Κυριακή , 9 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Το μέλι ως θεμέλιο της ζωής – Ένα από τα πολυτιμότερα ζωικά προϊόντα του πλανήτη μας! …η όμορφη νύμφη Μέλισσα,...
Περισσότερα
“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Καρπούζι, η καλοκαιρινή μας τροφή

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο αλλά παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν πρόσθετο απόθεμα νερού. Πράγματι το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού.Στην αρχαιότητα, το καρπούζι είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιούμε ακόμη και σήμερα, με τις φλούδες ως μάσκες προσώπου : η φλούδα του φρούτου θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και βοηθά στη μείωση της ακμής κατά την εφηβεία. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη.Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι “υδροπέπων” (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).Tο καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων Το καρπούζι είναι από τα πλέον απολαυστικά φρούτα. Ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, το παγωμένο καρπούζι, μας προσφέρει ευχαρίστηση με την πλούσια γεύση του και συνάμα μας δροσίζει έχει θρεπτικές ουσίες ή βιταμίνες όπως τα άλλα φρούτα και λαχανικά.Σε μερικούς έχει επικρατήσει γενικά η εντύπωση ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θαυμάσιο φρούτο έχει και μεγάλη θρεπτική άξια για τον άνθρωπο. Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% ανά βάρος. Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.Στην αρχαιότητα αλλά και μέχρι σήμερα, το καρπούζι είχε και καλλυντικές ιδιότητες μιας και οι μάσκες προσώπου με φλούδες καρπουζιού χρησιμοποιούνται ακόμη.Το καρπούζι όταν τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι επίσης, στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.Είναι ελαφρώς διουρητικό και περιέχει καροτινοειδή σε μεγάλες ποσότητες. Το καρπούζι με κόκκινη σάρκα είναι σημαντική πηγή σε λυκοπένιο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να έχει αποτελέσματα εναντίον της υπέρτασης. Αρκετοί γιατροί της ομοιοπαθητικής συνιστούν και την καρπουζοθεραπεία, σε διάφορες παθήσεις. Μια κρύα φέτα από καρπούζι είναι ότι καλύτερο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο ζουμερός καρπός του καρπουζιού μπορεί να είναι το καταλληλότερο αφροδισιακό για τους άνδρες, ειδικά για μια ερωτική βραδιά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει γιατί το καρπούζι περιέχει συστατικά παρόμοια με του Viagra, δηλαδή ενισχύει την παροχή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την λίμπιντο.Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο μειώνει την αρτηριακή πίεση κι έτσι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension αναφέρει ότι το καρπούζι έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρύο αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου λόγω εμφράγματος, καθώς η καρδιά λειτουργεί πιο εντατικά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος καρπουζιού μειώνει την πίεση που ασκείται στην καρδιακή αορτή κι έτσι ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι μικρότερος.Στην χώρα του ήλιου και των καρπουζιών οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν την θρεπτική και διατροφική άξια των καρπουζιών των άλλων φρούτων και λαχανικών, τα οποία δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από το ελληνικό τραπέζι, και να μην προτιμούν τα εισαγόμενα “τετράγωνα” καρπούζια!!!Διαβάστε ακόμη:Γλυκό καρπούζι

About admin

Check Also

Η πραγματική αλήθεια για την υγεία και την διατροφή

Δύο χρόνια μετά από το μεγαλύτερο συνέδριο για την υγεία και την διατροφή στην Αμερική, …

Βιολογικές μεταβολές

Βιολογικές οργανικές μεταλλαγές-μεταμορφώσεις-μεταστοιχειώσειςΣύμφωνα με μία πρόσφατη θεωρία, η ζωντανή ύλη μπορεί να μεταστοιχειώσει ένα στοιχείο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.