Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Breaking News

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών σε κελάρια

Χρησιμοποιήστε αυτές τις βασικές οδηγίες αποθήκευσης, για να κρατήσετε αυτά που παράγει ο κήπο σας φρέσκα για πολλούς μήνες. Στην παρακάτω λίστα, τα προϊόντα ταξινομούνται με σειρά προτεινόμενης θερμοκρασίας, με πληροφορίες σχετικά με τη συγκομιδή και τον τρόπο αποθήκευσης τους. Φυλάξτε αυτές τις ποικιλίες σε 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου με 90 – 95% υγρασία.Αποθήκευση μήλων σε κελάρια
Ενώ ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για τις ποικιλίες που συντηρούνται περισσότερο, όμως τα ξινά μήλα κρατάνε καλύτερα από ότι γλυκά. Αποθηκεύουμε μόνο ώριμα, άψογα μήλα, και τυλιγμένα ξεχωριστά σε χαρτί εφημερίδας. Τα βάζουμε σε κουτιά από χαρτόνι ή σε ξύλινα κιβώτια.

Διάρκεια ζωής: 2 έως 7 μήνες, ανάλογα με την ποικιλίαΑποθήκευση μπρόκολου σε κελάρια
Το μπρόκολο δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ, αλλά θα κρατήσει καλύτερα στους 0 βαθμούς (δίχως σκαμπανεβάσματα) με πολύ υψηλή υγρασία, κλεισμένα σε διάτρητη πλαστική σακούλα. Μην τα αποθηκεύετε κοντά σε φρούτα ή λαχανικά, όπως τα μήλα, τα οποία εκπέμπουν αιθυλένιο που θα μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής αποθήκευσης. Διάρκεια ζωής: 1 έως 2 εβδομάδεςΑποθήκευση λαχανάκια Βρυξελλών
Για καλύτερη γεύση, συγκομίζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών μετά από παγετούς. Ο καλύτερος τρόπος διατήρησης είναι να κρεμάσουμε ανάποδα το φυτό στο κελάρι. Αν δεν έχουμε χώρο, διαλέγουμε τα λάχανα και τα αποθηκεύουμε σε διάτρητη πλαστική σακούλα. Διάρκεια ζωής: 3 έως 5 εβδομάδεςΑποθήκευση λάχανου σε κελάρια
Επιλέξτε σκληρά και γεμάτα λάχανα. Τα κόκκινα αποθηκεύονται καλύτερα από τα πράσινα και τα όψιμα συνήθως καλύτερα από ότι τα πρώιμα. Συγκομίζουμε μετά τον πρώτο παγετό τραβώντας το φυτό από το έδαφος. Φυλάσσονται σε εξωτερικούς χώρους αποθήκευσης διότι η οσμή του λάχανου διαπερνά το κελάρι ή το σπίτι, όταν αποθηκεύονται στο εσωτερικό και μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του σέλινου, των μήλων και των αχλαδιών. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε κάθε λάχανο ξεχωριστά και να το τοποθετήστε σε ράφια, αφήνοντας μερικά εκατοστά μεταξύ τους.
Διάρκεια ζωής: 3-4 μήνες ή και περισσότερο ανάλογα με την ποικιλίαΑποθήκευση καρότων σε κελάρια
Όπως πολλοί βολβοί, έτσι και τα καρότα μπορούν να αποθηκευτούν στο μέρος που καλλιεργούνται, αν δεν έχετε προβλήματα με τρωκτικά, αφού τα σκεπάσουμε με άχυρο. Για να τα αποθηκεύσουμε στο εσωτερικό, τα βγάζουμε πριν την πρώτη παγωνιά. Κόβουμε τις κορυφές κοντά στα καρότα, γιατί τα φύλλα αντλούν την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά και συντομεύουν τον χρόνο αποθήκευσης τους. Αποθηκεύστε τα σε ένα κουτί με υγρή άμμο.
