Πέμπτη , 22 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Ήταν κάποτε ένας μαθητής κάποιου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, που ο δάσκαλός του, του επέβαλε επί τρία χρόνια να δίνει χρήματα...
Περισσότερα
αστικοί μύθοι και βιοσυντονισμός…διαφορετική θέαση…

Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματά της διαρκούν αρκετές μέρες έως εβδομάδες που μπορεί να γίνουν και χρόνια,...
Περισσότερα
Σπιτικό ζεστό ρόφημα για προστασία και ενέργεια τις μέρες του χειμώνα

Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η υπερφόρτωση του οργανισμού μας με ζάχαρη μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.  Και είναι φυσικό για εμάς να...
Περισσότερα
Πέντε βότανα που φρενάρουν τη λαχτάρα για γλυκό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Αν τα φύλλα της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας εμφανίζουν μικρές κίτρινες κηλίδες που σταδιακά γίνονται πιο έντονες, χρειάζεται προσοχή γιατί ίσως υπάρχει προσβολή από την ασθένεια του ωιδίου.

Γνωστή με πολλές διαφορετικές ονομασίες, όπως αλευρά, μπάστρα, στάχτωμα, χόλερα και σίρικας, το ωίδιο είναι μία μυκητολογική ασθένεια που συναντάμε στον και δημιουργεί προβλήματα στα μας.

Οι προσβολές από ωίδιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε όλες μεσογειακές χώρες και εκδηλώνονται έντονα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Στους υπαίθριους κήπους, η προσβολή από ωίδιο είναι επίσης συχνή και πρέπει να παίρνουμε τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στις ζημιές που προκαλεί το ωίδιο στη ντομάτα, στην πιπεριά και στη μελιτζάνα και θα μάθουμε ποιοι είναι οι οικολογικοί τρόποι για τη βιολογική καταπολέμηση του ωιδίου για να εξασφαλίσουμε υγιή φυτά και πλούσια καρποφορία.

Το ωίδιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, προσβάλλει κυρίως τα ώριμα ανεπτυγμένα φύλλα. Το αναγνωρίζουμε από τις μικρές κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες διαμέτρου περίπου 1 εκατοστού που εμφανιζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής, οι κηλίδες αυξάνουν και ενώνονται με αποτέλεσμα τα φύλλα να μαραίνονται και να ξεραίνονται.

Ειδικά στην πιπεριά, η προσβολή από το ωίδιο προκαλεί προς τα πάνω και στη συνέχεια σταδιακή φυλλόπτωση του φυτού.

Ως αποτέλεσμα της προσβολής από ωίδιο, τα φυτά παρουσιάζουν καχεκτική και μειωμένη ανάπτυξη. Επίσης, παρατηρείται μείωση της παραγωγής και μία γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων καρπών.

H ασθένεια του ωιδίου μεταφέρεται μέσω του ανέμου από φυτό σε φυτό και ευνοείται σε συνθήκες χαμηλής σχετικής υγρασίας.

Το ωίδιο παρουσιάζεται σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15-25°C με άριστη θερμοκρασία για τη μόλυνση της ντομάτας τους 25°C και για την πιπεριά τους 20°C.

Το ωίδιο εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα σε καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς που είναι φυτεμένες σε ημισκιερά μέρη, σε φυτά που έχουν μεγάλη καρποφορία ή σε καλλιέργειες που υποφέρουν από έλλειψη νερού.

Για την αποτελεσματική οικολογική καταπολέμηση του ωιδίου, λαμβάνουμε μια σειρά προληπτικών καλλιεργητικών μέτρων και βιολογικών επεμβάσεων που περιλαμβάνουν τα εξής βήματα:

Είναι πολύ σημαντικό να φυτεύουμε τα κηπευτικά στις κατάλληλες , προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες ηλιοφάνειας και αερισμού.

Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, καθώς προκαλούν κακές συνθήκες αερισμού και χαμηλής σχετικής υγρασίας και ευνοούν σημαντικά την ανάπτυξη της ασθένειας του ωιδίου.

Αποφεύγουμε το υπερβολικό και τη διαβροχή του φυλλώματος, καθώς σε συνθήκες σχετικής υγρασίας ευνοείται η εκδήλωση της ασθένειας του ωιδίου.

Προτιμάμε να ποτίζουμε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες για να περιορίσουμε την υγρασία που δημιουργείται σε σχέση με άλλους τρόπους ποτίσματος.

Είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα κιτρινισμένα και ξερά φύλλα στη βάση του φυτού της ντομάτας και της πιπεριάς για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό και μείωση της υγρασίας και να μειώνουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου.

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου, σκονίζουμε το φύλλωμα με θειάφι ή μπορούμε να απλώσουμε θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών χρησιμοποιώντας ένα τούλι ή κάποιο ειδικό εργαλείο θειαφίσματος.

Λόγω της ζέστης που επικρατεί την περίοδο του καλοκαιριού, η έκλυση των ατμών του θειαφιού προστατεύει τα φυτά μας από την ανάπτυξη της ασθένειας του ωιδίου.

Για την καταπολέμηση του ωιδίου, ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι ή θειασβέστιο στο φύλλωμα της ντομάτας και της πιπεριάς και επαναλαμβάνουμε μετά από 2 εβδομάδες.

Το βρέξιμο θειάφι και το θειασβέστιο είναι οικολογικά σκευάσματα, εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία, που μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής και για προληπτική προστασία των φυτών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά που διαθέτουμε στο σπίτι και να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα μαγειρικής σόδας το φύλλωμα των φυτών.

Για τη δημιουργία του ψεκαστικού διαλύματος, ανακατεύουμε μία κουταλιά γλυκού και 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου σε δυο λίτρα νερό και ψεκάζουμε κάθε δύο εβδομάδες.

Για την καταπολέμηση του ωιδίου στην καλλιέργεια ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, είναι σημαντικό να καταστρέφουμε τα που φυτρώνουν στο λαχανόκηπο μας, τα οποία αποτελούν εστίες μόλυνσης και εξάπλωσης της ασθένειας, όπως για παράδειγμα τα φυτά στίφνου.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.