Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Φτιάχνω λαχανικά τουρσί

Πως φτιάχνω λάχανο τουρσίΑφού χωριστούν τα εξωτερικά φύλλα των λάχανων (κραμβών), κόβονται σε στενές φέτες με πέλεκυ και τοποθετούνται σε κυλινδρικά βαρέλια, που περιείχαν πριν κρασί, ξίδι ή οινόπνευμα. Στο πυθμένα του βαρελιού τίθεται ένα στρώμα αλατιού και μία στρώση λάχανου πάχους 4 έως 6 δακτύλων, η οποία πασπαλίζεται με μία χούφτα αλάτι. Έπειτα, τοποθετείται άλλη στιβάδα αλατιού και λάχανων με αρωματικά μέχρι να γεμίσει το δοχείο. Από την 3η στιβάδα και μετά πρέπει να πιέζεται με χοντρό ξύλο δυνατά.Μία οκά (= 1.280 γραμ.) αλατιού αναλογεί προς 50 οκάδες (= 64 κιλά) λάχανου. Σκεπάζεται η τελευταία στρώση αλατιού με μεγάλα πράσινα φύλλα, στα οποία απλώνεται υγρό πανί και καλύπτεται όλο με το σκέπασμα του βαρελιού και σανίδας. Τοποθετείται από πάνω βάρος 40-50 οκάδων (= 51,2-64 κιλά) και αφήνεται να γίνει η ζύμωση.Μετά από ορισμένο χρόνο το λάχανο πλέει σε όξινο θολό υγρό με δυσάρεστη οσμή, που εξάγεται από βρύση στο κάτω μέρος του βαρελιού και αντικαθίσταται με άλμη (1 μέρος αλάτι 8 μέρη νερού), ανανεώνεται δε και αυτή μετά από μερικές ημέρες και συνεχίζεται αυτή η διαδικασία έτσι ώστε το υγρό να μη μυρίζει. Αυτό γίνεται μετά από 12 έως 18 ημέρες, ανάλογα με τον καιρού.
Όταν παρασκευαστεί φυλάγεται σε δροσερό μέρος και μπορεί να διατηρηθεί για ένα χρόνο. Έχει γεύση δριμεία και όξινη και γίνεται ωραία σαλάτα. Από αυτή κάνουν ωραία φαγητά στην Γερμανία, όπου γίνεται και μεγάλη κατανάλωση αυτής.Παρασκευή τουρσιών από λαχανικάΚατασκευάζονται διάφορα τουρσιά λαχανικών, των οποίων συνηθέστερα είναι τα λεγόμενα achards και τα pots-pourris.
Το πρώτο είδος είναι μείγμα όξινων χλωρών καρπών, σπερμάτων, λαχανικών, που μουσκεύονται σε δυνατό ξίδι από κρασί αφού ζεματιστούν με βραστό νερό και στα οποία προστίθενται, αλάτι, πιπέρι και άλλες αρωματικές ουσίες, λ.χ. αναμιγνύονται αγγουράκια, τομάτες πράσινες, χλωρά φασολάκια, πιπεριές, λευκά κρεμμύδια, κάρδαμο, ρίζες και φύλλα σέλινου, πάτοι αγκινάρων, κοκκινογούλια, κεφάλια σπαραγγιών, άγουρα πορτοκάλια και κίτρα πράσινα, κόκκοι σιναπιού, σκελίδες σκόρδου, γαρύφαλλα, κανέλα, πιπέρι, ζιγγίβερι, άτριφτα φύλλα δενδρολίβανου, δάφνης κλπ. Τα pots-pourris είναι μείγμα μπιζελιών, καρότων, κουνουπιδιών, μικρών αγγουριών και κάππαρης.Αγγουράκι τουρσί
Κόβονται από το φυτό στο μέγεθος δακτύλου. Διαλέγονται τα καλά, τρίβονται στην επιφάνεια ή κεντιούνται με χοντρές καρφίδες και τοποθετούνται σε καλό ξίδι με αλάτι ή αλατίζονται πρώτα και μετά από 48 ώρες τίθενται στο ξίδι. Τα μεγάλα αγγούρια γίνονται και άλμη χωρίς ξίδι εάν τοποθετηθούν σε άλμης που έχει προστεθεί και λίγο προζύμι. Αλλά τότε δεν διατηρούνται για πολύ.Πιπεριές τουρσί
Μαζεύονται με ξερό καιρό, κόβεται η ουρά τους, οι χοντρές και μεσαίες χαράζονται στα τέσσερα, οι δε μικρές ακέραιες και διατηρούνται σε ξίδι για πολλά χρόνια.Κάπαρη τουρσί
Κόκκοι κάπαρης που συλλέγεται πριν την άνθηση εμβάλλονται σε καλό ξίδι με λίγο αλάτι, διατηρούνται δε αυτά για πολλά χρόνια. Όλες αυτές οι οξάλμες φυλάσσονται σε γυάλινα κλεισμένα δοχεία με καλό φελλό.

About admin

Check Also

Φτιάχνω σπιτική μορταδέλα

Πως φτιάχνω σπιτική μορταδέλα: συνταγή Παίρνεις 3 οκάδες ψαχνό από μπούτι χοιρινό, το ξεκοκκαλίζεις, βγάζεις …

Παρασκευή φύτρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.