Διάρκεια ζωής: 4 έως 6 μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκεςΑποθήκευση αγκινάρων Ιερουσαλήμ σε κελάρια
Αυτοί οι κόνδυλοι δεν αποθηκεύονται τόσο καλά σε κελάρι, όπως κάνουν στο έδαφος όπου μπορούν να μείνουν όλο τον χειμώνα αν δεν παγώσει το έδαφος. Αν παγώσουν, χάνουν το άμυλο τους και αλλάζουν χρώμα, υφή και γεύση.
Διάρκεια ζωής στο κελάρι, 1 έως 2 μήνες σε στρώματα σε υγρή άμμο.Αποθήκευση πράσων σε κελάρια
Μπορούμε να τα αφήσουμε στην θέση τους αν δεν κινδυνεύουν από παγετούς ή να τα βάλουμε σ έναν κουβά, σε όρθια θέση, γεμάτο με υγρή άμμο.
Διάρκεια ζωής: 3 έως 4 μήνεςΑποθήκευση αχλαδιών σε κελάρια
Αποθηκεύουμε μόνο άψογα, χωρίς μώλωπες φρούτα. Τα αχλάδια είναι πολύ ευαίσθητα και η ιδανική θερμοκρασία είναι 0 βαθμοί Τα τυλίγουμε ξεχωριστά σε εφημερίδα, και τα αποθηκεύουμε σε χάρτινα ή ξύλινα κιβώτια, μέσα σε διάτρητο πλαστικό. Διάρκεια ζωής: 2 έως 3 μήνεςΑποθήκευση πατατών σε κελάρια
Όταν τα φυτά έχουν ξεραθεί, μαζεύουμε τις πατάτες και τις αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς για 10 έως 14 ημέρες. Όταν ωριμάσουν οι πατάτες, πρέπει να αποθηκεύονται στους 4-5 βαθμούς. Χαμηλότερες θερμοκρασίες κάνουν τις πατάτες υπερβολικά γλυκιές, ενώ υψηλότερες οδηγούν σε βλάστησης. Μην τις αποθηκεύετε με φρούτα που απελευθερώνουν αιθυλένιο.Αποθήκευση γογγυλιών σε κελάρια
Το ίδιο όπως κάνουμε με τα καρότα, αλλά τα κρατάμε υγρά. Αποθηκεύουμε σε εξωτερικούς χώρους για την αποφυγή οσμών.
Διάρκεια ζωής: 4 έως 6 μήνεςΑποθήκευση ραπανακιών σε κελάρια
Απλώστε τα σε ένα κουτί με υγρή άμμο και κρατήστε την υγρή. Αποθηκεύουμε σε εξωτερικούς χώρους για την αποφυγή οσμών. Διάρκεια ζωής: 2 έως 3 μήνεςΑποθήκευση ξερών φασολιών σε κελάρια
Αφήστε τα φασόλια να ωριμάσουν πάνω στο φυτό μέχρι να ξεραθούν. Κόψτε τα φυτά και τοποθετήστε τα σε ένα προστατευμένο, σκιερό μέρος για να στεγνώσουν για επιπλέον 1 έως 2 εβδομάδες. Αν το νύχι σας κάνει μια εσοχή στο λοβό, στεγνώστε περισσότερο. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για μια εβδομάδα, προκειμένου να εξοντώσουμε τα έντομα. Τα φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Διάρκεια ζωής: Καλύτερα να τα χρησιμοποιούμε μέσα σε 1 χρόνο, αλλά μπορούν να κρατήσουν για πολλά.Αποθήκευση σκόρδων σε κελάρια
Όταν μισά περίπου από τα φύλλα του σκόρδου είναι κίτρινο-καφέ, αλλά τα πάνω φύλλα είναι ακόμη πράσινα, ξεθάβουμε ένα ή δύο για αξιολόγηση. Εάν οι κεφαλές είναι ακόμη σφιχτές, τα αφήνουμε λίγο περισσότερο. Όταν οι κεφαλές έχουν ωραίο μέγεθος και οι βολβοί αρχίζουν να χωρίζουν, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για συγκομιδή. Βγάζουμε τα σκόρδο μας και τινάζουμε χαλαρά το χώμα. Τα αφήνουμε για περίπου 10 έως 14 ημέρες σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο, όπου οι βολβοί δεν θα βραχούν και δεν θα τους βλέπει ο ήλιος. Όταν στεγνώσουν, τα κάνουμε πλεξούδες ή κόβουμε τις κορφές και κρατάμε τους βολβούς σε υφαντές σακούλες. Οι ξηρές συνθήκες αποθήκευσης έχουν τεράστια σημασία, γιατί αλλιώς θα αρχίσουν να φυτρώνουν. Διάρκεια ζωής: 5 με 8 μήνεςΑποθήκευση κρεμμυδιών σε κελάρια
