Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Γκότζι μπέρι, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα

Φυτεύουμε γκότζι μπέρι (goji berry), το διάσημο superfood με την υψηλή διατροφική αξία. Το γκότζι μπέρι είναι ένας πολυετής θάμνος με μικρά στενόμακρα καταπράσινα φύλλα που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Με καταγωγή από την ανατολική Ασία, το γκότζι μπέρι ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα, τη μελιτζάνα, την πιπεριά και την πατάτα. Από τον πρώτο ή το δεύτερο χρόνο καλλιέργειας, το γκότζι μπέρι μας χαρίζει κοκκινο-πορτοκαλί καρπούς που τρώγονται συνήθως αποξηραμένοι και περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.  Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του γκότζι μπέρι; Το γκότζι μπέρι είναι μία αρκετά ανθεκτική καλλιέργεια που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε δύσκολες καταστάσεις τόσο χαμηλών θερμοκρασιών όσο και ξηροθερμικών συνθηκών. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις και φυτεύεται περισσότερο σε αλκαλικά εδάφη (με υψηλό pH 7-8) όπου δίνει ποιοτικότερη παραγωγή καρπών, ενώ είναι απαραίτητο να του εξασφαλίζουμε ικανοποιητική αποστράγγιση του νερού. Φυτεύουμε το γκότζι μπέρυ σε αποστάσεις περίπου 1,5 μέτρου μεταξύ των φυτών και 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε γκότζι μπέρι σε γλάστρα διαμέτρου 30-40 εκατοστών. Για την καλλιέργεια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. 


Τι πότισμα και τι λίπανση απαιτεί η καλλιέργεια του γκότζι μπέρι; Το γκότζι μπέρι είναι αρκετά ανθεκτικό στην έλλειψη νερού και στην ξηρασία. Το συστηματικό πότισμα ωστόσο, βοηθάει στην εξασφάλιση πλούσιας παραγωγής. Πραγματοποιούμε πότισμα μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Το γκότζι μπέρι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να μας δώσει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Είναι σημαντικό κάθε χρόνο να ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ στην καλλιέργεια του γκότζι μπέρι και κατά την περίοδο της άνοιξης να προσθέτουμε συμπληρωματικά πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το γκότζι μπέρι; Το κλάδεμα των φυτών του γκότζι μπερι γίνεται κόβοντας τους βλαστούς στα 2/3 του αρχικού μήκους προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ύψος του φυτού περίπου στο 1,5 μέτρο. Αφαιρούμε εσωτερικούς βλαστούς από το κέντρο του φυτού, ειδικά ξερούς και αδύναμους, ώστε το γκότζι μπέρι μας να έχει καλύτερο αερισμό και ηλιοφάνεια. Επιπλέον, απομακρύνουμε τις παραφυάδες που βγαίνουν από τη βάση του φυτού, οι οποίες εξαντλούν τις δυνατότητες καρποφορίας του φυτού. Ο πολλαπλασιασμός του γκότζι μπερυ γίνεται με σπόρο, καθώς και με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών. Τα μοσχεύματα του γκότζι μπέρυ ριζοβολούν εύκολα σε περιβάλλον υγρασίας μέσα σε ένα μήνα ακόμα και χωρίς την χρήση ορμονης ριζοβολίας. 

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα


 Κι ένα μυστικό για το γκότζι μπέρι Το γκότζι μπέρι είναι σχετικά ευαίσθητο σε προσβολές από έντομα όπως η μελίγκρα και ο θρίπας καθώς και από την μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου. Για την προληπτική αντιμετώπισή τους με οικολογικά μέσα, ψεκάζουμε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης ή σάπωνες αλάτων καλίου σε συνδυασμό με βρέξιμο θειάφι. Περισσότερα χρήσιμα άρθρα 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.