Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Αποθήκευση τροφίμων Αποστείρωση , Κονσερβοποίηση , Αποξήρανση , τουρσιά , παστά

Πώς αποστειρώνουμε βαζάκια για μαρμελάδες κλπ

Η αποστείρωση βάζων ίσως ακούγεται δύσκολη επιχείρηση, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως είναι πάρα πολύ απλή.
Θα ρωτήσει κάποιος ίσως: και γιατί να κάνω αποστείρωση στα βάζα που θα χρησιμοποιήσω; Είναι απαραίτητο;
Η αποστείρωση βοηθάει σε δύο βασικά σημεία: 1) τον απόλυτο καθαρισμό των βάζων, άρα καταστροφή μικροβίων, μικροοργανισμών κλπ
2) απόλυτα καθαρά βάζα, σημαίνει ασφάλεια για το περιεχόμενο και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποστειρώσεις βάζα. Στον φούρνο, με βράσιμο, ακόμα και στον φούρνο μικροκυμάτων. Ο συνηθισμένος τρόπος είναι η μέθοδος του φούρνου. Το νερό εδώ είναι τόσο σκληρό, που μόνο αποστειρωμένα δεν μοιάζουν τα βαζάκια αν τα βράσεις…

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, θα πρέπει πρώτα να τα πλύνετε σε χλιαρό νερό και σαπούνι. Ξεβγάλτε καλά και ετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα.

Για αποστείρωση στον φούρνο:
Στρώστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας στη σχάρα του φούρνου σας.
Αραδιάστε τα πλυμένα βαζάκια με το άνοιγμα προς τα κάτω, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ,  και χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους (στη φωτό έχω τιγκάρει τον φούρνο και ακουμπάνε).
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία σας στους 100-120 βαθμούς και αφήστε τα να στεγνώσουν για 10-20 λεπτά. Εξαρτάται από τον φούρνο ή αν θα βάλετε αέρα. Θα πρέπει να μην έχει μείνει σταγόνα στα βαζάκια.
Τα καπάκια θα τα αποστειρώσετε βουτώντας τα για μερικά λεπτά σε βραστό νερό. Στον φούρνο δεν τα βάζουμε γιατί στραβώνουν.

Αν θέλετε να τα βράσετε, γεμίζετε κατσαρόλα με νερό με τα βαζάκια μέσα και τα καπάκια και βράζετε για δέκα λεπτά.

Και στις δύο περιπτώσεις αφήστε να κρυώσουν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Κανονικά, τα βάζα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως αφού έχουν αποστειρωθεί. Για να γίνει αυτό, βγάλτε τα από τον φούρνο ή κατσαρόλα με τσιμπίδα που κι αυτή θα έχετε βουτήξει σε καυτό νερό. Δεν έχει νόημα να σκουπίσετε τα βάζα σας με πετσέτα, ή να τα πιάσετε με τα χέρια σας διότι τότε πάει η αποστείρωση. Αν την κάνετε σε κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα μόνα τους.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ να βάλετε κρύο υλικό μέσα σε καυτά βάζα ή το αντίθετο γιατί τα βάζα θα σπάσουν. Γι΄ αυτό είναι ιδανικό να βάζετε το υλικό που θέλετε να φυλάξετε όπως είναι κι αυτό ζεστό, όπως και τα βάζα σας.

Στον φούρνο μικροκυμάτων (δεν το έχω κάνει ποτέ) η λογική είναι ίδια. Αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα τα βάζα να στεγνώσουν.

Τώρα μια απορία που ίσως έχει κάποιος είναι η εξής: μπορώ να αποστειρώσω βάζα και να τα χρησιμοποιήσω αργότερα;
Κάποιοι, αν δεν χρησιμοποιήσουν άμεσα τα βάζα τους, τα φυλάνε και τα βουτάνε σε καυτό νερό πριν τα χρησιμοποιήσουν.
Κάποιοι όπως εγώ, τα κλείνουν με τα καπάκια τους και τα φυλάνε μέχρι να τα χρησιμοποιήσουν.

Εκείνο που συμβουλεύω, είναι αν αγοράζετε καινούρια βάζα ή σας χαρίζουν, αποστειρώστε τα οπωσδήποτε. Κανένας δεν ξέρει πού φυλάσσονται, πόσα χέρια τα πιάσανε και με τι έρχονται σε επαφή.

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι από την εμπειρία σας, θα χαρώ να το ακούσω.


Συντήρηση τροφίμων
Τα γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες, τα τουρσιά στο ξύδι ή στην άλμη, αποτελούσαν παλαιότερα μιαν αναγκαιότητα. Η ζάχαρη, το αλκοόλ, το ξύδι και το αλάτι, ο βρασμός ή η αποξήρανση ήταν τα φυσικά συντηρητικά και μέθοδοι, για να συντηρηθούν τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους, ώστε να είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο, μια και τότε δεν υπήρχαν ψυγεία.
Σκοπός όλων των μεθόδων συντήρησης, είναι να ανασταλεί η αλλοίωση των τροφίμων που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Πολύ γενικά οι αλλοιώσεις αυτές οφείλονται στην οξείδωση που προκαλείται από την επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, και στη δράση των μικροοργανισμών. Στόχος της συντήρησης είναι να καταστραφούν αυτοί οι μικροοργανισμοί ή έστω να ανασταλεί η ανάπτυξή τους.

