Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων

Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων
03 Ιουνίου 00:00 2013

ΑράχνηΗ αράχνη προσβάλει ιδίως τις λεμονοπορτοκαλιές και εξαλείφεται εάν ραντίσεις τα φύλλα του πάσχοντος με αφέψημα αψιθιάς ή με καπνιά διαλυμένη σε νερό.Υπάρχουν διάφορες ρευστές συνθέσεις (συνταγές), για την καταστροφή των βλαβερών εντόμων, από τις οποίες οι ακόλουθες δύο κατέχουν τα πρωτεία ως προς την ενεργητικότητά τους.Συνταγή ρευστής συνθέσεως για την καταστροφή των βλαβερών εντόμων

 • 1 οκά αλισίβα της πλύσης
 • ¼ οκάς μαυροσάπουνο (σαπούνι της ποτάσας)
 • ¼ ασβέστης
 • Η σύνθεση αυτή πρέπει να έχει σύσταση ασβεστογάλατος και χρησιμοποίησε αυτή ρίχνοντάς τη στα φύλλα με το ποτιστήρι ή με την αντλία.Άλλη συνταγή για την καταστροφή των βλαβερών εντόμωνΒάλε σε ένα βαρέλι τα ακόλουθα συστατικά:

 • 1 οκά σαπούνι ποτάσας
 • 1 οκά κοπανισμένα άγρια μανιτάρια
 • 10 οκάδες νερό
 • Βράσε σε δοχείο ½ οκά άχνη θειαφιού και 5 οκάδες νερό και αφού βράσει ανακάτωσε το με το παραπάνω μίγμα. Το υγρό αυτό χρησιμοποίησε το με χρωστήρα ή με αντλία. Σημειωτέον ότι το υγρό αυτό δεν βλάπτει τα φύλλα.ΚάμπιεςΟι κάμπιες καταστρέφονται αν κάψεις θειάφι κοντά στα φυτά ή αν ραντίσεις τα δέντρα ή τα λάχανα με ασβεστόγαλα προσθέτοντας και αφέψημα νικοτιανής (καπνού). Σε 2 οκάδες ασβέστη 100 δράμια καπνού.
  Οι κάμπιες προλαμβάνονται εάν κατά το χειμώνα, επισκέπτεσαι τα δέντρα σου και εξαλείφεις τα αυγά τους τα οποία διαμένουν στις σχισμάδες ή τις εκφλοιώσεις του στελέχους.

  Στάχτη κλιμάτων βάλε σε νερό για τρεις ημέρες και κατάβρεχε τα λάχανα, ή άσφαλτο και άπυρο θειάφι υποκάπνιζε τα λάχανα ή τα δέντρα. Ομοίως δεν γίνονται κάμπιες εάν προβρέξεις τον σπόρο σε στάχτη συκιάς και μετά σπείρεις.
  Τις ίδιες τις κάμπιες καταστρέφεις εάν βράσεις ούρο και αμόργη σε ίσα ποσότητα και όταν κρυώσει ραντίσεις τα λάχανα. Σκοτώνεις δε αυτές εάν με τα ξύλα από τα σκόρδα χωρίς τα κεφάλια, θυμιατίσεις τα λαχανικά με τον καπνό τους όλο τον κήπο.ΚόρυζεςΟι κόρυζες προσάπτονται στην επιδερμίδα του φλοιού και βυζαίνουν τον χυμό του δέντρου. Οι κόρυζες καταστρέφονται με το πιο πάνω αναφερθέν ασβεστόγαλα.ΓρύλοςΟ γρύλος είναι σκουλήκι λεπιδωτό το οποίο σχηματίζει με το χώμα της φωλιάς του, λοφίσκο όμοιο με εκείνο που κατασκευάζουν οι τυφλοπόντικες. Τα έντομο αυτό ζει εντός της γης και κατατρώει τις ρίζες των δέντρων. Καταστρέφεται εάν μέσα στη φωλιά τους ρίξεις νερό, ανακατωμένο με λάδι ή με ξύδι.ΜυρμήγκιαΣτη φωλιά τους ρίξε λίγη σκόνη ασβέστη (άσβεστου εννοείτε) και μετά νερό. Με το μέσο αυτό τα μυρμήγκια καταστρέφονται.ΤυφλοπόντικεςΟι τυφλοπόντικες καταστρέφονται αν ρίξεις στις τρύπες των φωλιών τους κάστανα ή καρύδια αλειμμένα με ποντικοφάρμακο. Για τους τυφλοπόντικες των λιβαδιών, μεταχειρίζονται οι γεωργοί της Ευρώπης τον ατμό του θείου τον οποίο με επιτήδειο φυσερό τον φυσούν από την είσοδο της φωλιάς τους.Σκουλήκια μηλιάςΗ μηλιά και άλλα δέντρα πάσχουν κυρίως από σκουλήκια που κατατρώνε συνήθως τις ρίζες και τα ξυλώδη μέρη του στελέχους. Το φυτό θεραπεύεται εάν καθαρίσεις τις πληγές του υγιούς μέρους και τις αλείψεις με την οικονομική αλοιφή των εμβολιασμάτων.Σκουλήκια της γηςΤα σκουλήκια αυτά κατατρώνε τα σπέρματα και τις ρίζες τον νέων φυτών. Εάν ποτίσεις τη γη με αφέψημα φύλων καρυδιάς ή αψιθιάς ή με καπνιά διαλυμένη σε νερό τα σκουλήκια καταστρέφονται.
  Εάν πασσάλους από πεύκο μπήξεις σε κύκλο γύρω από τα δέντρα, τα σκουλήκια καταστρέφονται.
  Εάν περιχύσεις χολή ταύρου ή βοδιού τις ρίζες των δέντρων, ούτε γρήγορα γερνά το δέντρο ούτε σκουλήκια πιάνει.
  Τα δέντρα δεν σκουληκιάζουν εάν γυμνώσεις τις ρίζες και ρίξεις κοπριά περιστεριών.

  view more articles

  About Article Author

  write a comment

  0 Comments

  No Comments Yet!

  You can be the one to start a conversation.

  Add a Comment