Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Γιατί ξεραίνονται τα φυτά και πώς τα σώζουμε;

Γιατί μαραζώνουν τα φυτά και ξεραίνονται τα φύλλα; Πώς μπορούν να ζωντανέψουν; Η εικόνα ενός ταλαιπωρημένου φυτού σίγουρα δεν είναι ευχάριστη, όμως όλοι την έχουμε αντιμετωπίσει. Κάθε φόρα που ξεραίνεται ένα φυτό, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έφταιξε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το σώσουμε.

Τα φυτά πριν ξεραθούν, συνήθως με τον τρόπο τους μας δίνουν κάποια μηνύματα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πολλές φορές σταδιακά τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το αποτέλεσμα έρχεται πολύ γρήγορα.

Όταν τα φυτά ξεραθούν, παίρνουν ένα καφέ χρώμα, χάνουν τα φύλλα τους και δεν εμφανίζουν ξανά νέα βλάστηση. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο θάνατος των φυτών είναι φυσιολογικός όπως συμβαίνει στα ετήσια όταν έρχεται ο χειμώνας, στα εποχιακά όταν ολοκληρώνεται η καρποφορία τους, καθώς σε καρποφόρα δέντρα που έχουν διανύσει αρκετές δεκαετίες ζωής.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε ορισμένα λάθη που ενδεχομένως κάνουμε στη φροντίδα των φυτών, τα οποία μπορούν να ξεράνουν ένα φυτό και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να το σώσουμε και να του δώσουμε ξανά ζωή.

Οι βασικές αιτίες που ξεραίνονται τα φυτά σχετίζονται με την υγρασία και το πότισμα, τα θρεπτικά συστατικά και τη λίπανση, τη θερμοκρασία, τον φωτισμό, καθώς επίσης την προσβολή από ασθένειες και έντομα.

Πολλές φορές, νομίζουμε ότι φροντίζουμε σωστά τα φυτά μας, ωστόσο κάνουμε κάποια λάθη που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Χωρίς νερό, τα φυτά δε μπορούν να ζήσουν. Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για να φωτοσυνθέσουν και να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία, από το βρόχινο νερό που δίνει η φύση μέχρι το νερό ποτίσματος που χρησιμοποιήουμε. H έλλειψη νερού προκαλεί μάρανση των φύλλων, καχεκτικότητα των φυτών και σταδιακή ξήρανση.

Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη νερού, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες , αυξάνουμε την ποσότητα του νερού ή ποτίζουμε πιο συχνά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε  για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους σωστά, ένα θέμα το οποίο μας οδηγεί και στην επόμενη αιτία που ξεραίνονται τα φυτά.

Η υπερβολική υγρασία είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που ξεραίνονται τα φυτά, ειδικά σε φυτά που αγαπάμε και θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο. Όταν ποτίζουμε πολύ συχνά χωρίς να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει, οι ρίζες των φυτών ασφυκτιούν, τα φύλλα κιτρινίζουν και το φυτό σταδιακά ξεραίνεται.

Για να προφυλάξουμε τα φυτά μας από την υπερβολική υγρασία, είναι σημαντικό να ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα. Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, ποτίζουμε λιγότερο καθώς τα φυτά έχουν μικρότερες ανάγκες σε νερό.

Συμπληρωματικά, είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε καλή στράγγιση στα φυτά μας και να επιλέγουμε με τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

H έλλειψη λίπανσης και θρεπτικών στοιχείων δημιουργεί καχεκτικά φυτά, κιτρινισμένα, που δεν έχουν υγιές φύλλωμα γίνονται ευαίσθητα στις δυσμενείς συνθήκες του καιρού ή σε προσβολές από ασθένειες ή έντομα. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φυτά σταδιακά φτάνουν στο σημείο να ξεραθούν.

Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων αντιμετωπίζεται με την προσθήκη στο έδαφος των κατάλληλων λιπασμάτων ή με τον ψεκασμό , πάντα την κατάλληλη περίοδο ανάπτυξης του φυτού. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η βελτίωση του χώματος και η προσθέτοντας και .