Είναι γνωστό οτι με το βρασμό σκοτώνονται τα μικρόβια. Βράζοντας λοιπόν το γλυκό μας ή τη μαρμελάδα μας στην ουσία το αποστειρώνουμε. Αν στη συνέχεια σφραγίσουμε αυτό το προϊόν σε αποστειρωμένο δοχείο δεν μπορούν να εισχωρήσουν νέα μικρόβια.
Να λοιπόν τί μπορούμε να κάνουμε:

Φτιαξτε ευκολα κονσερβα πιπεριαςΑποστείρωση:
Πλένουμε προσεκτικά τα βάζα και τα καπάκια τους με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων.
1ος τρόπος: τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει. Ανάβουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 20′ λεπτά, σε χαμηλή φωτιά για να μην χτυπάνε μεταξύ τους και σπάσουν. Τα βγάζουμε με ένα γάντι ή τσιμπίδα και τα ακουμπάμε να στραγγίξουν όρθια σε καθαρή πετσέτα. Δεν τα σκουπίζουμε με την πετσέτα γιατί έτσι θα εισχωρήσουν μικρόβια – θα στεγνώσουν μόνα τους πολύ γρήγορα από την ίδια τους τη θερμότητα.
2ος τρόπος: βάζουμε μια καθαρή πετσέτα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε όρθια τα βάζα να μην ακουμπούν μεταξύ τους, και τα καπάκια, και τα βάζουμε σε κρύο φούρνο. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και αφήνουμε 30′ λεπτά. Μην φοβάστε, ούτε σπάνε ούτε καίγεται η πετσέτα.
Σε ζεστά βάζα βάζουμε ζεστό προιόν, και μόλις κρυώσει σφραγίζουμε. Φυλάμε μακριά απ’ τον ήλιο εκτός ψυγείου. Οταν ανοιχτεί διατηρείται στο ψυγείο.
Προσοχή! Τα καπάκια πρέπει να σφραγίζουν καλά. Αν εισχωρήσει αέρας δεν κάναμε τίποτα.

Παστερίωση
Παστερίωση είναι η φυσική διεργασία κατά την οποία ένα τρόφιμο θερμαίνεται στους 72 βαθμούς , ώστε να καταστραφούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και να αδρανοποιηθούν το ένζυμα που υπάρχουν. Επινοήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Λουί Παστέρ, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Η παστερίωση έχει σκοπό την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας ζωής των τροφίμων .
Μετά την παστερίωση γίνεται η το σφράγισμα του προϊόντος και η κονσερβοποίησή του.
Η διαδικασία της παστερίωσης είναι:
ΠΡΟΣΟΧΗ
* Ενώ η αποστείρωση γίνεται σε άδειο βάζο, η παστερίωση γίνεται με το βάζο γεμάτο με το προϊόν, το καπάκι κλειστό όχι μέχρι το τέρμα του (μισή στροφή λιγότερο).
* Πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα καινούργια καπάκια ή τουλάχιστον καπάκια που δεν είναι στραβά, σκουριασμένα ή φθαρμένα.
* Γυάλινα βάζα μπορούμε να τα ξαναχρησιμοποιούμε πολλές φορές.
* Εάν τα βάζα μας έχουν λαστιχάκια στα καπάκια, προσέχουμε το λάστιχο να είναι ελαστικό γιατί αλλιώς δεν θα σφραγίσει καλά το βάζο μας, με αποτέλεσμα να χαλάσει το προϊόν.
* Τα βάζα μέσα στην κατσαρόλα που θα γίνει η παστερίωση δεν πρέπει να είναι ακουμπισμένα στον πάτο της κατσαρόλας αλλά σε μια διπλωμένη πετσέτα κουζίνας.
* Επίσης, δεν πρέπει τα βάζα να ακουμπούν το ένα με το άλλο για να μην σπάσουν κατά το βράσιμο. Εάν είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, τυλίξτε τα με ένα πετσετόπανο ή ένα σφουγγάρι τύπου Wettex.
Πιο αναλυτικά, η διαδικασία είναι η εξής…
1- Πλένουμε και αποστειρώνουμε τα βάζα όπως αναφέραμε πιο πάνω, χρησιμοποιώντας όποιον τρόπο θέλουμε.
2- Γεμίζουμε τα βάζα με το προϊόν που θέλουμε, αφήνοντας ένα κενό περίπου 1.5 εκατοστό.
3- Αφαιρούμε τον αέρα (φούσκες) από το προϊόν, βυθίζοντας ένα μαχαίρι (όχι μυτερό) στα πλαϊνά του βάζου γύρω γύρω για 3-4 φορές και πιέζουμε λίγο και την επιφάνεια του προϊόντος.
4- Καθαρίζουμε καλά το χείλος του βάζου, από τυχόν υπολείμματα του προϊόντος που θα εμποδίσουν το σωστό κλείσιμο και μπορεί να αλλοιώσουν το προϊόν.
5- Βάζουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας μια πετσέτα κουζίνας και την γεμίζουμε με νερό χλιαρό, τόσο όσο να καλύπτονται τα 3/4 των βάζων.
6- Ανάβουμε τη φωτιά και μόλις το νερό κοχλάσει (έχει δηλαδή, φτάσει τους 100 βαθμούς Κελσίου) αποσύρουμε από τη φωτιά.
7- Τοποθετούμε πολύ αργά και προσεκτικά τα βάζα με το προϊόν στη κατσαρόλα, έχοντας βιδώσει καλά τα καπάκια τους και τα ξαναβάζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά (το νερό πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία 85-90 βαθμούς Κελσίου).
8- Στη θερμοκρασία αυτή τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά.
9- Μετά, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, προσεκτικά για να μην καούμε, πιάνοντάς τα με ένα γάντι κουζίνας και σφίγγουμε το καπάκι καλά.
10- Έχουμε στρώσει μια πετσέτα επάνω στον πάγκο της κουζίνας και πολύ προσεκτικά τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν.
11- Η διαδικασία της παστερίωσης έχει πετύχει όταν το κέντρο από τα καπάκια έχει βουλιάξει και δεν ανεβοκατεβαίνει όταν το πιέζουμε αλλιώς έχει πάρει αέρα η κονσέρβα μας.

