Σάββατο , 15 Μαρτίου 2025
Breaking News

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Πώς να ξεκινήσεις μία καλλιέργεια υψηλής απόδοσης

Η οικονομική απόδοση των καλλιεργειών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επηρεάζει τόσο τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και την ευρύτερη...
Περισσότερα
Πώς να ξεκινήσεις μία καλλιέργεια υψηλής απόδοσης

Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα

Καλέντουλα ή ηλιολάτρης – Calendula officinalis και Calendula arvensis! Καλέντουλα Μιά από αυτές τις μέρες του χειμώνα βρέθηκα να περπατώ...
Περισσότερα
Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για την καλέντουλα, την πανέμορφη ηλιολάτρη!

Καλέντουλα  – η πανέμορφη ηλιολάτρης! Και ναι, είναι η καλέντουλα ένα τρυφερό κυπελάκι που μεταφέρει το ηλιακό φως και τη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για την καλέντουλα, την πανέμορφη ηλιολάτρη!

Από τη χλωρίδα της ελληνικής γης : Ecballium elaterium/ πικραγγουριά

Η πικραγγουριά/Ecballium elaterium, είναι φυτό της οικογένειας των κολοκυνθοειδών, συγγενικό φυτό με την κολοκυθιά, την αγγουριά και  την καρπουζιά.  Είναι έρπων ετήσιο φυτό,...
Περισσότερα
Από τη χλωρίδα της ελληνικής γης : Ecballium elaterium/ πικραγγουριά

Είδη μελιού που παγώνουν το Χειμώνα και ταχύτητα κρυστάλλωσης!

Τα μέλια που κρυσταλλώνουν το χειμώνα είναι κυρίως τα ανθόμελα δηλαδή αυτά που προέρχονται από νέκταρ φυτών και λουλουδίων. Αντιθέτως τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα, δηλαδή μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων πάνω στα δέντρα κρυσταλλώνουν πολύ αργά έως καθόλου. Τα μελιτώματα είναι πυκνά στη σύνθεση τους (παχύρρευστο μέλι) και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περίφημο μέλι ελάτου, που δεν κρυσταλλώνει ποτέ και διατηρεί την παχύρρευστη μορφή του ακόμη και δεκάδες χρόνια μετά.
Μέλισσες και η οργάνωση του μελισσιού

Μέλια όπως της πορτοκαλιάς, του ρεικιού, του βαμβακιού, του ηλίανθου κ.α κρυσταλλώνουν μέσα σε 2-3 μήνες από την παραγωγή τους και τον τρύγο. Δηλαδή το Χειμώνα θα είναι όλα παγωμένα. Η κρυστάλλωση είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία, και γίνεται λόγω της περιεκτικότητας σε γλυκόζη, όσο περισσότερη τόσο πιο γρήγορο και το κρυστάλλωμα.

Για το κρυστάλλωμα πρώτιστος παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Το χειμώνα που οι θερμοκρασίες πέφτουν επιταχύνεται η διαδικασία κρυσταλλοποίησης, και το μέλι παγώνει. Μάλιστα μερικοί που δοκιμάζουν να βάλουν το μέλι στο ψυγείο το κάνουν να κρυσταλλώσει ακόμη πιο γρήγορα ακόμη και το Καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές. Συνεπώς όσο χαμηλότερες οι θερμοκρασίες τόσο πιο γρήγορο το κρυστάλλωμα και ποτέ στο ψυγείο. Το μέλι δε χαλά ποτέ!

Τώρα όσον αφορά την ταχύτητα κρυστάλλωσης υπάρχουν μέλια που κρυσταλλώνουν αργά έως καθόλου. Μάλιστα υπάρχουν ανθόμελα που λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, κρυσταλλώνουν πολύ αργά όπως πχ το θυμαρίσιο που κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες.

Επίσης να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι όσα ανθόμελα προέρχονται από ανάμειξη με πεύκο η άλλο μελίτωμα δεν κρυσταλλώνουν εύκολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πευκοθύμαρο, το ρείκι-πεύκο κλπ. Τώρα θα σας απαριθμήσουμε μερικά απο τα πιο γνωστά μέλια και τον χρόνο κρυστάλλωσης που παρουσιάζεται στο καθένα χωριστά:

Τα πιο γνωστά μέλια και ταχύτητα κρυστάλλωσης:

  • Βαμβακιού – 1-2 μήνες
  • Ηλίανθου – 1-2 μήνες
  • Ερείκης – 2-3 μήνες
  • Κουμαριάς – 2-4 μήνες
  • Πορτοκαλιάς 1-3 μήνες
  • Θυμαριού – 6-18 μήνες
  • Καστανιάς – 1-2 χρόνια
  • Πευκόμελο – 2 χρόνια
  • Ελάτης – Δεν κρυσταλλώνει
  • Βελανιδιά – Δύσκολα κρυσταλλώνει

Άλλα μέλια:

  • Ευκάλυπτος – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Φακελωτή – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Παλιούρι – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Τριφύλλι – Δε κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Κρόκος Κοζάνης – Κρυσταλλώνει γρήγορα
  • Λυγαριά – 6-8 μήνες

https://www.orinimelissa.com/2015/12/blog-post_16.html

About admin

Check Also

Φτιάχνω Yδρόμελι… το πανάρχαιο σπιτικό κρασί

Το υδρόμελι ή mead, δεν είναι μόνο ένα δυναμωτικό ποτό με ιστορία, είναι ένα ιδιαίτερα …

Τρέιλερ μεταφοράς κυψελών: Πατέντα επαγγελματία μελισσοκόμου.

Δείτε πως ασκεί νομαδική μελισσοκομία χωρίς να αγοράσει φορτηγό Έφτιαξε το απόλυτο εργαλείο μεταφοράς κυψελών. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.