Τοποθετήστε τα κρεμμύδια μακριά από το φως του ήλιου, σε ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο για 10 έως 14 ημέρες ή μέχρι τα εξωτερικά φύλλα να γίνουν σαν χαρτί και να ξεραθούν οι ρίζες. Κόψτε τις κορυφές περίπου στους 2-3 πόντους πάνω από το κρεμμύδι και αποθηκεύστε σε αεριζόμενα δοχεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλεχτούς σάκους ή ακόμα και παλιά καλσόν γι αυτόν τον σκοποί. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες ή πλαστικά δοχεία αποθήκευσης που δεν θα αναπνέουν. Οι ξηρές συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας για την καλή αποθήκευσή τους, διαφορετικά θα αρχίσουν να φυτρώνουν.
Διάρκεια ζωής: 5 με 8 μήνεςΑποθήκευση κολοκυθιών σε κελάρια
Συγκομίζουμε τις κολοκύθες πριν από τον πρώτο παγετό, αφήνοντας 2-3 πόντους τουλάχιστον τον βλαστό άθικτο. Οι κολοκύθες χωρίς μίσχους είναι ευαίσθητες. Αποθηκεύστε σε ζεστό μέρος αλλά στην σκιά για 10 μέρες και μετά στο κελάρι Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να αποθηκεύσετε όλων των ειδών τις κολοκύθες.
Διάρκεια ζωής: 5 με 6 μήνεςΑποθήκευση γλυκοπατατών σε κελάρια
Βγάλτε τις γλυκοπατάτες στα τέλη του φθινοπώρου, μόλις ξεραθεί το φυτό και επιλέξτε για αποθήκευση ακέραιους κονδύλους. Καθαρίστε τους με μαλακή βούρτσα απ το χώμα και στη συνέχεια αφήστε τους σε ζεστό μέρος με υψηλή υγρασία (περίπου 90%) για πέντε έως 10 ημέρες. Στην συνέχεια τους αποθηκεύουμε σε ένα δροσερό (15 βαθμών περίπου) και ξηρό χώρο. Μπορείτε να τους τυλίξετε χωριστά σε χαρτί και να τους αποθηκεύστε σε αεριζόμενα κιβώτια ή καλάθια. Διάρκεια ζωής: 4 έως 6 μήνεςΑποθήκευση ντοματών σε κελάρια
Οι ντομάτες μπορούν να συλλέγονται πριν να ωριμάσουν και αφήνονται να ωριμάσουν στον χώρο αποθήκευσης. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αποθήκευσή τους. Αν έχετε πράσινες ντομάτες ακόμα στα φυτά (και άφθονο χώρο), μπορείτε να ξηλώσετε τις ντοματιές στο τέλος της περιόδου και να τις κρεμάσετε ανάποδα στο κελάρι. Ή μπορείτε να πάρετε τις πράσινες ντομάτες, να τις τυλίξετε μεμονωμένες σε εφημερίδα και να τις διατηρήσετε σε θερμοκρασία περίπου στους 12-13 βαθμούς (όχι πιο κάτω) για να ωριμάσουν σε περίπου 10 έως 14 ημέρες.
Αν θέλετε να ωριμάσουν πιο γρήγορα μπορείτε να τις βάλετε με ένα μήλο ή μια μπανάνα σε μια χαρτοσακούλα που κλείνει καλά.

About admin

Check Also

Φυσική διατήρηση των φρούτων

Διατήρηση σταφυλιών Καθαρίζουμε κατ’ αρχάς τα τσαμπιά από τις σάπιες ρόγες τους και τα κρεμούμε …

Συντήρηση χυμών στην κατάψυξη

Oι χυμοί μπορούν να μείνουν φρέσκοι στο ψυγείο για λίγες μέρες, αλλά η κατάψυξη επεκτείνει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.