Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Η πολύτιμη δάφνη/ Laurus nobilis L. – μια πρώτη γνωριμία

Δάφνη/ Laurus nobilis L. – μια γρήγορη ματιά στις βοτανικές/ιαματικές και γαστρονομικές ιδιότητές της Τα φύλλα και οι καρποί της δάφνης έχουν διάφορες χρήσεις. Στη βοτανοθεραπεία Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούμε τα φύλα της για έγχυμα και λάδι και του καρπούς της για αφέψημα και λάδι. Όλα τα εκχυλίσματα της δάφνης τα χρησιμοποιούμε, άλλα εσωτερικά και άλλα εξωτερικά, -. για να καταπραΰνουμε τις κοιλιακές κράμπες, -. για τη μείωση των συμπτωμάτων των ημικρανιών και κατ’ επέκταση, τη θεραπεία τους -. ψιλοκομμένα και αλεσμένα σε σκόνη τα φύλλα της δάφνης, τα χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση των σοβαρών ημικρανιών. -. βράζουμε φύλλα δάφνης, περίπου 200gr φρέσκα ή 100gr ξερά σε 6 λίτρα νερό, και αφού κρυώσει, λούζουμε τα μαλλιά μας για τον έλεγχο της τριχόπτωσης – τα αποτελέσματα είναι άμεσα -. συλλέγουμε καρπούς δάφνης, τους αποξηραίνουμε και τους κοπανάμε στο γουδί μας, τους ρίχνουμε σε λάδι, τους αφήνουμε στον ήλιο για ένα μήνα περίπου, τους σουρώνουμε και τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών μας, με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε, ενισχύουμε τη ρίζα και τη δομή της τρίχας και δίνουμε λάμψη και δύναμη στα μαλλιά μας Στην κουζίνα -. στην κουζίνα, τα αποξηραμένα φύλλα τα χρησιμοποιούμε γενικά για την παρασκευή αφεψημάτων, ενώ τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα φύλλα τα χρησιμοποιούμε σε σάλτσες, για τις μαρινάδες μας και για να δώσουν το άρωμα, τη γεύση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους σε ζωμούς ψαριών και κοτόπουλου, στα όσπρια, στις πατάτες και στα ψητά… Έτσι- -. στην κατσαρόλα μαζί με ψητό κρέας ή ψάρι, εμπλουτίζουν το πιάτο. -. μαριναρισμένα με σκόρδο, μειώνουν την πολύ έντονη γεύση του -. με καρότα, ενισχύουν την αντίληψη του πιάτου μας! -. στη σάλτσα ντομάτας, αντί για το κλασικό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, εξομαλύνουν την οξύτητά της, -. ψιλοκομμένα, αποτελούν βασικό συστατικό για τη μαρμελάδα κρεμμυδιού, -. στην κατσαρόλα, αποτελούν το επιστέγασμα κάθε σούπας. -. στον ατμό, εμπλουτίζουν τον πουρέ πατάτας, τα θαλασσινά και τα βραστά ψάρια, -. τέλος, τα φύλλα δάφνης, με αλκοόλ και ζάχαρη, φτιάχνουν ένα υπέροχο λικέρ…. συνέχεια σε επόμενο άρθρο… Κείμενο και επιμέλεια άρθρου – thalia-botanologia.gr

The post Η πολύτιμη δάφνη/ Laurus nobilis L. – μια πρώτη γνωριμία appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

αποφθέγματα-υγείας

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου …

tannins/ταννίνες-–-αλήθεια,-τι-είναι-οι-ταννίνες;

tannins/ταννίνες – αλήθεια, τι είναι οι ταννίνες;

Κάποιες φορές τυχαίνει να δαγκώσουμε ένα άγουρο μήλο – και τι στυφή γεύση!!! ε, αυτές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.