Πέμπτη , 12 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Αρδίσια: Το μούρο των Χριστουγέννων

Η αρδίσια είναι ένα όμορφο που συγκαταλέγεται στα για τους μικρούς κόκκινους καρπούς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Γνωστή και ως αρντίσια ή αρδίζια, στο εξωτερικό έχει επικρατήσει με την ονομασία “μούρο των Χριστουγέννων” (Christmas berry).

Πρόκειται για ένα αειθαλή θάμνο με καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία και την Ινδία. Αν και στο φυσικό της υποτροπικό περιβάλλον φτάνει σε ύψος δύο μέτρων, σε εσωτερικούς χώρους η αρδίσια έχει σχετικά αργή και πιο περιορισμένη ανάπτυξη περίπου στο ένα μέτρο.

Η αρδίσια διαθέτει δερματώδες σκούρο πράσινο φύλλωμα και σχηματίζει πολλά λευκά άνθη μέσα στην άνοιξη, τα οποία στη συνέχεια γίνονται μικροί κόκκινοι καρποί που διατηρούνται στο φυτό για όλη την περίοδο του χειμώνα.

Το πιο γνωστό είδος αρδίσιας είναι η Ardisia crenata, με τους γυαλιστερούς κόκκινους καρπούς, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι και η Ardisia elliptica με ροζέ-μαύρους καρπούς.

Η μοναδική ομορφιά της αρδίσιας συμπληρώνει αρμονικά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό μαζί με το , το και τον που επίσης διαθέτουν κόκκινους καρπούς.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της αρδίσιας, ώστε να απολαμβάνουμε το εντυπωσιακό χρώμα της την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και να τη διατηρήσουμε όλο τον χρόνο.

Επιλέγουμε μία φωτεινή θέση για την αρδίσια και την τοποθετούμε σε σημείο που δεν δέχεται άμεση ηλιακή ακτινοβολία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα της.

Φροντίζουμε η αρδίσια να βρίσκεται σε δωμάτια με θερμοκρασία μεταξύ 15-20oC, σε σημεία προφυλαγμένα από ρεύματα, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Για τη φύτευση της αρδίσιας μεσαίου μεγέθους, διαμέτρου 20-30 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα.

Χρησιμοποιούμε ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου που περιέχει θρεπτικά συστατικά και για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της και να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση.

Αποφεύγουμε τη της αρδίσιας κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να της και να μη σχηματίσει καρπούς.

Ποτίζουμε τακτικά την αρδίσια και φροντίζουμε να επαναλαμβάνουμε το πότισμα πριν προλάβει να στεγνώσει εντελώς το χώμα.

Την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού το πότισμα γίνεται πιο συχνό, ενώ την περίοδο του χειμώνα μειώνουμε τη συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος.

Είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για την αρδίσια, ψεκάζοντας το φύλλωμα της ή τοποθετώντας ένα πιάτο με νερό και χαλίκια.

Η αρδίσια έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπασμα για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της με πλούσια ανθοφορία και πολλούς καρπούς.

Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες, ενώ την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα μία φορά το μήνα.

Στις αρχές της άνοιξης, αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς για να ανανεώσουμε το φυτό και να τονώσουμε την ανάπτυξή του.

Σκουπίζουμε τακτικά με ένα πανάκι τη σκόνη που μαζεύεται στο γυαλιστερό φύλλωμα της αρδίσιας, για να τη διατηρούμε υγιή και εντυπωσιακή στο χώρο μας.

Αν θέλουμε να ελέγξουμε το ύψος της αρδίσιας και να τη διαμορφώσουμε στο επιθυμητό σχήμα, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα μέσα στην άνοιξη.

Για προστασία της αρδίσιας, από τα έντομα του , της και της , ψεκάζουμε τα φύλλα προληπτικά με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Συμπληρωματικά, μπορούμε να ψεκάσουμε την αρδίσια με βιολογικό σκεύασμα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες, όπως ο βοτρύτης που προκαλεί μαύρες και γκρίζες κηλίδες στο φύλλωμα της.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αρδίσιας εύκολα και οικονομικά με τρεις βασικούς τρόπους, κάνοντας: α) , β) και γ) .

α) Πολλαπλασιασμός αρδίσιας με σπόρο: Μέσα στον χείμωνα, παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της αρδίσιας, οι οποίοι φυτεύονται την άνοιξη για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά.

β) Πολλαπλασιασμός αρδίσιας με μοσχεύματα: Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αρδίσιας είναι κόβοντας τρυφερά κλαδάκια μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού, μέσα στο καλοκαίρι. Φυτεύουμε τα κλαδάκια σε γλαστράκια φυτωρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του και μετά από 2 μήνες θα έχουμε έτοιμα καινούρια φυτά αρδίσιας.

γ) Πολλαπλασιασμός αρδίσιας με καταβολάδες: Η αρδίσια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εναέριες καταβολάδες την περίοδο φθινοπώρου κάνοντας τομή στη μέση σε ένα πλευρικό βλαστό του φυτού, το οποίο τυλίγουμε σε μία πλαστική σακούλα που περιέχει και σε αναλογία 1:1. Μετά από 2-3 μήνες που ο βλαστός της αρδίσιας θα έχει βλάλει ρίζες μέσα στη σακούλα, αποκόπτεται από το αρχικό φυτό και έχουμε τη δημιουργία ενός καινούριου φυτού έτοιμο για μεταφύτευση.

Αν και οι καρποί ορισμένων ειδών αρδίσιας όπως η Ardisia crispa θεωρούνται εδώδιμοι, οι καρποί του πιο δημοφιλούς είδους αρδίσιας (Ardisia crenata) δεν τρώγονται καθώς θεωρούνται πιθανώς τοξικοί για τον άνθρωπο και για κατοικίδια.

About admin

Check Also

Μια-νοστιμότατη-focaccia,-το-αγαπημένο-ψωμάκι-των-παιδιών.

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια …

αυτάρκεια-–-μαραθοκεφτέδες-ή-μαλαθροκεφτέδες…

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.