Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Breaking News

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Καλλιέργεια μανιταριών Πλευρώτους και Σιιτάκε

Για να καλλιεργήσουμε μανιτάρια Pleurotous στο σπίτι μας χρειαζόμαστε ένα έτοιμο παστεριωμένο υπόστρωμα, κατάλληλο για καλλιέργεια μανιταριών, που αποτελείται από ειδικά επεξεργασμένο άχυρο σιτηρών. Περιέχει μυκήλιο Pleurotus υπό την μορφή σπόρου, το οποίο δεν έχει απλωθεί σε όλη την μάζα του υποστρώματος. Το υπόστρωμα είναι σε μορφή ειδικά συμπιεσμένου μπλόκ, συσκευασμένο σε διάφανο φίλμ ανθεκτικού πλαστικού, έτοιμο για χρήση. Οι διαστάσεις του είναι συνήθως 50x40x20 cm – 66 lit και έχει βάρος 17-18 kgr.
Τα γεωπονικά καταστήματα διαθέτουν υπόστρωμα επωασμένο, έτοιμο για παραγωγή, αλλά διατίθεται και υπόστρωμα σπαρμένο, εάν ζητηθεί. Το σπαρμένο υπόστρωμα χρειάζεται περίπου 15-18 ημέρες επώαση σε σκοτεινό μέρος, με θερμοκρασία από 18-25 oC. Στην συνέχεια και εφόσον έχει ασπρίσει καλά (έχει απλωθεί το μυκήλιο), ακολουθούμε τις ίδιες οδηγίες για την παραγωγή, όπως και του επωασμένου.
Τοποθετούμε σε μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό και απάνεμο. Διάφορα προτεινόμενα μέρη είναι μία φωτεινή αποθήκη, στο μπαλκόνι σε μέρος προστατευμένο από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα, στην κουζίνα, στην πυλωτή της πολυκατοικίας, σε πάρκιν αυτοκινήτων με παράθυρα, σε ένα θερμοκήπιο. Τα πλευρώτους χρειάζονται φώς, γι αυτό τοποθετούμε το υπόστρωμα σε φωτεινό μέρος, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Το φως στο οποίο μπορούμε να διαβάσουμε είναι αρκετό για να γίνει η παραγωγή των μανιταριών. Κατά την διάρκεια της νύχτας, μπορεί να μείνει στο σκοτάδι.
Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 8-18 oC, ενώ κάτω των 6 oC, τα μανιτάρια καθυστερούν να μεγαλώσουν. Σε θερμοκρασίες άνω των 25 oC, δεν φυτρώνουν μανιτάρια. Η ιδανική εποχή για την καλλιέργεια pleurotous στο σπίτι είναι από αρχές Νοεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου.   Τοποθετoύμε τον μπλόκ πάνω σε υγρή επιφάνεια που έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι, παλιά κουβέρτα κτλ) ή σε σημείο με πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-90%. Δεν τοποθετούμε το μπλόκ πάνω σε χώμα, αλλά πάνω σε τσιμέντο, πλακάκια ή σε ξύλο (παλέτα) και κατά προτίμηση όρθιο. Ελέγχουμε καθημερινά μέχρι να δούμε τα πρώτα κεφαλάκια από τα μανιτάρια να εμφανίζονται. Τότε ανοίγουμε τρύπες στο πλαστικό στα σημεία που βγαίνουν τα μανιτάρια και τα δροσίζουμε χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστηράκι σε όλη την επιφάνεια, ψεκάζοντας 1-2 φορές την ημέρα, μέχρι τα μανιτάρια να μεγαλώσουν αρκετά. Δεν αφαιρούμε το πλαστικό φίλμ από το μπλόκ γιατί έτσι χάνεται η υγρασία του.
Κάτω από καλές συνθήκες τα πλευρώτους θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 10-14 ημέρες και συγκομίζουμε μόλις έχουμε ένα επιθυμητό μέγεθος.Τα μαζεύουμε όλα μονομιάς, τραβώντας τα απότομα από το σημείο που έχουν φυτρώσει και δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι. Από το ίδιο σημείο μπορεί να ξαναφυτρώσουν μετά από λίγο καιρό, αφού επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία. Το μπλόκ μπορεί να βγάλει 2-3 φορές μανιτάρια κάτω απο ιδανικές συνθήκες (συνολικά 5-7 kgr). Μετά από κάθε παραγωγικό κύκλο το ξεπλένουμε καλά, με πολύ νερό. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια δεν το πετάμε στα σκουπίδια, αλλά ανακυκλώνουμε το περιεχόμενό του ενσωματώνοντάς το στο χώμα τού κήπου ή στους λάκους των δέντρων και των κηπευτικών, σαν λίπασμα.

Παραγωγή σιιτάκε (lentinula edodes)  στο σπίτι.