Πώς να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας – Κονσέρβα στο σπίτιΚονσερβοποίηση:
Πλένουμε προσεκτικά τα βάζα και τα καπάκια τους με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων και τοποθετούμε ανάποδα σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν χωρίς να τα σκουπίσουμε.
Γεμίζουμε τα βάζα με το προϊόν, (μαρμελάδα ή γλυκό ή λαχανικά σε άλμη)αφήνοντας 3 εκατοστά από το χείλος άδεια. Δεν χρειάζεται να έχει κρυώσει τελείως, απλά να μην είναι καυτό. Τοποθετούμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι το ύψος του προιόντος. Κλείνουμε τα βάζα και ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 30 λεπτά. Μην φοβάστε, δεν σκάνε τα βάζα ούτε σπάνε. Βγάζουμε με τσιμπίδα ή με γάντι, τοποθετούμε πάνω σε βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Μ’αυτόν τον τρόπο έχουμε δημιουργήσει μια κονσέρβα. Όσο μένει κλειστή, το προϊόν διατηρείται εκτός ψυγείου για πάνω από 12 μήνες. Όταν ανοιχτεί θέλει ψυγείο.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Αποξήρανση
Η ξήρανση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους για την συντήρηση των τροφίμων. Συντηρεί τα τρόφιμα με την αφαίρεση αρκετής υγρασίας, για να αποτρέψει την αποσύνθεση και το χάλασμα τους. Η περιεκτικότητα σε νερό των κατάλληλα ξεραμένων τροφίμων ποικίλλει από 5% έως 25% τοις εκατό ανάλογα με τα τρόφιμα. Η επιτυχής ξήρανση εξαρτάται από:
• την επαρκή θερμότητα για να βγει έξω η υγρασία χωρίς να μαγειρευτούν τα τρόφιμα
• τον ξηρό αέρα για να απορροφήσει την απελευθερωμένη υγρασία
• την επαρκή κυκλοφορία του αέρα για να διώξει την υγρασία.
Το κλειδί για την επιτυχή ξήρανση είναι να αφαιρεθεί η υγρασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια θερμοκρασία που δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεύση, τη σύσταση και το χρώμα των τροφίμων. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή, οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχτούν ακόμη και προτού τα τρόφιμα να είναι επαρκώς ξηραμένα. Εάν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ υψηλή και η υγρασία πάρα πολύ χαμηλή, τα τρόφιμα μπορεί να σκληρύνουν στην επιφάνειά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η υγρασία να φεύγει δυσκολότερα και τα τρόφιμα δεν ξεραίνονται κατάλληλα.
Αν και η ξήρανση είναι μια σχετικά απλή μέθοδος συντήρησης τροφίμων, η διαδικασία δεν είναι πάντα ακριβής. Μια διαδικασία «δοκιμής και λάθους» χρειάζεται συχνά για να αποφασίσουμε ποιες τεχνικές λειτουργούν καλύτερα.

Τουρσί λαχανικών ( Pickled vegetables english subtitles)
Τουρσιά
Τα στύπα ως λέξη προέρχεται από την αρχαία λέξη στυφά που σημαίνει το ξινό ή στυφό.Η λέξη τουρσί που χρησιμοποιείται περισσότερο στη νεοελληνική και είναι η αντίστοιχη του “στύπα” είναι τουρκικής προελεύσεως.Είναι κυρίως λαχανικά που υπέστησαν μία διαδικασία γαλακτικής όπως λέγεται ζύμωσης για λόγους συντήρησης και φυσικά γεύσης.Είναι αναπόσπαστο κεφάλαιο της ποντιακής κουζίνας,το συναντάμε σε όλες τις περιοχές του Πόντου και το κατανάλωναν σχεδόν καθημερινά.Η εποχή της παρασκευής των τουρσιών είναι τέλη του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου που υπάρχει και αφθονία λαχανικών.Κύρια είδη που στυποποιούνται είναι οι μελιτζάνες,τα άσπρα λάχανα,τα φασολάκια,οι άγουρες ντομάτες,τα αγγουράκια,τα πιρπιρίμια-γλιστρίδες,πιπεριές κ.α.
Η τέχνη των τουρσιών ήρθε στη Ρωσία από την Κίνα, μέσω των Τατάρων Μογγόλων τον 13ο αιώνα. Σήμερα το τουρσί από αγγούρια έχει καταλάβει περίοπτη θέση στη ρωσική γαστρονομική κουλτούρα, δίπλα μάλιστα στη θέση της βότκας. Και τα δύο αυτά συμπληρωματικά συνιστούν το τέλειο ορεκτικό στην μακράς διάρκειας μεζεδοκατάσταση, κατά το λεγόμενο στάδιο της ζακούσκας στο ρωσικό δείπνο. Τα τουρσιά επίσης είναι το βασικό συμπλήρωμα πολλών παραδοσιακών πιάτων στη ρώσικη κουζίνα, όπως στο περίφημο μοσχάρι Στρογγανόφ.
Και αυτό που είναι τα τουρσιά για αρχή στο ρωσικό δείπνο, είναι και ο χυμός από τουρσί ή αλλιώς «ρασόλ» για τις περισσότερες ρώσικες σούπες λαχανικών, αφού είναι η βάση τους, καθώς επίσης και το λεγόμενο «πρωινό ρόφημα», το οποίο θεωρείται από πολλούς Ρώσους το καλύτερο αναλγητικό για τον πονοκέφαλο. Ακόμη, ο χυμός από τουρσί μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν ως αποτελεσματικό τονωτικό της επιδερμίδας.
Η περίοδος της καλλιέργειας αγγουριών στη Ρωσία είναι μικρή, αλλά πολύ παραγωγική. Ιδιαίτερα κατά τις λεγόμενες «λευκές νύχτες» όπου ο ήλιος βρίσκεται στον ουρανό για είκοσι και πλέον ώρες. Αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των ζαρζαβατικών. Αυτή την περίοδο του χρόνου είναι φτηνά και άφθονα διατίθενται σχεδόν παντού. Ωστόσο, ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός ότι μετά τη συγκομιδή δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί τα αφήνουν στο χωράφι για πολύ καιρό ή καταλήγουν να τρώγονται ωμά από τους περισσότερους. Η προφανής λύση και στις δύο περιπτώσεις είναι το τουρσί.
Πως φτιάχωομε λαχανικά τουρσί:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το ξύδι για να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει.
  • Πρέπει να αποστειρώσουμε τα βαζάκια που θα βάλουμε το τουρσί μας. Βάζουμε το βάζο ανάποδα και ανοιχτό σε μια κατσαρόλα με νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις βράσει προσέχουμε να μην ακουμπήσει πουθενά το βάζο μας.
  • Βάζουμε μέσα στο βάζο το πιπέρι, το σκόρδο , το κρεμμύδι, το κύμινο, το μαραθόσπορο, τη δάφνη, και το τζίντζερ.
  • Βάζουμε ένα φύλλο λάχανο πάνω από τα μπαχαρικά για να κρατήσει όλη τη μαρινάδα κάτω.
  • Κόβουμε τα λαχανικά μας σε κομμάτια και ξεφλουδίζουμε τα καρότα.
  • Από πάνω βάζουμε όλα τα λαχανικά μας μέσα στο βάζο.
  • Ρίχνουμε το νερό με το ξύδι που έχουμε βράσει μέσα στο βάζο και από πάνω ρίχνουμε λίγο λάδι.
  • Κλείνουμε πολύ καλά το βάζο και σιγοβράζουμε 10 λεπτά. Πρέπει το βάζο να σκεπάζεται τελείως με το νερό.

