Παρασκευή , 24 Ιανουαρίου 2025
Breaking News

Ο Bruce Lipton μας εξηγεί τι είναι η επιγενετική

“όταν κοιτάμε τον καθρέφτη και βλέπουμε τον εαυτό μας δεν βλέπουμε μια μεμονωμένη οντότητα, αλλά μια κοινότητα 50 τρισεκατομμυρίων κυττάρων”...
Περισσότερα
Ο Bruce Lipton μας εξηγεί τι είναι η επιγενετική

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

Η οστική αδυναμία επηρεάζει τη δύναμη και την ευελιξία της υγείας των οστών μας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιαρθριτικά...
Περισσότερα
Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

Όσο για το δενδρολίβανό μου, το αφήνω να τρέχει σε όλους τους τοίχους του κήπου μου, γύρω-γύρω,  όχι μόνο επειδή το αγαπούν οι...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

για τον νόμο του Ανταγωνιστή: Ο Ανταγωνιστής, ο εχθρός, είναι ένας ειδικός προωθητής. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός υπευθυνότητάς...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Ο στόχος κάθε θεραπείας είναι η διατήρηση της καλύτερης δυνατής φροντίδας για την πάθηση και τις συννοσηρότητές της.  Κατά την ενσωμάτωση...
Περισσότερα
Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κλασική μουσική κατοικεί έναν ξεχωριστό χώρο, απρόσιτο στον άνθρωπο

“Ένα μουσικό έργο είναι μια μυστηριώδης οντότητα της οποίας η ουσία ξεφεύγει εντελώς από τις αισθήσεις μας” Φυσικοί που συνδέονται...
Περισσότερα
Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η κλασική μουσική κατοικεί έναν ξεχωριστό χώρο, απρόσιτο στον άνθρωπο

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα 2ο

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει: “Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη...
Περισσότερα
Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα 2ο

Κύριες δράσεις των βοτάνων – επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει: “Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη...
Περισσότερα
Κύριες δράσεις των βοτάνων – επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω

Πέντε πόνοι που σχετίζονται με την ηλικία και πώς να τους ανακουφίσουμε

Οι τακτικοί πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, ένας τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος...
Περισσότερα
Πέντε πόνοι που σχετίζονται με την ηλικία και πώς να τους ανακουφίσουμε

όταν με ρώτησαν είπα πως όταν η αχιλλέα η χιλιόφυλλος κοιμάται το φεγγάρι ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό…

η  αχιλλέα η χιλιόφυλλος κοιμάται, το φεγγάρι ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό,  ένα αεράκι θροΐζει τους μίσχους του βασιλικού, ίδιους το χρώμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως όταν η αχιλλέα η χιλιόφυλλος κοιμάται το φεγγάρι ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό…

10 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς

Η είναι το δημοφιλέστερο στον κόσμο που όλοι λατρεύουμε για τους νόστιμους ζουμερούς καρπούς του, για τους δροσερούς χυμούς που στίβουμε, και βέβαια για το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουμε με την φλούδα του.

Το πορτοκάλι εκτός από μοναδική γεύση, διαθέτει και σημαντική διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και φυτικών ινών και συμμετέχει στα περισσότερα προγράμματα διατροφής.

Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας, απολαμβάνοντας τα πανέμορφα λευκά άνθη και την ξεχωριστή ομορφιά του.

Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες ποικιλίες πορτοκαλιές που μπορούμε να φυτέψουμε καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα που χρειάζεται η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, ώστε να απολαμβάνουμε ολόφρεσκα και ζουμερά πορτοκάλια από τον κήπο ή το χωράφι μας.

Μπορούμε να επιλέξουμε αρκετές ποικιλίες πορτοκαλιάς για να φυτέψουμε από οξύχυμες κοινές και ομφαλοφόρες ποικιλίες μέχρι τις γλυκόχυμες ποικιλίες, καθώς και τις ποικιλίες σανγκουίνι με κόκκινη σάρκα.

