Παρασκευή , 13 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Καλλιεργούμε ξερό κρεμμύδι στο λαχανόκηπο

Φύτευση κρεμμυδιού, κοκκάρι

Οδηγίες βήμα προς βήμα για μια επιτυχημένη καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού στο λαχανόκηπο.

Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού, τόσο σε εμπορική όσο και ερασιτεχνική κλίμακα, μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Με το σπόρο (που ονομάζεται και μπαρούτι), με τους μικρούς βολβούς (κοκκάρι) και με τη φύτευση νεαρών φυταριών κρεμμυδιού. Ο συνηθέστερος τρόπος, κυρίως για μεγάλες εκτάσεις είναι με τη φύτευση κοκκαριού κατευθείαν στο χωράφι μας.

Στον κήπο ή για μικρές καλλιέργειες (1-2 τ.μ.) η καλλιέργεια γίνεται με φύτευση μικρών βολβών (κοκκάρι) και σπανιότερα με έτοιμα φυτάρια κρεμμυδιού. Οι συμβουλές που αναφέρονται παρακάτω αφορούν την καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού σε μικρούς χώρους, μέσα στο λαχανόκηπο.

κρεμμύδι καλλιέργεια

Τα στάδια της καλλιέργειας για το κρεμμύδι έχουν ως εξής:

Φυτεύουμε το κοκκάρι τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Σε περιοχές χαμηλές θερμοκρασίες και όψιμους παγετούς φυτεύουμε τον Μάρτιο. Η συγκομιδή του κρεμμυδιού γίνεται 4-5 μήνες μετά από τη φύτευση. Η απόδοση για το κρεμμύδι κυμαίνεται από 2 έως 4 κιλά ανά τ.μ. ανάλογα της περιοχής και της ποικιλίας.

  • Φρεζάρουμε το έδαφος ώστε να ψιλοχωματιστεί και αφαιρούμε πέτρες ή άλλα ξένα υλικά, από προηγούμενες καλλιέργειες.
  • Προσθέτουμε κόμποστ ή καλά χωνεμένη κοπριά για τον εμπλουτισμό του εδάφους. Περίπου 3-4 κιλά ανά τ.μ. Το λίπασμα πρέπει να ενσωματωθεί καλά στο έδαφος.
  • Ισιώνουμε με την τσουγράνα και δημιουργούμε τις γραμμές φύτευσης. Οι αποστάσεις των γραμμών φύτευσης για το κρεμμύδι κυμαίνονται από 20 έως 40 εκατοστά και μέσα στη γραμμή τα κοκκάρια φυτεύονται σε μια απόσταση 10-15 εκατοστών το ένα από το άλλο.
  • Τα κοκκάρια φυτεύονται σε αυλάκια ή υπερυψωμένα αναχώματα (σαμάρια). Τα σαμάρια προτείνονται σε περιοχές με αρκετές βροχές για να αποφεύγεται το σάπισμα των βολβών.
  • Το κοκκάρι φυτεύεται με το πιο πλατύ μέρος προς τα κάτω (από εκεί θα αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα). Τοποθετείται στο έδαφος με τέτοιο τρόπο ώστε να προεξέχει ελάχιστα από το χώμα (περίπου 1 εκατοστό).
  • Δεν χρειάζεται πότισμα μετά τη φύτευση. Συνήθως χρειάζεται πότισμα εάν δεν έχει βρέξει για αρκετό διάστημα και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα φύλλα.
  • Μια φορά το μήνα προσθέτουμε κάποιο πλήρες λίπασμα, με ριζοπότισμα κατά προτίμηση

    Ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται σκάλισμα και αφαίρεση των ζιζανίων.

  • Τα κρεμμύδια θα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν το υπέργειο μέρος έχει σχεδόν πέσει στο έδαφος. Αποθηκεύουμε τους βολβούς σε τελάρα και τους τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέροςΟι πιο γνωστές ποικιλίες κρεμμυδιού είναι αυτή των Θηβών, Καλυβιώτικο, Βατικιώτικο, Ζακυνθινό, Κοζάνης, Εύβοιας και άλλα.

About admin

Check Also

Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Αν τα φύλλα της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας εμφανίζουν μικρές κίτρινες κηλίδες που …

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.