Αποθήκευση σε κενό αέρος: Τα αποξηραμένα τρόφιμα, είτε αυτά που αποξηραίνουμε εμείς είτε αυτά που αγοράζουμε ήδη σε ξερή μορφή, πχ όσπρια, σιτηρά, ζυμαρικά, βότανα διατηρούνται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν τα κλείσουμε σε δοχείο και με κάποιον τρόπο αφαιρέσουμε το οξυγόνο από το εσωτερικό. Το οξυγόνο είναι αυτό που προκαλεί οξείδωση και καταστρέφει τα τρόφιμα. Υπάρχουν συσκευές που αφαιρούν το οξυγόνο από σακούλες ή δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Μία τέτοια συσκευή είναι εξαιρετική επένδυση μαγειρικής οικονομίας επειδή αυξάνει το χρόνο ζωής των τροφίμων.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΠΑΣΤΟ ΚΡΕΑΣ
Παστά – Αλίπαστα
Το πάστωμα, είναι μία από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Θα έλεγε δε κανείς πως είναι μια τέχνη, μια επιστήμη.
ΠΡΟΣΟΧΗ
1. Η ποιότητα των ψαριών που θα παστωθούν πρέπει να είναι άριστης ποιότητας. Λέγοντας άριστης φυσικά, δεν εννοούμε τα ακριβά ψάρια, αλλά τα φρέσκα.
2.Η καθαριότητα σε όλη τη διαδικασία. Το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι καθαρό. Όλα τα υπολλείματα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τον πάγκο μας και ό, τι έρχεται σε επαφή με το ψάρι (μαχαίρια, ταψιά κ.λ.π.) πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρά.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ένα καθαρό μαχαίρι.
Αλάτι: Η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά το σύνηθες ποσοστό είναι περίπου 1 κιλό αλατιού για 5 κιλά ακατέργαστου ψαριού.
Καθαρά δοχεία για το πλύσιμο των ψαριών.
Καθαρές, επίπεδες επιφάνειες εργασίας..
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Α. Προετοιμασία των ψαριών.
Β. Αλάτισμα.
Γ. Πλύσιμο και στέγνωμα για να αφαιρεθεί το υπερβολικό αλάτι.
Δ. Ξήρανση στον αέρα

Φτιάχνω ξερά σύκα – Αποξήρανση σύκων στον ήλιο
Αρχίοζοντας την αποθήκευση τροφίμων
Η αποθήκη σας θά πρέπει νά αποτελείται άπό τρεις βασικές κατηγορίες τροφίμων: ξηρά τροφή, κονσερβαρισμένη τροφή, καί βοηθητικά τρόφιμα. Γιά τά τρόφιμα σέ κονσέρβες, νά ακολουθείτε μονίμως τόν κανόνα Ότι Μπαίνει Πρώτο Βγαίνει Πρώτο, ώστε νά τά ανανεώνετε.
Πάντα νά τοποθετείτε τίς νεώτερες κονσέρβες στό πίσω μέρος τοϋ ραφιού, καί νά μετακινείτε τίς παλιότερες μπροστά. Νά τρώτε τά παλιότερα τρόφιμα πρώτα. Είναι καλή ιδέα νά βάζετε ημερομηνία σέ κάθε αποθηκευμένο τρόφιμο. Έγώ χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο μέ μύτη μέσου πάχους. ‘Άν έχετε πολλές κονσέρβες νά σημαδέψετε, χρησιμοποιείτε μία σφραγίδα χρονολόγησης. Γιά νά είστε πάντα ενήμεροι, νά χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο πολλαπλών ετών.
Μερικά επιπλέον πράγματα πού θα χρειαστείτε στην αποθήκη σας