Η καλλιέργεια της πορτοκαλιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, αμμοαργιλλώδη ή αργιλλοαμμώδη, γόνιμα, βαθιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Για να μας δώσουν πλούσια παραγωγή, οι πορτοκαλιές χρειάζονται απαραίτητα ήπιες δροσερές συνθήκες, χωρίς πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ή απότομες μεταβολές.

Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς προτιμά ηλιόλουστες και θερμές περιοχές για να ευδοκιμήσει και να δώσει ποιοτικούς καρπούς. Οι δυνατοί άνεμοι, ειδικά οι ψυχροί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν μείωση της βλάστησης και της παραγωγής, καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών της πορτοκαλιάς.

Κατάλληλες για τις πορτοκαλιές είναι 4-5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 4 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης. Αποφεύγουμε πυκνότερες φυτεύσεις στα δέντρα της πορτοκαλιάς για να εξασφαλίσουμε περισσότερη ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό.

Η πορτοκαλιά μπορεί να καλλιεργηθεί στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας για να μεγαλώσει.

Η φύτευση της πορτοκαλιάς σε γλάστρα γίνεται, κυρίως, για καλλωπιστική χρήση λόγω του σκουροπράσινου φυλλώματος και των πορτοκαλί καρπών και όχι τόσο για παραγωγή πορτοκαλιών που είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με πορτοκαλιές που έχουν φυτευτεί στο έδαφος.

Επιλέγουμε ηλιόλουστο σημείο με νότιο προσανατολισμό για να τοποθετήσουμε τη γλάστρα της πορτοκαλιάς για να έχε πλουσιότερη βλάστηση και να μας χαρίσει περισσότερους καρπούς.

Για τη φύτευση της πορτοκαλιάς, χρησιμοποιούμε μία μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, με βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 40-50 εκατοστών, ώστε να αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα.

Γεμίζουμε τη γλάστρα γενικής χρήσης ή ειδικό για , ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά αφού πρώτα έχουμε προσθέσει μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση.

Οι πορτοκαλιές χρειάζονται συχνό πότισμα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό τους σύστημα. Ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, απαιτεί τακτικό πότισμα κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου αρκεί μία φορά τη βδομάδα.

Η ποσότητα κάθε ποτίσματος σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως την στράγγιση του εδάφους, την ηλικία των δέντρων, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια πορτοκαλιάς, όταν φυτεύονται απαιτούν καλά ποτίσματα για να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό τους σύστημα, και να δώσουν γρήγορα νέα δυνατή βλάστηση. Κατάλληλο σύστημα ποτίσματος της πορτοκαλιάς, είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες.

H καλλιέργεια της πορτοκαλιάς χρειάζεται τακτική λίπανση για να μας δώσει πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή κάθε χρόνο. Είναι απαραίτητο να προσθέσουμε πλήρη που περιέχουν , , , , καθώς επίσης ιχνοστοιχεία και .

Η λίπανση της πορτοκαλιάς γίνεται σε 3 στάδια: α) κάνουμε μία πρώτη λίπανση στις αρχές της άνοιξης, ενσωματώνοντας στο έδαφος το λίπασμα, β) δεύτερη λίπανση στις αρχές του καλοκαιριού και γ) τρίτη λίπανση με περισσότερο κάλιο την εποχή του φθινοπώρου.

Ενδεικτικά, ικανοποιητική ποσότητα λιπάσματος για πορτοκαλιές είκοσι ετών, είναι 1-1,5 κιλό λίπασμα σε κάθε λίπανση.

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Σχετικά με τον τρόπο κλαδέματος της πορτοκαλιάς, εφαρμόζουμε κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα διατηρώντας την σε κυπελλοειδές σχήμα.

Απομακρύνουμε εσωτερικά αδύνατους βλαστούς καθπως και λαίμαργους (δυνατοί εσωτερικοί βλαστοί που δεν φέρουν καρποφορία) για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό. Παράλληλα, διατηρούμε την πορτοκαλιά μας σε ένα σταθερό ύψος.

Επίσης, αφαιρούμε τις ποδιές (πλάγια καρποφόρα βλάστηση σε χαμηλό ύψος) της πορτοκαλιάς που έχουν ασθενικούς βλαστούς και μικρή παραγωγή για να ενισχύσουμε τις πιο δυναμικές ποδιές.

Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς προσβάλλεται από αρκετά έντομα όπως η , ο η μύγα της Μεσογείου και ο , ενώ το έντομο του κάνει ζημιά στην τρυφερή βλάστηση στις νεαρές πορτοκαλιές.

Για την βιολογική αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε προληπτικά με όπως ο και τα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Επίσης, στις πορτοκαλιές συναντάμε το σύμπτωμα της κομμίωσης (έκκριση κόλλας) που οφείλεται στον μύκητα φυτόφθορα (Phytophtora) που επιβιώνει στο έδαφος και εκδηλώνεται στην βάση του κορμού (λαιμός) του δέντρου καθώς και στις ρίζες.

Για την βιολογική , αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη) και φροντίζουμε η βάση του κορμού του δέντρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό άρδευσης.

Μεγάλος κίνδυνος για τις πορτοκαλιές είναι ο ιός της τριστέτσα που πρόσφατα εμφανίστηκε και στη χώρα μας και προσβάλλει ιδιαίτερα πορτοκαλιές που είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενο νερατζιάς.

Η πορτοκαλιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Παρακάτω, περιγράφουμε αναλυτικά πως θα δημιουργήσουμε καινούρια δέντρα πορτοκαλιάς από τις αγαπημένες μας ποικιλίες:

Αν δοκιμάσουμε να πολλαπλασιάσουμε την πορτοκαλιά με σπόρο, δεν θα μας δώσει δενδρύλλιο που να κάνει καρπούς ίδιας ποικιλίας με τον σπόρο που φυτέψαμε και θα πρέπει να τα εμβολιάσουμε με την επιθυμητή ποικιλία πορτοκαλιάς.

H πορτοκαλιά μπορεί να εμφανίσει διάφορα προβλήματα όπως κιτρίνισμα στα φύλλα, πτώση των ανθών, πτώση των καρπών μαύρισμα στα φύλλα και τους καρπούς. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τις αιτίες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Το κιτρίνισμα των φύλλων της πορτοκαλιάς μπορεί να εμφανιστεί σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας αλλά κα σε συνθήκες ξηρασίας ειδικά αν οι πορτοκαλιές έχουν μείνει απότιστες. Επίσης, τα φύλλα της πορτοκαλιάς παίρνουν κίτρινο χρώμα σε περίπτωση έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως αζώτου, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου και θα πρέπει να προσθέσουμε κατάλληλο λίπασμα.

Tα άνθη της πορτοκαλιάς μπορεί να πέσουν σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας ή αν προσθέσουμε μεγάλες ποσότητες . Επίσης, αν οι πορτοκαλιές είναι εκτεθειμένες σε δυνατούς ανέμους, βοριάδες ή νοτιάδες, τότε μπορεί να πέσουν ή να καούν τα άνθη τους.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το μαύρισμα των φύλλων και των καρπών της πορτοκαλιάς λόγω του που αναπτύσσεται πάνω σε μελιτώματα από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες), ο , η και τον .

Για να το αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα στα φύλλα και στους καρπούς της πορτοκαλιάς, θα πρέπει να ψεκάσουμε με βιολογικά σκευάσματα χαλκού και θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η πτώση των καρπών της πορτοκαλιάς μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, σε υπερβολική λίπανση με λίπασμα αζώτου, σε έντονη παγωνιά και χαλάζι καθώς και σε προσβολή από το έντομο της μύγας της Μεσογείου.

Κατάλληλη εποχή για να συγκομίσουμε τα ώριμα πορτοκάλια είναι όταν αποκτήσουν πορτοκαλί χρώμα και έχουν γλυκάνει καθώς διαθέτουν επαρκή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Για καλύτερη συντήρηση και αποθήκευση των πορτοκαλιών, τα διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλα.

About admin

Check Also

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Συκιά | tsougrana.eu

Συκιά

Λατινική ονομασία: Ficus carica Οικογένεια: Moreaceae Περιγραφή Ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα. Τα φύλλα της είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.