Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Κατασκευή ξυλόφουρνου με cob

Λίγα πράγματα είναι τόσο συναρπαστικά και απαραίτητα για την απόλαυση της ζωής όσο ένας πραγματικός φούρνος από χώμα στην αυλή έξω από το σπίτι μας. Όσοι έχουν δοκιμάσει ψωμί και φαγητά ψημένα στην εστία του καταλαβαίνουν τι εννοώ.Ίσως κάποιοι σκέφτονται πως το να φτιάξουν κάτι τέτοιο στον υπαίθριο χώρο τους, είναι ένα ρομαντικό όνειρο, αλλά κάνουν λάθος. Ο πήλινος φούρνος δεν απαιτεί ιδιαίτερους σχεδιασμούς και γνώσεις για να γίνει. Η κατασκευή του είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη, ενώ δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, παρά μόνο μερικά ευρώ για τα φθηνά υλικά του, που είναι διαθέσιμα παντού. Αν συντηρηθεί σωστά, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί κατασκευής που μπορούν να σας βοηθήσουν και σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε και εμείς έναν τρόπο για να τον κατασκευάσετε. Κάντε τις εργασίες το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός για να ψηθεί σωστά και για να μην σας χαλάσει τα σχέδια μια ξαφνική μπόρα.

Κατασκευή θεμελίου

Αρχικά κατασκευάζουμε το θεμέλιο που θα συγκρατήσει την πέτρινη βάση και από πάνω τον ξυλόφουρνο, επιλέγοντας ένα σημείο με καλά πατημένο χώμα. Χαράσουμε την περίμετρο της βάσης και αρχίζουμε να τοποθετούμε σιγα-σιγά τις μεγαλύτερες πέτρες προς τα κάτω, ακολουθώντας την χάραξη. Για την κατασκευή της πέτρινης βάσης θα χρησιμοποιήσουμε Cob για την συγκόλληση των πετρών, το οποίο φτιάχνουμε με πηλό και άμμο σε αναλογίες 1:3

Κατασκευή πέτρινης βάσης και πάτωμα φούρνου

Στη συνέχεια αφού ολοκληρώσουμε την πέτρινη βάση μέχρι το επιθυμητό ύψος (80-100 εκ) και αφού προσθέσουμε μία διακοσμητική καμάρα για την αποθήκευση των ξύλων, φτιάχνουμε το πάτωμα του ξυλόφουρνου. Το υλικό που θα κατασκευάσουμε αποτελείται από πηλό και άμμο σε αναλογίες 1:3, το οποίο και αλφαδιάζουμε.

Υπολογισμός του εσωτερικού του φούρνου

Από το κέντρο του πατώματος με την βοήθεια μίας κλωστής, χαράσσουμε ένα κύκλο, ίσο με την διάμετρο που θέλουμε να έχει ο φούρνος μας εσωτερικά, αφήνοντας τουλάχιστον 25-30 εκ από τις άκρες που θα χρειαστεί να προσθέσουμε υλικό για την κατασκευή του θόλου.

Κατασκευή καλουπιού για το εσωτερικό του φούρνου

Για την δημιουργία του καλουπιού μας θα χρησιμοποιήσουμε άμμο, τοποθετώντας την στο εσωτερικό του κύκλου που χαράξαμε. Αφού δώσουμε το επιθυμητό ύψος και σχήμα που θέλουμε να έχει το εσωτερικό του φούρνου μας, καλύπτουμε με βρεγμένες εφημερίδες. Ο λόγος που τις βάζουμε είναι για να μην κολλήσει το Cob που θα προσθέσουμε με την άμμο του καλουπιού κατά την εφαρμογή του.

Κατασκευή Θόλου και άνοιγμα πόρτας


Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την κατασκευή του θόλου, προσθέτωντας διαδοχικά 3 στρώματα με Cob.
– 1 στρώμα πηλός με άμμο (1:3) περίπου 10 εκ. Αρχίζουμε πάντα την προσθήκη από την βάση και ανεβαίνουμε προς την κορυφή. Αφήνουμε να στεγνώσει αργά, πριν προχωρήσουμε στην επόμενη στρώση, διατηρώντας την επιφάνεια σαγρέ για να μπορέσει να κολήσει.
– 1 στρώμα πηλό με άμμο και άχυρο (1:3) περίπου 10εκ. Αφήνουμε και πάλι να στεγνώσει και αυτή η στρώση, πριν προσθέσουμε την τελική.
– 1 στρώμα πηλός με άμμο ψιλή (1:3) περίπου 5 εκ, όπου μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο γιδόμαλο. Τέλος δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε μία πόρτα με την βοήθεια ενός πριονιού, πριν το υλικό μας στεγνώσει εντελώς και σκληρύνει.

Ολοκλήρωση κατασκευής έτοιμη προς χρήση!

Εδώ ουσιαστικά η κατασκευή μας έχει τελειώσει, εκτός εάν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο τελικό επίχρισμα που θα τον προστατεύσει τον φούρνο από την βροχή (απαραίτητο) και να τον διακοσμησουμε. Βέβαια ακόμα εσωτερικά ο φούρνος έχει το καλούπι από άμμο, το οποίο και θα αφήσουμε για τουλάχιστον 10-15 μέρες ακόμα, μέχρι να στεγνώσει το υλικό. Πριν αρχίσουμε να ψήνουμε θα κάψουμε καλά τον φούρνο περίπου για 10 ώρες ώστε να ξεραθεί καλά.

Η κατασκευή αυτή έγινε στην Κουτσουπία, κατά την διεκπεραίωση εργαστηρίου φυσικής δόμησης με την ομάδα Cob.gr, όπου ήταν και η αφορμή για την ενασχόληση μας με το cob!

About admin

Check Also

Φτιάχνω υδραυλική αντλία νερού

Υδραυλικός Κριός… Μια οικολογική αντλία νερού χωρίς καύσιμο Ο υδραυλικός κριός είναι μια αντλία νερού …

Πατέντες στο χωράφι!!! Περίεργες ιδιοκατασκευές μηχανημάτων για το αγρόκτημα…!!VIDEO

http://freepatentsgr.blogspot.com/2014/01/video.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.