  • Καπάκια κονσερβοποίησης καί δαχτυλίδια σύσφιξης. Αγοράστε πολλά επιπλέον γιά νά τά χρησιμοποιήσε­τε ώς ανταλλάξιμο είδος.
  • Αλάτι. Αποθηκεύστε το σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν τό καταφύγιο σας βρίσκεται περισσότερο από πε­νήντα χιλιόμετρα μακριά από τίς ακτές.
  • Θειάφι γιά νά αποξηραίνετε φρούτα
  • Ξύδι. Αγοράστε ένα – δύο κιβώτια μέ δίλιτρες μπουκάλες.
  • Καρυκεύματα
  • Μαγειρική σόδα
  • Μαγιά
  • Σακκούλες αποθήκευσης τροφίμων (γιά ψυγείο καί αεροστεγείς).
  • Αλουμινόχαρτο. Νά αγοράσετε πολλά ρολλά. Έχει 101 χρήσεις, καί μία από αυτές είναι οί πρόχειροι ηλιακοί φούρνοι.
  • Μεγάλες σακκούλες γιά αποθήκευση κυνηγιού.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1/3Τά δέκα βασικά τρόφιμα για αποθήκευση
01) Αλάτι: Πρέπει νά αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο γιά τήν γεύση όσο καί γιά τήν συντήρηση των τροφίμων, αλλά καί ώς έναν πρακτικό τρόπο γιά νά ελκύετε άγρια ζώα στό κυνήγι. Σέ πολλές περιοχές, οί εκτάσεις μέ φυσικό αλάτι είναι απαγορευμένες στους κυνηγούς, άφού τό κυνήγι εκεί είναι υπερβολικά εύκολο καί δεν θεωρείται άθλημα. Αυτό θά πρέπει νά σάς λέει κάτι. Σας συστήνω λοιπόν νά αποθηκεύσετε πολλαπλάσια ποσότητα αλατιού άπό αυτήν πού φαντάζεστε πώς μπορείτε νά χρειαστείτε. Έκτος καί αν ζείτε κοντά σέ αλυκή ή άλλο τόπο μέ φυσικό αλάτι, δεν μπορώ νά σάς περιγράψω πόσο μεγάλη σημασία έχει ή αποθήκευση αλατιού. Τό αλάτι είναι φτηνό καί άφθονο τώρα, αλλά σέ περίπτωση κρίσης, θά είναι ένα σπάνιο καί πολύτιμο αγαθό στις περισσότερες περιοχές μακριά άπό τήν θάλασσα. Επίσης, τό αλάτι έχει μία σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Κάντε μία έρευνα πάνω στά αποθέματα φυσικού αλατιού πού υπάρχουν στήν περιοχή όπου σκοπεύετε νά κάνετε τό καταφύγιο σας. Αυτή μπορεΐ νά αποδειχθεί μία ιδιαίτερα πολύτιμη γνώση σέ πε­ρίπτωση κρίσης.
Αποθηκεύστε περίπου πέντε κιλά αλάτι γιά κάθε μέλος της οικογένεια σας. Μπορεί νά σας φαίνετε πολύ, άλλά πε­ριλαμβάνει καί επιπλέον γιά νά προσελκύσετε άγρια ζώα στό κυνήγι. Όσο θά χρησιμοποιήσετε στό μαγείρεμα καί στό τραπέζι πρέπει νά είναι ιωδιούχο.

02) Ρύζι: Προτιμώ τό καστανό ρύζι γιά τά διατροφικά του πλεονεκτήματα, έστω καί άν ό χρόνος συντήρη­σης του είναι μικρότερος άπό εκείνον τού λευκού. Τό συνδυασμένο βάρος θά πρέπει νά είναι περίπου δε­καπέντε κιλά άνά ενήλικο άτομο άνά έτος. Ό χρόνος πού μπορεί νά διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ έτη.

03) Σιτάρι(ή άλλα δημητριακά): Ή αποθήκευση δημη­τριακών είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικογενειακής προετοιμασίας. Τά σιτηρά μπορεί σύντομα νά μήν είναι τόσο φτηνά ή άφθονα, γιά αυτό αποθηκεύστε. Αγοράστε 100 κιλά άνά ενήλικα άνά έτος. (Ένα μέρος άπό αυτά μπορεί νά είναι μέ τήν μορφή ζυμαρικών). Μπορούν νά διατηρηθούν μέχρι καί τριάντα ή καί πα­ραπάνω χρόνια. Συστήνω επίσης τήν αγορά επιπλέον κιλών γιά ανταλλαγές καί αγαθοεργίες. Δέν σας συστήνω νά αποθηκεύσετε αλεύρι, άφοϋ αυτό διατηρείται μόνο γιά δύο ή τρία χρόνια. Τό σιτάρι πού δέν έχει υποστεί επεξεργασία διατηρεί τό 80% της θρεπτικής του αξίας γιά τριάντα καί πλέον χρόνια. Αγοράστε λοιπόν μή επεξεργασμένο σιτάρι καί έναν χειρόμυλο γιά νά τό αλέθετε.
Μή παραβλέψετε τήν εύκολώτερη μέθοδο προετοιμα­σίας: τούς μουλιασμένους σπόρους. ‘Άν μουλιάσετε σέ νερό γιά εικοσιτέσσερις έως τριάντα έξι ώρες τό σιτάρι, αυτό φουσκώνει καί μαλακώνει, ένώ στην συνέχεια, αν τό ζεστά­νετε, φτιάχνετε μέ αυτό ένα θρεπτικό πρωινό.

04) Καλαμπόκι: Τά ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο άπό τά σπυριά τού καλαμποκιού ή τό καλαμποκάλευρο. γι’ αυτό νά αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια καί νά αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τόν χρόνο. Ό χρόνος αποθήκευσης τού ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, άλλά τό σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ μέ τριάντα έξι μήνες.

05) Βρώμη: Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Ό χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία μέ έπτά χρόνια, ανάλογα μέ τήν ποικιλία καί τήν μέθοδο συσκευασίας.

06)Λίπη καί έλαια: Σάς συστήνω νά αποθηκεύετε κυ­ρίως ελαιόλαδο (παγωμένο, σέ πλαστικά μπουκάλια), μαγιονέζα, βούτυρο σέ σφραγισμένα δοχεία, καί φυστικοβούτυρο. Τό συνδυασμένο βάρος όλων αυτών πρέπει νά είναι γύρω στά πενήντα κιλά άνά ενήλικα, ανά χρόνο. Τά συσκευασμένα προϊόντα θά πρέπει νά ανανεώνονται συνεχώς, ή διαφορετικά νά δωρίζονται σέ φιλανθρωπικές οργανώσεις άνά δύο χρόνια. Τό παγωμένο λάδι πρέπει επίσης νά ανανεώνεται ή νά δωρίζεται κάθε τέσσερα χρόνια.

07) Γάλα σέ σκόνη: Αγοράστε τήν ποικιλία χωρίς λίπος. Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά άνά ενήλικα, άνά έτος. Γιά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αγοράστε γάλα σέ σκόνη συσκευασμένο μέ άζωτο, άπό έναν πωλητή τροφίμων μακράς διαρκείας. Αυτό τό είδος μπορεί νά κρατήσει γιά πέντε καί πλέον χρόνια.

08) Φρούτα καί Λαχανικά σέ Κονσέρβες: Είναι πιό οικο­νομικό (καί μία καλή εξάσκηση) νά κονσερβοποιείτε τά δικά σας. Εφόσον ανανεώνετε συνεχώς τό απόθεμα σας, πρέπει νά ετοιμάζετε αρκετές ώστε νά καλύ­πτουν τίς ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας γιά δύο χρόνια. Οι ποσότητες θά ποικίλλουν ανάλογα μέ τό πόσα φρούτα καί λαχανικά καταναλώνετε στό διαιτολόγιο σας.

