Κυριακή , 14 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Γιατί δεν κάνει λεμόνια η λεμονιά;

Γιατί δεν “δένουν” τα άνθη στη ; Τι προκαλεί προβλήματα στην καρποφορία της λεμονιάς;

Η λεμονιά είναι το αγαπημένο  που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λεμονιά που έχουμε στον κήπο μας μπορεί να μην παράγει καρπούς, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε τι φταίει και τι πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Παρατηρούμε δηλαδή λεμονιές που δε σχηματίζουν καθόλου λουλούδια, λεμονιές που ρίχνουν τα άνθη τους ή παρουσιάζουν δυσκολίες στην καρπόδεση, καθώς επίσης λεμόνια να μην ωριμάζουν κανονικά και να πέφτουν.

Ας δούμε αναλυτικά γιατί η λεμονιά δεν δίνει αρκετά λεμόνια, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να διορθώσουμε το πρόβλημα και να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή από ζουμερά λεμόνια.

Η περίοδος της ανθοφορίας είναι ιδίαιτερα κρίσιμη στην και είναι το στάδιο κατά το οποίο χρειάζεται περισσότερη φροντίδα.

Αν η λεμονιά δεν κάνει καθόλου καρπούς, αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία του δέντρου και στις θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας.

Εφόσον η λεμονιά μας κάνει άνθη αλλά έχει πρόβλημα να τα μετασχηματίσει σε λεμόνια ή τα ρίχνει, οφείλουμε να εξετάσουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες που δέχεται.

Οι αιτίες μπορεί να συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες, τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει το δέντρο, αν είναι σωστό το πότισμα, αν γίνεται κατάλληλο κλάδεμα, καθώς επίσης αν υπάρχουν προβλήματα με ασθένειες και έντομα.

Μετά τη φύτευση της λεμονιάς, θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια, καθώς οι νεαρές λεμονιές δεν δίνουν καρποφορία.

Ανάλογα την ποικιλία, ένα δέντρο λεμονιάς αρχίζει να κάνει καρπούς μετά τα πρώτα 3-5 χρόνια.

Οι λεμονιές χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια και δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, για να ευδοκιμήσουν.

Σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και βοριάδες οι λεμονιές μπορεί να μην ανθίσουν ή να ρίξουν τα άνθη τους και να μην δέσουν καρπούς.

Την περίοδο του χειμώνα, λόγω έντονης παγωνιάς και δυνατών βοριάδων, η λεμονιά μπορεί να εμφανίσει εκτεταμένη πτώση φύλλων, κάτι που συντελεί σε μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή.

Την περίοδο του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύονται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας, πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στα φύλλα και τους καρπούς.

Οι λεμονιές έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζονται τακτική λίπανση για να δώσουν πλούσια καρποφορία.

Από Φεβρουάριο εως Ιούνιο, βάζουμε λίπασμα τρεις φορές, ανά δύο μήνες. Την εποχή του φθινοπώρου, προσθέτουμε λίπασμα τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.

Χρησιμοποιούμε ειδικά , κατάλληλα για , που περιέχουν , , , μαζί με και , ώστε να εξασφαλίσουμε πλούσια καρποφορία.

Συμπληρωματικά, ορισμένα όπως ο και το που εφαρμόζουμε με βοηθούν σημαντικά στην ανθοφορία και την επιτυχία της καρπόδεσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος αζώτου μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα και να δημιουργήσει προβλήματα στην καρποφορία της λεμονιάς.

Η λεμονιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα για να διατηρήσουμε την εδαφική υγρασία και να μας δώσει καρποφορία.

Όμως σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας τα φυτά δεν σχηματίζουν άνθη ή ρίχνουν τα λουλούδια τους με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρπόδεση.

Σε ορισμένες ποικιλίες λεμονιάς, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, οι καλλιεργητές συνηθίζουν να μειώνουν το και να προκαλούν στρεσάρισμα στα δέντρα, προκειμένου να σχηματιστεί νέα ανθοφορία που θα δώσει καρπούς.

Το σωστό ελαφρύ αποτελεί βασικό παράγοντα για την καλή ανάπτυξη, την ανθοφορία και το δέσιμο των καρπών της λεμονιάς.

Αν κάνουμε πολύ έντονο κλάδεμα στη λεμονιά, θα καθυστερήσει να αναβλαστήσει και ίσως περάσουν αρκετά χρόνια για να δώσει ξανά καρποφορία.

Αντίθετα, κάποιοι καλλιεργητές συνηθίζουν να αφήνουν ακλάδευτη τη λεμονιά στον κήπο τους για πολλά χρόνια, μία πρακτική που σταδιακά προκαλεί μείωση της παραγωγής.

Το κλάδεμα της λεμονιάς γίνεται από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα εσωτερικά κλαδιά κατά το κλάδεμα για να βελτιώσουμε τον αερισμό του δέντρου και έχει καλύτερο φωτισμό από τις ακτίνες του ήλιου.

Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τις λεμονιές μέσα στο χειμώνα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν και να ξεραθούν.

Η λεμονιά μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα καρποφορίας και να μην κάνει καρπούς λόγω προσβολής από ασθένειες όπως η κορυφοξήρα, και έντομα όπως ο , ο , η , ο , καθώς και ο .

Για την , ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με βιολογικό .

Επιπλέον, για να προστατέψουμε τις λεμονιές από βλαβερά έντομα και τον τετράνυχου ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως η , τα  και ο .

Γίνεται μια λεμονιά να κάνει νεράτζια; Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσουμε λεμονιές που κάνουν νεράντζια ή δίνουν καρπούς που αρχικά μοιάζουν με λεμόνια αλλά δεν είναι. Το φαινόμενο εμφανίζεται σε μπολιασμένα δέντρα και οφείλεται σε βλαστούς που έχουν καρποφορήσει από το υποκείμενο της λεμονιάς, κάτω από το σημείο εμβολιασμού.

About admin

Check Also

…αλλά-γαρ-αίτιος-ο-εγκέφαλος-τούτου-του-πάθεος,-ώσπερ-και-των-άλλων-νοσημάτων-των-μεγίστων.

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  …

Αχιλλέα

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.