Κυριακή , 22 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα στο σπίτι

Αν φανταζόμαστε ότι ο ανανάς φυτρώνει σε δέντρο που κάνει πολλούς καρπούς ανανά κάθε χρόνο, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε. Το φυτό του ανανά είναι χαμηλό και ποώδες και ανθίζει μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα του εμφανίζεται ένας μοναδικός καρπός ανανά, συνήθως 3 χρόνια μετά τη φύτευσή του. Το μητρικό φυτό στη συνέχεια δίνει 1-2 παραφυάδες, όπου κάθε παραφυάδα σχηματίζει ένα νέο καρπό.

Ο ανανάς ανήκει στην ίδια οικογένεια με την και την , τα εξωτικά που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και στη χώρα μας. Το φυτό του ανανά φτάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρων, όταν καλλιεργείται στο χώμα. Η καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μας δίνει αρκετά χαμηλότερα φυτά. Αντίστοιχα, όταν φυτεύουμε σε γλάστρα, ο καρπός του ανανά γίνεται αρκετά μικρότερος σε σχέση με τον καρπό του ανανά βάρους 2-2,5 κιλών που παίρνουμε όταν καλλιεργούμε στο χώμα.

Ο ανανάς μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά ακόμα και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου. Με αυτόν τον τρόπό έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον δικό μας υπέροχο καρπό ανανά και παράλληλα να προσθέσουμε μια τροπική πινελιά στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Ας δούμε αναλυτικά, πώς μπορούμε να φυτέψουμε ανανά σε γλάστρα στο σπίτι και τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του ανανά για να μας δώσει το αγαπημένο μας φρούτο.

Η πιο άμεση λύση είναι να προμηθευτούμε έτοιμο φυτό ανανά σε γλάστρα από φυτώρια και να το διατηρήσουμε στο σπίτι μας. Μπορούμε, ωστόσο, να δημιουργήσουμε το δικό μας φυτό ανανά εύκολα και οικονομικά. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα φρούτο ανανά, μία γλάστρα και λίγο χώμα. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτό ανανά που θα καλλιεργήσουμε σε γλάστρα:

Η καλλιέργεια του ανανά μπορεί να χρειάζεται χρόνο για να μας δώσει καρπό, ωστόσο είναι αρκετά εύκολη αν ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές. Ας δούμε ποια είναι η κατάλληλη θέση για την καλλιέργεια του ανανά σε γλάστρα, πόσο συχνά πρέπει να τον ποτίζουμε, καθε πότε να βάζουμε λίπασμα και πώς μπορούμε να τον προστατέψουμε από διάφορα έντομα και ασθένειες εφόσον χρειαστεί.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τον ανανά σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι, σε σημείο που να μη δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον ανανά στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μας δώσει καρποφορία πιο γρήγορα.

Ποτίζουμε μία φορά την βδομάδα, διατηρώντας σχετική υγρασία στο χώμα, ενώ την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε κάθε 2 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, ποτίζουμε ξανά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίσματα στα φύλλα και σαπίσματα στην ρίζα λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

Μέχρι την διαδικασία της μεταφύτευσης που θα έχει ριζώσει ο ανανάς σε γλάστρα, δεν βάζουμε καθόλου . Στη συνέχεια μπορούμε να βάζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα εκτός από την περίοδο του χειμώνα που επικρατεί παγωνιά. Συμπληρωματικά, μπορούμε να προσθέτουμε υγρό για τόνωση του φυτού και την βελτίωση της ποιότητας του καρπού του ανανά.

Ο ανανάς σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κιτρινίσματα, καφετιάσματα ή μαυρίσματα στον καρπό. Για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων όπως η που προσβάλλουν τό φύλλωμα του ανανά, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα κάθε 2 εβδομάδες διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Συγκομίζουμε τους καρπούς του ανανά όταν έχουν ωριμάσει πάνω στο φυτό του ανανά και έχουν αποκτήσει πλήρως τη γλυκιά τους γεύση. Οι καρποί του ανανά είναι ώριμοι όταν έχουν αποκτήσει το χαρακτηριστικό κιτρινωπό τους χρώμα. Αν τους συλλέξουμε άγουρους, δεν θα ωριμάσουν και δε θα γλυκάνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια αποθήκευση τους.

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.