09) Κρέας σέ Κονσέρβες: Καί πάλι, θά πρέπει νά ανα­νεώνετε τό απόθεμα συνεχώς, και δέν θά πρέπει νά αποθηκεύετε περισσότερο άπό όσο θά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σέ δύο χρόνια. Έγώ προτιμώ τά κονσερβαρισμένα χοιρινά της μάρκας DAK.

10) Σάκχαρα: Προτιμώ τό μέλι (έκτος, ασφαλώς, γιά τά βρέφη), άλλά ανάλογα μέ τά γούστα σας μπορεί επίσης νά θέλετε νά δημιουργήσετε ένα απόθεμα μέ ζάχαρη, μελάσσα, σόργον, σιρόπι σφένδαμου, καί διά­φορες μαρμελάδες καί ζελέδες. Τό συνδυασμένο βά­ρος όλων αυτών θά πρέπει νά είναι περίπου είκοσι πέντε κιλά άνά ενήλικα, άνά έτος.

Τό πραγματικό κλειδί της αυτάρκειας είναι νά διαθέτετε όχι μόνο αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά καί τήν δυνατότητα καλλιέργειας των δικών σας δημητριακών καί λαχανικών.

‘Άν ανησυχείτε γιά τήν διατροφική αξία τών τροφίμων, τότε τίποτα δέν ξεπερνά σε αξία τά φρέσκα καλλιεργημένα τρό­φιμα. Θά πρέπει νά σκεφτείτε πώς ή αποθήκευση σπόρων πού δέν ανήκουν στά υβρίδια έχει ίση, ίσως καί μεγαλύτερη σημασία από τήν αποθήκευση τροφίμων.
Ή καλλιέργεια ενός δικού σας λαχανόκηπου καί ή εκτροφή οικόσιτων ζώων είναι τά σημαντικότερα πράγματα πού θά εξασφαλίσουν τήν διατροφή μας στήν περίπτωση ενός σεναρίου ιδιαίτερα μακρόχρονης κατάρρευσης

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2 & 3Πρόσθετες Γενικές οδηγίες συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων
Τα τρόφιμα αμέσως μετά την αγορά τους, πρέπει να τα αποθηκεύουμε σωστά, τηρώντας πάντα τους κανόνες σωστής αποθηκευτικής πρακτικής. Η σωστή αποθήκευση προφυλάσσει τα τρόφιμα από τη γρήγορη ανάπτυξη μικροβίων, τις πιθανές επιμολύνσεις και την υποβάθμιση της ποιότητας.
Ας δούμε πως θα συντηρήσουμε και θα αποθηκεύσουμε τα τρόφιμα μας σωστά, διατηρώντας τα όσο τον δυνατόν περισσότερο χρόνο.
Τα τρόφιμα αποθηκεύονται και συντηρούνται με 3 τρόπους: στο ψυγείο, στον καταψύκτη και στο ντουλάπι.

Ψυγείο
Το ψυγείο είναι από ένας από τους βασικότερους τρόπους συντήρησης και αποθήκευσης. Το ψυχρό του κλίμα ευνοεί όχι μόνο την συντήρηση αλλά και την παράταση ζωής των τροφίμων, παρόλα αυτά για να τα διατηρήσουμε σωστά υπάρχουν ορισμένοι «κανόνες» που θα πρέπει να ακολουθούμαι κατά γράμμα.
– Θα πρέπει να διατηρούμε το ψυγείο μας στη σωστή θερμοκρασία ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη βακτηριδίων. Ιδανικά η θερμοκρασία της συντήρησης θα πρέπει να είναι μεταξύ 0°C – 5°C βαθμούς Κελσίου ανάλογα την εποχή και Σχετική Υγρασία 75%.
– Θα πρέπει να το διατηρούμε καθαρό και χωρίς οσμές γι’ αυτό θα πρέπει να το καθαρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ξύδι.
– Δεν θα πρέπει να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του ψυγείου αλλά και να το παραφορτώνουμε διότι εμποδίζεται η κυκλοφορία της ψύξης. Βασικό ρόλο παίζει η διάταξη τροφίμων έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή ψύξης.

Πως θα τοποθετήσουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο.
– Στο επάνω ράφι τοποθετούμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
– Στο μεσαίο ράφι τοποθετούμε τα τρόφιμα ψυγείου.
– Στο κάτω ράφι τοποθετούμε τα λαχανικά και τα φρούτα.
– Στα ειδικά κάτω συρτάρια τοποθετούμε τα ωμά κρέατα.
– Στα υπόλοιπα ράφια όπως της πόρτας διατηρούμαι τρόφιμα που χρειάζονται ελαφριά ψύξη.

Συμβουλές συντήρησης των Τροφίμων για αποθήκευση στο ψυγείο.
– Πάντα ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων και τα τοποθετούμε στις μπροστά θέσεις έτσι ώστε να μην τα ξεχνάμε.
– Μεταφέρουμε τα ανοιγμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε καθαρά γυάλινα ή πλαστικά δοχεία αποθήκευσης, έτσι ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση τους και να παρατείνεται ο χρόνος συντήρησης και αν χρειαστεί τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο.
– Δεν αποθηκεύουμε τρόφιμα χωρίς να τα καλύψουμε με μεμβράνη ή να τα κλείσουμε ερμητικά σε ειδικά σκεύη, διαφορετικά θα αλλοιωθούν πολύ εύκολα και το ψυγείο μας θα έχει άσχημες οσμές.
– Αν περισσέψει φαγητό, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κλείνουμε σε δοχείο συντήρησης. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, βγάζουμε την μερίδα που επιθυμούμε, δεν πρέπει να επαναψύξουμε το φαγητό που διατηρείται στο ψυγείο πάνω από μια φορά.
– Τα μαγειρεμένα φαγητά όπως ρύζι και ζυμαρικά διατηρούνται 1 μόλις ημέρα στο ψυγείο ενώ τα λαδερά και το κρέας έως και 3-4 ημέρες.

