Πέμπτη , 26 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη που αυτή μας προσφέρει.  Για αυτό η στροφή προς την παραδοσιακή κουζίνα και η απομάκρυνση από τα τυποποιημένα τρόφιμα, που στην πλειοψηφία τους στερούνται θρεπτικά συστατικά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι αναγκαία και επιτακτική! Και όταν λέω παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, αναφέρομαι στη διατροφική κουλτούρα ενός τόπου, η οποία περιλαμβάνει έθιμα,  παραδόσεις και τεχνογνωσία – π.χ πως έφτιαχναν τα “τουτουμάκια” στην Πελοπόννησο –  μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.  Και ενώ η διατροφική αξία των παραδοσιακών τροφίμων, των παραδοσιακών συνταγών  και του παραδοσιακού τρόπου μαγειρέματος είναι αναγνωρισμένη, διαπιστώνεται μια προοδευτική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ενός μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού, το οποίο απομακρύνεται από την παραδοσιακή διατροφή και τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, υιοθετώντας αλλότριες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παχύσαρκα άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, δυστυχώς, με ότι αυτό συνεπάγεται  Σε αυτό μου το άρθρο θα σας δώσω συνταγές για σπιτικές σάλτσες, με αναμφισβήτητη  διατροφική αξία, αλλά και εξαίσια γεύση, με τις οποίες συνοδεύω πολλά μου πιάτα! 1. σάλτσα με λεμόνι και βασιλικό: – 1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού – 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο – 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό – 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 2. σάλτσα μουστάρδας με μέλι: – 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα dijon – κάνω πάντα την δική μου μουστάρδα dijon – 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανθέων – 1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι – κάνω πάντα το δικό μου ξύδι – 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 3. σάλτσα αβοκάντο και λεμόνι: – 1 ώριμο αβοκάντο – 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο – 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού – 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο – 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! 4. σάλτσα μέντας ή δυόσμου και  γιαουρτιού: – 1 φλιτζάνι φυσική/παραδοσιακή γιαούρτη – μερικές φορές κάνω και γιαούρτη, εξαρτάται πάντα από το αν θα βρω το γάλα που θέλω! – 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο – 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού – 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο – θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! -. μαύρο πιπέρι, ποσότητα ανάλογη των γούστων μου και των πιάτων που θα συνοδεύσει η σάλτσα μου! Για όλες τις παραπάνω σάλτσες μου εργάζομαι με τον ίδιο τρόπο, ο οποίος είναι ο εξής: -. σε ένα μικρό μπολ, ρίχνω όλα μου τα υλικά και  ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ-πολύ καλά! -. δοκιμάζω και προσαρμόζω τη γεύση ανάλογα με το φαγητό που θα συνοδεύσω! -. βάζω τη σάλτσα μου στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά* πριν το σερβίρισμα για να μπορέσουν οι γεύσεις της σάλτσα μου να αναμειχθούν σωστά. -. τις σάλτσες μου αυτές πολλές φορές τις αλείφω και σε μια φέτα ψωμί για ένα νοστιμότατο και υγιεινότατο πρόγευμα! -. συνοδεύω τα γεύματά μας με αυτές τις σπιτικές σάλτσες και πολλές άλλες- για απόλαυση, υγεία, ευζωία! και ίσως με ρωτήσετε – όλα αυτά; Ναι, όλα αυτά, διότι το περιβάλλον, ο έλεγχος του στρες και η διατροφή μας είναι το Α και το Ω της ευζωίας μας και πρέπει να σταματήσουμε να αναζητάμε την λύση στα παντός είδους φάρμακα και να μελετήσουμε και να βρούμε τον κατάλληλο για εμάς- αυτογνωσία- τρόπο, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας – και μην μου πείτε πως αυτό είναι ανέφικτο, όλα είναι εφικτά, αρκεί να θέλουμε!!!  *εκτός από τις σάλτσες με σκόρδο που τις σερβίρω την ώρα που τις ετοιμάζω – για τον λόγο αυτό:Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών” ας θυμηθούμε: Πως να ετοιμάσουμε τη δική μας λαχταριστή μουστάρδα Dijon Τουτουμάκια κοκκινιστά με κουρκούμι ntina/thalia – botanologia.gr

The post Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Μαϊντανός-και-πως-ετοιμάζω-ένα-γρήγορο-και-αναζωογονητικό-φυσικό-ρόφημα

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του …

Επίφυση-ή-τρίτο-μάτι,-η “έδρα-της-ψυχής”-σύμφωνα-με-τον-rene-descartes.

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.