Ιουνιος- Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς – Φύτευσης
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ – ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
Σπορές & Φυτεύσεις Λαχανοκομικών τον Ιούνιο για Υπαίθριες Καλλιέργειες
Στο ημερολόγιο σποράς λαχανοκομικών του Ιουνίου παρουσιάζονται λαχανικά και κηπευτικά που φυτεύονται αυτήν την εποχή για υπαίθρια καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, παρέχονται σύντομες πληροφορίες για τις συνθήκες σποράς όπως και για την κατάλληλη μέθοδο και τεχνική με την οποία πραγματοποιείται η σπορά κάθε είδους.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΟΛΟΚΥΘΙ – ΛΑΧΑΝΟ – ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ – ΜΠΑΜΙΑ – ΠΑΝΤΖΑΡΙ – ΡΑΠΑΝΙ – ΣΕΛΙΝΟ – ΦΑΣΟΛΙ
ΚΟΛΟΚΥΘΙ
Cucurbita pepo
Θερμοκρασία εδάφους: 16 – 40 °C
Βλάστηση σπόρων σε ημέρες: 5 – 10
Ημέρες συγκομιδής από σπορά: 50 – 60
Παρατηρήσεις:
Η μεταφύτευση πραγματοποιείται με ελάχιστη θερμοκρασία εδάφους 18 °C.
ΛΑΧΑΝΟ
Brassica oleracea var. capitata
Θερμοκρασία Εδάφους: 8 – 29 °C
Βλάστηση σπόρων σε ημέρες: 4 – 7
Ημέρες συγκομιδής από σπορά: 60 – 110
Παρατηρήσεις:
1. Η σπορά του λάχανου πραγματοποιείται σε σπορεία ή απευθείας στις οριστικές θέσεις.
2. Δεν συνιστάται η φύτευση σε εδάφη στα οποία έχουν ξανακαλλιεργηθεί λάχανα τα 4 τελευταία χρόνια.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ
Petroselinum Crispum
Θερμοκρασία Εδάφους: 10 – 29 °C
Βλάστηση σπόρων σε ημέρες: 14 – 21
Ημέρες συγκομιδής από σπορά: 70 – 85
Παρατηρήσεις:
Εμβάπτιση των σπόρων του μαϊντανού σε νερό για 24 ώρες προ της σποράς.
ΜΠΑΜΙΑ
Abelmoschus esculentus
Θερμοκρασία Εδάφους: 16 – 35 °C
Βλάστηση σπόρων σε ημέρες: 6 – 27
Ημέρες συγκομιδής από σπορά: 60 – 70
Παρατηρήσεις:
1. Ο σπόρος αφήνεται για 24 ώρες σε ζεστό νερό.
2. Ελάχιστη θερμοκρασία σποράς 16 °C.
3. Στους 16 °C ο σπόρος φυτρώνει σε 25-30 ημέρες, στους 35 °C φυτρώνει σε 6 ημέρες.
4. Κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της μπάμιας είναι μεταξύ 20 – 30 και έδαφος γόνιμο με πολύ καλή αποστράγγιση και εδαφικό pH 5,5-8.
5. Ευδοκιμεί σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.
6. Δεν φυτεύεται σε ανεμόπληκτες περιοχές.
ΠΑΝΤΖΑΡΙ
Beta vulgaris
Θερμοκρασία Εδάφους: 10 – 29 °C
Βλάστηση σπόρων σε ημέρες: 5 – 8
Ημέρες συγκομιδής από σπορά: 50 – 80
Παρατηρήσεις:
Για παρατεταμένη συγκομιδή του παντζαριού πραγματοποιούνται διαδοχικές σπορές ανά 10 – 20 ημέρες.
ΡΑΠΑΝΙ
Raphanus sativus
Θερμοκρασία εδάφους: 13 – 29 °C
Βλάστηση σπόρων σε ημέρες: 3 – 4
Ημέρες συγκομιδής από σπορά: 30 – 50
Παρατηρήσεις:
Για παρατεταμένη συγκομιδή του ραπανιού πραγματοποιούνται διαδοχικές σπορές ανά 10 – 20 ημέρες. Εναλλακτικά φυτεύονται ποικιλίες ραπανιού με διαφορετικό αριθμό ημερών συγκομιδής από σπορά.
ΣΕΛΙΝΟ
Apium graveolens
Θερμοκρασία Εδάφους: 21 – 24 °C
Βλάστηση σπόρων σε ημέρες: 14 – 21
Ημέρες συγκομιδής από σπορά: 80 – 120
Παρατηρήσεις:
1. Η σπορά του σέλινου γίνεται σε σπορείο.
ΦΑΣΟΛΙ
Phaseolus vulgaris
Θερμοκρασία εδάφους: 21 – 26 °C
Βλάστηση σπόρων σε ημέρες: 8 – 10
Ημέρες συγκομιδής από σπορά: 30 – 50
Παρατηρήσεις:
Τα φασόλια σπέρνονται απευθείας στις οριστικές τους θέσεις με ελάχιστη θερμοκρασία 15 °C. Εάν η θερμοκρασία είναι μικρότερη καθυστερεί το φύτρωμα των σπόρων.