Φρούτα και Λαχανικά
Υπάρχουν μερικά φρούτα και λαχανικά που παράγουν μια ουσία το αιθυλένιο, το οποίο προκαλεί ωρίμανση σε μερικά ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά, έτσι θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε χωριστά έτσι ώστε να παρατείνουμε τον χρόνο ζωή τους.
Φρούτα και λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο:
Μπανάνες, μήλα, αβοκάντο, ακτινίδια, βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πεπόνια, ντομάτες, αχλάδια.
Φρούτα και λαχανικά ευαίσθητα στο αιθυλένιο:
Καρότα, αγγούρια και πράσινα μυρωδικά και λαχανικά.
Τα λαχανικά που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο γιατί χαλάει η γεύση τους αλλά και μπορεί να προκληθεί χημική αλλοίωση στην σύστασή τους είναι τα εξής:
Πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, μελιτζάνες, γλυκοπατάτες και κολοκύθια με σκληρή και χοντρή φλούδα.

Γαλακτοκομικά
Γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και κρέμες διατηρούνται από 4-10 μέρες μετά το άνοιγμά τους και καλά κλεισμένα στο ψυγείο.

Τυριά
Τα κίτρινα και μαλακά τυριά θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών όταν τα αγοράζουμε σε κομμάτι ή αφού ανοιχτούν.

Τυριά άλμης
Τη φέτα μας τη βάζουμε σε δοχείο που κλείνει καλά και για καλύτερα αποτελέσματα τη συντηρούμε σε άλμη. Γενικά, πάντως, φροντίζουμε να καταναλώνουμε γρήγορα το τυρί μας.

Σκληρά τυριά
Όσο πιο σκληρά είναι τα τυριά τόσο περισσότερο διατηρούνται, αρκεί να είναι σωστά αποθηκευμένα και ερμητικά κλειστά. Τυλίγουμε το τυρί μας με κάποιο πορώδες υλικό έτσι ώστε να μπορεί να «αναπνεύσει» και αποφεύγουμε το αλουμινόχαρτο και το στενό τύλιγμά του με πλαστική μεμβράνη. Αν δεν αφήσουμε στο τυρί μας αρκετό οξυγόνο, θα στεγνώσει και θα ξεραθεί σύντομα.

Αυγά και βούτυρο
Τ” αυγά διατηρούνται από 3-5 εβδομάδες στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου, αρκεί να μην έχουν ραγίσματα ενώ το βούτυρο που δεν έχει ανοιχτεί μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 4 μήνες και στην κατάψυξη για 1 χρόνο.

Κρέας και Ψάρι
Τα βγάζουμε από το χαρτί και την συσκευασία τους για να τα αποθηκεύσουμε. Διατηρούνται ανάλογα από 1-3 ημέρες.

Η κατάψυξη
Η θερμοκρασία της κατάψυξης θα πρέπει να είναι μεταξύ -16°C με -18°C βαθμούς Κελσίου. Στην κατάψυξη μπορούμε να αποθηκεύσουμε λαχανικά, κρέας, πουλερικά, ψάρια και μαγειρεμένα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι και για την συντήρηση στο ψυγείο.
Βασικός κανόνας είναι ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα απαγορεύεται μετά την απόψυξη τους να καταψυχθούν εκ νέου.

Κρέατα και Ψάρια
– Το μοσχαρίσιο κρέας διατηρείται στην κατάψυξη για 6 μήνες ενώ το βοδινό για 1 χρόνο.
– Το χοιρινό για 4-6 μήνες
– Τα αρνί και το κατσίκι για 3 μήνες.
– Τα πουλερικά για 6 μήνες.
– Ο κιμάς και τα μικρά κομμάτια κρέατος για 3 μήνες.
– Ψάρια και όστρακα για 3-4 μήνες.

Το μαγειρεμένο φαγητό
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη, το βάζουμε σε αεροστεγή δοχεία και το διατηρούμε για 2-4 μήνες.

Λαχανικά και φρούτα
Τα χωρίζουμε σε μικρές ποσότητες, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε την επιθυμητή ποσότητα κάθε φορά και τα αποθηκεύουμε σε σακουλάκια, πάνω στα οποία σημειώνουμε την ημερομηνία αποθήκευσης. Ο χρόνος ζωής στα λαχανικά μπορεί να φτάσει μέχρι και 1 χρόνο.

Ψωμιά και ζύμες
Μπορούμε στην κατάψυξη εκτός από τις ζύμες να αποθηκεύσουμε και το ψημένο ψωμί σε φέτες, μόλις το ζεστάνουμε θα είναι σαν φρέσκο.