Lentinula edodes Λεντινούλα Σιτάκε Θεραπευτικές ιδιότητες | Άγρια Μανιτάρια

Ένας έυκολος και παραγωγικός τρόπος να  καλλιεργήσουμε και να γευτούμε ένα απο τα γευστικότερα μανιτάρια.

To κιτ καλλιέργειας περιλαμβάνει έτοιμο εμβολιασμένο και πλήρως αποικισμένο υπόστρωμα έτοιμο για καρποφορία.

ΟΔΗΓΙΕΣ :

Πρώτο κύμα παραγωγής:
Σκίζουμε την σακούλα και την πετάμε. Τοποθετούμε το υπόστρωμα σε ταψάκι ή σε μια βάση γλάστρας  και τοποθετούμε
μια βρεγμένη πετσέτα κάτω από το υπόστρωμα αφού την στραγγίσουμε.
Σε 3-5 μέρες θα δούμε τα πρώτα μανιτάρια να ξεπετάγονται.
Σε 5 -10 μέρες θα κάνουμε την πρώτη συγκομιδή.

Δεύτερο κύμα παραγωγής:
Αφού μαζέψουμε τα μανιτάρια και καθαρίσουμε την μπάλα από τα υπολείμματα, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια
βδομάδα περίπου. Έπειτα τοποθετούμε την μπάλα σε ένα κουβά με νερό. Βάζουμε ένα βάρος από πάνω (μια πέτρα) για
να μην επιπλέει η μπάλα και την αφήνουμε για περίπου 12 ώρες.

Συνθήκες καρποφορίας:

Θερμοκρασία:  από 10 ως 22 βαθμούς.
Υγρασία: Ψεκάζουμε καθημερινά χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι χειρός σε όλη την επιφάνειά του γύρω-γύρω. Διατηρούμε την πετσέτα υγρή.
Φως: Τα σιτάκε χρειάζονται φως. Τοποθετήστε το σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Κατά την διάρκεια της νύχτας ας μείνει στο σκοτάδι.

Αραίωμα(προαιρετικό): Κόβουμε κάποια μανιτάρια όταν φτάσουν σε μέγεθος το ένα εκατοστό. Προτιμούμαι να κόψουμε αυτά που βγαίνουν διπλά ή τριπλά και αφήνουμε περίπου 20 μανιτάρια που φύονται μόνα τους. Αυτό θα βοηθήσει στο έχουμε μεγάλα και όμορφα μανιτάρια. Σε γραμμάρια δεν επηρεάζει την παραγωγή. Τα μανιταράκια που θα κόψουμε με το αραίωμα τα προσθέτουμε σε σάλτσες, ομελέτες ή τα τηγανίζουμε. Δεν τα πετάμε!

Συγκομιδή: Μαζεύουμε τα μανιτάρια όταν αυτά “ανοίξουν” όταν δηλαδή είναι ορατά πλέον τα ελάσματα από κάτω.

Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην πετάξετε το υπόστρωμα,
αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.

Συχνές ερωτήσεις:

  • Πώς αντιλαμβάνομαι ότι ένα μπλοκ είναι ζωντανό;

Παρατηρούμε το άχυρο στις τρύπες του μπλοκ. Δεν πρέπει να είναι μαυρισμένο ή κατεστραμμένο με τον οποιονδήποτε τρόπο. Ιδανικά, είναι ελαφρώς υγρό και τείνει να ασπρίζει (δείγμα ύπαρξης του μύκητα πλευρώτους).

  • Πόσα χέρια συγκομιδής παίρνω από ένα μπλοκ;

Κάθε μπλοκ μπορεί να δώσει έως και 4 χέρια συγκομιδής. Το πρώτο χέρι είναι προετοιμασμένο από εμάς. Τα υπόλοιπα 3 χέρια εξαρτώνται αρκετά από την καλλιεργητική φροντίδα.

  • Πώς καταλαβαίνω ότι ένα μπλοκ δεν έχει δώσει ακόμα το πρώτο χέρι καλλιέργειας;

Στην περίπτωση που το μπλοκ μας φαίνεται ‘χρησιμοποιημένο’ ή έχει δώσει ήδη το πρώτο χέρι καλλιέργειας, υπάρχουν εμφανή σημάδια και εύκολα θα το καταλάβουμε. Παρατηρούμε λοιπόν τα εξής: α. λιγότερο σε όγκο άχυρο και ανομοιομορφία στην όψη του μπλοκ β. το μαύρο νάιλον που περιβάλλει το άχυρο θα έχει πολύ ελεύθερο χώρο και περισσότερες “ζάρες” γ. οι τρύπες στις οποίες έχει συγκομιστεί το μανιτάρι έχουν σημάδια “ξεριζώματος” δ. υπολείμματα από την προηγούμενη καρποφορία (άσπρη σκόνη)

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.