Τετάρτη , 27 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Η πολύτιμη δάφνη/ Laurus nobilis L. – μια πρώτη γνωριμία

Δάφνη/ Laurus nobilis L. – μια γρήγορη ματιά στις βοτανικές/ιαματικές και γαστρονομικές ιδιότητές της Τα φύλλα και οι καρποί της δάφνης έχουν διάφορες χρήσεις. Στη βοτανοθεραπεία Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα φύλα της για έγχυμα και λάδι και του καρπούς της για αφέψημα και λάδι. Όλα τα εκχυλίσματα της δάφνης τα χρησιμοποιούμε, άλλα εσωτερικά και άλλα εξωτερικά, -. για να καταπραΰνουμε τις κοιλιακές κράμπες, -. για τη μείωση των συμπτωμάτων των ημικρανιών και κατ’ επέκταση, τη θεραπεία τους -. ψιλοκομμένα και αλεσμένα σε σκόνη τα φύλλα της δάφνης, τα χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση των σοβαρών ημικρανιών. -. βράζουμε φύλλα δάφνης, περίπου 200gr φρέσκα ή 100gr ξερά σε 6 λίτρα νερό, και αφού κρυώσει, λούζουμε τα μαλλιά μας για τον έλεγχο της τριχόπτωσης – τα αποτελέσματα είναι άμεσα -. συλλέγουμε καρπούς δάφνης, τους αποξηραίνουμε και τους κοπανάμε στο γουδί μας, τους ρίχνουμε σε λάδι, τους αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα περίπου, τους σουρώνουμε και τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών μας, με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε, ενισχύουμε τη ρίζα και τη δομή της τρίχας και δίνουμε λάμψη και δύναμη στα μαλλιά μας Στην κουζίνα -. στην κουζίνα, τα αποξηραμένα φύλλα τα χρησιμοποιούμε γενικά για την παρασκευή αφεψημάτων, ενώ τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα φύλλα τα χρησιμοποιούμε σε σάλτσες, για τις μαρινάδες μας και για να δώσουν το άρωμα, τη γεύση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους σε ζωμούς ψαριών και κοτόπουλου, στα όσπρια, στις πατάτες και στα ψητά… Έτσι- -. στην κατσαρόλα μαζί με ψητό κρέας ή ψάρι, εμπλουτίζουν το πιάτο. -. μαριναρισμένα με σκόρδο, μειώνουν την πολύ έντονη γεύση του -. με καρότα, ενισχύουν την αντίληψη του πιάτου μας! -. στη σάλτσα ντομάτας, αντί για το κλασικό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, εξομαλύνουν την οξύτητά της, -. ψιλοκομμένα, αποτελούν βασικό συστατικό για τη μαρμελάδα κρεμμυδιού, -. στην κατσαρόλα, αποτελούν το επιστέγασμα κάθε σούπας. -. στον ατμό, εμπλουτίζουν τον πουρέ πατάτας, τα θαλασσινά και τα βραστά ψάρια, -. τέλος, τα φύλλα δάφνης, με αλκοόλ και ζάχαρη, φτιάχνουν ένα υπέροχο λικέρ…. συνέχεια σε επόμενο άρθρο… Κείμενο και επιμέλεια άρθρου – thalia-botanologia.gr

The post Η πολύτιμη δάφνη/ Laurus nobilis L. – μια πρώτη γνωριμία appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Πως-συλλέγω,-πως-αποξηραίνω-και-πως-αποθηκεύω-τα-φύλλα-της-συκιάς

Πως συλλέγω, πως αποξηραίνω και πως αποθηκεύω τα φύλλα της συκιάς

Τη συκιά την γνωρίζουμε όλοι μας – είναι φυλλοβόλο δέντρο, γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. …

Εσείς-τρώτε-τα-φύλλα-της-συκιάς;

Εσείς τρώτε τα φύλλα της συκιάς;

Αλήθεια – τι γνωρίζετε για τα φύλλα της συκιάς; Τι σας έρχεστε στο νου όταν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.