Το ντουλάπι
Το ντουλάπι είναι ένας βασικός χώρος φύλαξης και αποθήκευσης των τροφίμων. Όσπρια, άλευρα, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, αποξηραμένες τροφές, και άπειρα συσκευασμένα προϊόντα διατηρούνται στα ντουλάπια για αρκετούς μήνες.
Παρότι θεωρείται ένας εύκολος τρόπος αποθήκευσης, υπάρχουν κανόνες φύλαξης, όχι μόνο για την σωστή υγιεινή, αλλά και για την παράτασης ζωής των αποθηκευμένων τροφίμων.
– Φροντίζουμε τα ντουλάπια μας να είναι καθαρά, χωρίς υγρασίες ώστε να δημιουργούμε ένα ξηρό, δροσερό και χωρίς οσμές περιβάλλον. Φυλάμε τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα μπουκάλια σε ντουλάπια που κλείνουν και που δεν τα «χτυπάει» απευθείας ο ήλιος. Για να αποφύγουμε την υγρασία, δεν κρατάμε τρόφιμα μέσα σε ντουλάπια από τα οποία περνά κάποιος σωλήνας νερού ή αποχέτευσης και γενικά αποφεύγουμε το ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη.
– Τα προϊόντα, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δάπεδο ή τους τοίχους – απόσταση τουλάχιστον 10cm.
– Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα χωρισμένα σε ομάδες και ερμητικά κλειστά σε βάζα ή σακούλες. Κάθε φορά που ψωνίζουμε ποσότητες από ένα είδος, βγάζουμε στο τραπέζι της κουζίνας τις συσκευασίες που υπήρχαν ήδη στο ντουλάπι, τοποθετούμε στο βάθος τα πιο φρέσκα τρόφιμα και προς τα έξω τα πιο παλιά.
– Αν έχουμε ντουλάπια κάτω από το καλοριφέρ ή πάνω από την ηλεκτρική κουζίνα καλύτερα να μην αποθηκεύουμε σε αυτά ευπαθή τρόφιμα, αλλά να βάζουμε τα χαρτικά και τα είδη που δεν χαλάνε εύκολα, όπως π.χ. ζυμαρικά. Για κάθε βαθμό θερμοκρασίας πάνω από τους 10° C, ο χρόνος ζωής των συσκευασμένων τροφίμων μειώνεται κατά 50 τοις εκατό. Επάνω στις συσκευασίες των τροφίμων υπάρχει οδηγία για τη σωστή τους συντήρηση, η οποία αφορά συνήθως στη θερμοκρασία που πρέπει να υπάρχει στο χώρο.
– Πετάμε τα τρόφιμα που έχουν λήξει ή έχουν γεμίσει παράσιτα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη ζωυφίων ή άλλων ανεπιθύμητων οργανισμών.
– Δεν ξεχνάμε ότι μερικά προϊόντα μπορούν να αποθηκεύονται στα ντουλάπια μέχρι το άνοιγμά τους.
– Επιλέγουμε συσκευασίες που είναι πλαστικές ή γυάλινες και όχι μεταλλικές όσον αφορά τα προϊόντα υψηλής οξύτητας.
– Τροφές όπως οι ελιές, οι σαρδέλες, λιαστές ντομάτες, πρέπει να ανακατεύονται συχνά για να αερίζονται και να προσθέτουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ελαιόλαδο ή άλμη για την καλύτερη συντήρησή τους.
– Πολλές φορές αποξηραμένα φρούτα ή κάποια ζυμαρικά όπως ο τραχανάς ή τα παξιμάδια είναι καλύτερο να τα αποθηκεύονται σε πάνινες σακούλες ώστε να αερίζονται.
– Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε τρόφιμα στα ίδια ντουλάπια που βάζουμε χημικά προϊόντα, όπως τα απορρυπαντικά για το πλυντήριο των πιάτων.

Ελαιόλαδο
Μόλις ανοιχτεί, το ελαιόλαδο μπορεί να ταγκίσει μέσα σε μερικούς μήνες, γι’ αυτό προτιμάμε να το αγοράζουμε σε μικρά μπουκάλια που θα καταναλωθούν άμεσα. Αν αγοράζουμε λάδι σε τενεκέ, φροντίζουμε να το μοιράσουμε σε μικρότερα μπουκάλια, φυλάσοντας τα σε μέρη σκοτεινά και δροσερά, καθώς όσο περισσότερος χώρος μένει στον τενεκέ, τόσο περισσότερο καλύπτεται με αέρα, το οξυγόνο του οποίου οξειδώνει και καταστρέφει το λάδι.

Καστανή ζάχαρη
Προστατεύουμε την καστανή ζάχαρη από το να σκληρύνει, μεταφέροντας την σε ένα αεροστεγές δοχείο, συμπεριλαμβάνοντας και κάτι που θα τη βοηθήσει να διατηρηθεί απαλή, όπως ένα ζαχαρωτό, μια φέτα ψωμί, ένα κομμάτι μήλου, τα οποία απορροφούν την υγρασία.

Αλεύρι
Το πρόβλημα με το αλεύρι είναι ότι μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους μικρά ζουζούνια. Το αλεύρι ολικής άλεσης διατηρείται έως 3 μήνες σε καλά κλεισμένο δοχείο, ενώ το άσπρο αλεύρι περίπου 12 μήνες. Για να εξαφανίσουμε κάθε τέτοια πιθανότητα, βάζουμε το αλεύρι στο ψυγείο.

Μέλι
Μπορεί να διατηρηθεί πολύ καιρό, ακόμη κι αν ανοιχτεί, καθώς τα ένζυμα στο στομάχι των μελισσών δημιουργούν διάφορα υποπροϊόντα που καταπολεμούν τα βακτήρια.

Ζυμαρικά
Φροντίζουμε να μην τα αποθηκεύουμε σε μέρος με υγρασία, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτήν. Αν, όταν προσπαθούμε να τα σπάσουμε, λυγίζουν και δε σπάνε αμέσως, είναι μαλακά αντί για τραγανά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα πετάξουμε.

Ρύζι
Για να διατηρηθεί σωστά το ρύζι, το βγάζουμε από την πλαστική συσκευασία και το τοποθετούμε σε πάνινο σακουλάκι για να «αναπνέει». Ρίχνουμε μέσα και μια μικρή χούφτα πιπέρι σε κόκκους που θα διώξουν τα ανεπιθύμητα ζωύφια.

Όσπρια
Για να καταλάβουμε αν τα όσπρια είναι πολυκαιρισμένα, δοκίμαζουμε να τα δαγκώσουμε, αν η σάρκα τους σπάει σαν καραμέλα, τα πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Γενικά, πρέπει να διατηρούνται σε πάνινες συσκευασίες, σε ξηρό μέρος και όχι για περισσότερο από 6 μήνες.

Καφές
Για να μη χάσει τη γεύση και το άρωμά του, ο συσκευασμένος καφές καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο. Από τη στιγμή που θα τον ανοίξουμε, αδειάζουμε τον υπόλοιπο σε κεραμικό ή αεροστεγές σκεύος, το φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και τον καταναλώνουμε μέσα σε 2 εβδομάδες.

About admin

Check Also

Υγιεινή λίστα τροφίμων για αποθήκευση

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση Παλαιότερα κάθε σπίτι φρόντιζε να έχει αρκετά τρόφιμα μακράς …

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

    Παλαιότερα κάθε σπίτι φρόντιζε να έχει αρκετά τρόφιμα μακράς διάρκειας και να καλύπτουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.