάχιστον 10-15 μέρες ακόμα, μέχρι να στεγνώσει το υλικό. Πριν αρχίσουμε να ψήνουμε θα κάψουμε καλά τον φούρνο περίπου για 10 ώρες ώστε να ξεραθεί καλά.

Η κατασκευή αυτή έγινε στην Κουτσουπία, κατά την διεκπεραίωση εργαστηρίου φυσικής δόμησης με την ομάδα Cob.gr, όπου ήταν και η αφορμή για την ενασχόληση μας με το cob!

About admin

Check Also

Φτιάχνω υδραυλική αντλία νερού

Υδραυλικός Κριός… Μια οικολογική αντλία νερού χωρίς καύσιμο Ο υδραυλικός κριός είναι μια αντλία νερού …

Πατέντες στο χωράφι!!! Περίεργες ιδιοκατασκευές μηχανημάτων για το αγρόκτημα…!!VIDEO

http://freepatentsgr.blogspot.com/2014/01/video.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.