Παρασκευή , 27 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;

Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα κατά το στάδιο της ωρίμανσης και της αύξησης της ελαιοπεριεκτικότητας.

Σύμφωνα με το , το χρώμα του ελαιόκαρπου αποτελεί ένα από τα κρίσιμα στοιχεία ώστε η συγκομιδή να γίνεται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης του καρπού

Για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, το ξεκινά όταν το χρώμα των καρπών της ελιάς γίνεται πράσινο-μωβ και σταδιακά σκουραίνει παίρνοντας ένα μαύρο χρώμα.

Κατά το στάδιο της ωρίμανσης, παρατηρούνται μπλε αποχρώσεις σε συγκεκριμένες ποικιλίες ελιών σε φάση όπου ο καρπός δεν έχει ωριμάσει πλήρως σε μαύρο.

Η εμφάνιση μπλε χρώματος στους καρπούς της ελιάς συμβαίνει λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που γίνονται όταν ωριμάζουν οι ελιές και δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες ποικιλίες ελιάς εμφανίζουν καρπούς με μπλε χρώμα, καθώς και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα του καρπού.

Το χρώμα του καρπού της ελιάς επηρεάζεται τόσο από φυσιολογικούς όσο και από κλιματικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης:

Στις άγουρες ελιές, η υψηλή συγκέντρωση χλωροφύλλης στον φλοιό των καρπών δίνει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που συναντάμε στους καρπούς των ελαιόδεντρων.

Σταδιακά, κατά την ωρίμανση της ελιάς, η περιεκτικότητα της χλωροφύλλης μειώνεται στον καρπό και το πράσινο χρώμα εξασθενεί.

Κατά την φάση της ωρίμανσης, το χρώμα της ελιάς εξαρτάται από την περιεκτικότητα και τη σύσταση των χρωστικών ουσιών στον φλοιό της, κυρίως τις ανθοκυανίνες.

Οι ανθυοκανίνες παράγονται καθώς ωριμάζει ο καρπός της της ελιάς και είναι υπεύθυνες για τις μπλε, μωβ ή κόκκινες αποχρώσεις.

Το χρώμα της ελιάς επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με το μικροκλίμα της καλλιεργούμενης περιοχής.

Συγκεκριμένα, το μπλε χρώμα στον καρπό της ελιάς επηρεάζεται τόσο από την έκθεση του ελαιώνα στον ήλιο καθώς και από τη θερμοκρασία κατά την περίοδο ωρίμανσης.

Το μπλε χρώμα στις ελιές παρατηρείται κυρίως σε ποικιλίες που παράγουν καρπούς με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες προσδίδουν τις μπλε-μωβ αποχρώσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε παρακάτω ορισμένες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και εμφανίζουν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα κατά την φάση της ωρίμανσης.

Το μπλε χρώμα στις ελιές δεν επηρεάζει την ποιότητα του παραγόμενου καρπού και δεν σχετίζεται με προσβολές από ασθένειες και έντομα της ελιάς.

About admin

Check Also

Μιτοχόνδρια:-Μια-πανταχού-παρούσα-και-ποικιλόμορφη-οικογένεια-οργανιδίων.

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  …

Ο-ανθρώπινος-εγκέφαλος-αναπτύσσει-νέους-νευρώνες-και-μετά-τα-80!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.