H προσθήκη μεγάλης ποσότητας λιπάσματος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα φυτά, μέχρι στο σημείο να ξεραθούν εντελώς. Ιδιαίτερα, η εφαρμογή υπερβολικών ποσοτήτων αζώτου μπορεί να προκαλέσει ολική ξήρανση φυτών.

Αποφεύγουμε μεγάλη ποσότητα λιπάσματος σε φυτά στα οποία έχουν μόλις μεταφυτευτεί στο χώμα ή σε γλάστρες. Επίσης, ο ψεκασμός με υπερβολικές ποσότητες διαφυλλικών λιπασμάτων, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, δημιουργεί τοξικότητα και μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση τους.

Σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών, καθώς και έντονης ηλιοφάνειας αρκετά φυτά μπορεί να ξεραθούν και να μην μπορέσουν να επιβιώσουν. Πολλά φυτά είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, όπως τα , διάφορα , καθώς και νεαρά δενδρύλλια εσπεριδοειδών και υποτροπικών φυτών.

Προστατεύουμε τα φυτά μας από έντονη ηλιοφάνεια, ειδικά τα φυτά εσωτερικού και τα τοποθετούμε σε παράθυρο πίσω από κουρτίνα, καθώς η έκθεση σε άμεσες ηλιακές ακτίνες μπορεί να δημιουργήσει έντονα εγκαύματα και μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα.

Για την προστασία νεαρών δενδρυλλίων εσπεριδοειδών ή υποτροπικών φυτών τοποθετούμε ειδικό αντιηλιακό δίχτυ ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με , δημιουργώντας ένα λευκό φιλμ προστασίας.

Τα φυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, πολλές φορές γίνονται καχεκτικά, με κιτρινίσματα στα φύλλα και κινδυνεύουν να ξεραθούν.

Το πρόβλημα αφορά, κυρίως, που αγαπούν τον ήλιο κι ενώ αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις, εμείς τα έχουμε φυτέψει σε πολύ σκιερά μέρη.

Για να αποφύγουμε τον χαμηλό φωτισμό στα φυτά, είναι αναγκαίο να τα μεταφέρουμε ή να τα μεταφυτεύσουμε σε πιο φωτεινά σημεία για να αποκτήσουν ξανά την ζωντάνια και το καταπράσινο φύλλωμα που χαρίζει η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.

Το κρύο, ο παγετός, το χιόνι και το χαλάζι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στον κήπο και να ξεραθούν τα φυτά μας. Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα , τα μικρά  και τα νεαρά  καθώς και φυτά που έχουμε σε γλάστρες ή έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα.

, την περίοδο του χειμώνα, χρησιμοποιούμε ειδικά αντιπαγετικά δίχτυα ή υφάσματα για να τα καλύψουμε. Επίσης, για τα καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα που έχουμε σε γλάστρα, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα φυτά μπορούν να ξεραθούν λόγω προσβολής από ασθένειες και έντομα, ιδιαίτερα όταν δεν προλάβουμε να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παρατηρούμε προσεκτικά τα φυτά μας για να εντωπίσουμε έγκαιρα την εμφάνιση κάποιου προβλήματος.

Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα με κατάλληλα  που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, καθώς και άλλα βιολογικά σκευάσματα όπως ο , το και ο .

Εναλλακτικά, μπορούμε φτιάξουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα αξιοποιώντας , όπως το , το , η , το και η .

Αν το φυτό μας διατηρεί ένα πράσινο χρώμα στους βλαστούς, σημαίνει ότι είναι ζωντανό και πώς έχουμε ελπίδες να το σώσουμε. Για να ζωντανέψουμε το φυτό, στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, κλαδεύουμε τα ξεραμένα μέρη του φυτού, όσο χρειαστεί μέχρι να βρούμε πράσινο ζωντανό βλαστό.

Αφού το καθαρίσουμε, το φροντίζουμε κανονικά μέχρι να επανέλθει. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να δυναμώσουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε .

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.