Πέμπτη , 12 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Καταπολέμηση του ρυγχίτη της ελιάς

Ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι καστανοκόκκινου χρώματος που κάθε χρόνο δημιουργεί προβλήματα στην .

Γνωστός και ως μπίμπικας, ο ρυγχίτης προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της ελιάς, σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, καθώς επίσης σε ποικιλίες αγριελιάς.

Πρόκειται για ένα μικρό κολεόπτερο, μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με χαρακτηριστικό μακρύ ρύγχος που τρυπάει και τρέφεται τον καρπό της ελιάς προκαλώντας καρπόπτωση.

Αν και δεν προκαλεί τόσο σημαντική ζημιά στα ελαιόδεντρα όσο ο , ο ρυγχίτης αποτελεί πρόβλημα που συχνά χρειάζεται καταπολέμηση.

Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε έγκαιρα την προσβολή από ρυγχίτη στην καλλιέργεια της ελιάς για να κάνουμε άμεσα την κατάλληλη αντιμετώπιση του εντόμου.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ζημιά κάνει στα ελαιόδεντρα, καθώς και με ποιο τρόπο γίνεται η βιολογική καταπολέμηση του ρυγχίτη για να προστατέψουμε τις ελιές μας.

Την περίοδο της άνοιξης, ο ρυγχίτης προσβάλλει και το φύλλωμα της ελιάς, καθώς τρέφεται από τα τρυφερά φύλλα και από τις κορυφές της νέας βλάστησης.

Η πιο σημαντική ζημιά που κάνει ο ρυγχίτης στα ελαιόδεντρα είναι ότι προσβάλλει τους καρπούς της ελιάς τόσο για να τραφεί όσο και για να αφήσει τα αβγά του.

Ως αποτέλεσμα, ο ρυγχίτης μπορεί να προκαλέσει σημαντική πρώιμη καρπόπτωση και μείωση της συγκομιδής.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από ρυγχίτη στα ελαιόδεντρα είναι ξηρές τρύπες που θυμίζουν κρατήρα πάνω στην επιφάνεια των νεαρών καρπών.

Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τους πληθυσμούς του ρυγχίτη στα ελαιόδεντρα, ιδιαίτερα, αμέσως αφού ολοκληρωθεί η .

Συγκεκριμένα, τινάζουμε τα λεπτά κλαδιά του ελαιόδεντρου σε μία πλαστική λεκάνη, νωρίς το πρωί, πριν ανατείλει ο ήλιος, καθώς σε αυτή τη φάση παραμένει αδρανές το έντομο του ρυγχίτη.

Αν μετά το τίναγμα ενός κλαδιού, εντοπίσουμε περισσότερα από 3-4 έντομα του ρυγχίτη, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνουμε άμεσα κάποια επέμβαση για την καταπολέμηση του εντόμου.

Η καταπολέμηση του ρυγχίτη συστήνεται να γίνεται προληπτικά, αμέσως μετά την καρπόδεση, σε ελαιώνες που έχει παρατηρηθεί σημαντική προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαφορετικά, όταν εντοπίσουμε υψηλούς πληθυσμούς του ρυγχίτη, κατά την περίοδο ανάπτυξης του ελαιόκαρπου, γίνεται καταπολέμηση με τους κατάλληλους ψεκασμούς του φυλλώματος.

Για την καταπολέμηση του ρυγχίτη, ψεκάζουμε με εγκεκριμένα όπως ο και το που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Με τους κατάλληλους ψεκασμούς, η αντιμετώπιση του ρυγχίτη στις ελιές μπορεί να συνδυαστεί με την καταπολέμηση και άλλων εντόμων, όπως του δάκου της ελιάς και του πυρηνοτρήτη της ελιάς.

About admin

Check Also

Μια-νοστιμότατη-focaccia,-το-αγαπημένο-ψωμάκι-των-παιδιών.

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια …

αυτάρκεια-–-μαραθοκεφτέδες-ή-μαλαθροκεφτέδες…

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.