Τετάρτη , 4 Ιουνίου 2025
Breaking News

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μία από τις παλαιότερες μορφές υγειονομικής περίθαλψης στον πλανήτη μας! Σε όλο τον...
Περισσότερα
Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Η ρουέλια είναι ένας χαμηλός αειθαλής θάμνος, ιδιαίτερα δημοφιλής για τα χαρακτηριστικά εντυπωσιακά μωβ λουλούδια του.Με καταγωγή από το Μεξικό,...
Περισσότερα
Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Εξαιρετικά ανθεκτικό, αποτελεί το ιδανικό φυτό για δημιουργία πυκνού φράχτη στον κήπο μας. Και το όνομα του; Ράμνος!Γνωστός και ως...
Περισσότερα
Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Η ψευδοπιπεριά είναι ένα ψηλό καλλωπιστικό στον κήπο μας.Γνωστή και ως πιπερόδεντρο ή βραζιλιάνικο πιπέρι, η ψευδοπιπεριά (Schinus molle) κατάγεται...
Περισσότερα
Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Φτιάχνω λαχανικά τουρσί

Πως φτιάχνω λάχανο τουρσίΑφού χωριστούν τα εξωτερικά φύλλα των λάχανων (κραμβών), κόβονται σε στενές φέτες με πέλεκυ και τοποθετούνται σε κυλινδρικά βαρέλια, που περιείχαν πριν κρασί, ξίδι ή οινόπνευμα. Στο πυθμένα του βαρελιού τίθεται ένα στρώμα αλατιού και μία στρώση λάχανου πάχους 4 έως 6 δακτύλων, η οποία πασπαλίζεται με μία χούφτα αλάτι. Έπειτα, τοποθετείται άλλη στιβάδα αλατιού και λάχανων με αρωματικά μέχρι να γεμίσει το δοχείο. Από την 3η στιβάδα και μετά πρέπει να πιέζεται με χοντρό ξύλο δυνατά.Μία οκά (= 1.280 γραμ.) αλατιού αναλογεί προς 50 οκάδες (= 64 κιλά) λάχανου. Σκεπάζεται η τελευταία στρώση αλατιού με μεγάλα πράσινα φύλλα, στα οποία απλώνεται υγρό πανί και καλύπτεται όλο με το σκέπασμα του βαρελιού και σανίδας. Τοποθετείται από πάνω βάρος 40-50 οκάδων (= 51,2-64 κιλά) και αφήνεται να γίνει η ζύμωση.Μετά από ορισμένο χρόνο το λάχανο πλέει σε όξινο θολό υγρό με δυσάρεστη οσμή, που εξάγεται από βρύση στο κάτω μέρος του βαρελιού και αντικαθίσταται με άλμη (1 μέρος αλάτι 8 μέρη νερού), ανανεώνεται δε και αυτή μετά από μερικές ημέρες και συνεχίζεται αυτή η διαδικασία έτσι ώστε το υγρό να μη μυρίζει. Αυτό γίνεται μετά από 12 έως 18 ημέρες, ανάλογα με τον καιρού.
Όταν παρασκευαστεί φυλάγεται σε δροσερό μέρος και μπορεί να διατηρηθεί για ένα χρόνο. Έχει γεύση δριμεία και όξινη και γίνεται ωραία σαλάτα. Από αυτή κάνουν ωραία φαγητά στην Γερμανία, όπου γίνεται και μεγάλη κατανάλωση αυτής.Παρασκευή τουρσιών από λαχανικάΚατασκευάζονται διάφορα τουρσιά λαχανικών, των οποίων συνηθέστερα είναι τα λεγόμενα achards και τα pots-pourris.
Το πρώτο είδος είναι μείγμα όξινων χλωρών καρπών, σπερμάτων, λαχανικών, που μουσκεύονται σε δυνατό ξίδι από κρασί αφού ζεματιστούν με βραστό νερό και στα οποία προστίθενται, αλάτι, πιπέρι και άλλες αρωματικές ουσίες, λ.χ. αναμιγνύονται αγγουράκια, τομάτες πράσινες, χλωρά φασολάκια, πιπεριές, λευκά κρεμμύδια, κάρδαμο, ρίζες και φύλλα σέλινου, πάτοι αγκινάρων, κοκκινογούλια, κεφάλια σπαραγγιών, άγουρα πορτοκάλια και κίτρα πράσινα, κόκκοι σιναπιού, σκελίδες σκόρδου, γαρύφαλλα, κανέλα, πιπέρι, ζιγγίβερι, άτριφτα φύλλα δενδρολίβανου, δάφνης κλπ. Τα pots-pourris είναι μείγμα μπιζελιών, καρότων, κουνουπιδιών, μικρών αγγουριών και κάππαρης.Αγγουράκι τουρσί
Κόβονται από το φυτό στο μέγεθος δακτύλου. Διαλέγονται τα καλά, τρίβονται στην επιφάνεια ή κεντιούνται με χοντρές καρφίδες και τοποθετούνται σε καλό ξίδι με αλάτι ή αλατίζονται πρώτα και μετά από 48 ώρες τίθενται στο ξίδι. Τα μεγάλα αγγούρια γίνονται και άλμη χωρίς ξίδι εάν τοποθετηθούν σε άλμης που έχει προστεθεί και λίγο προζύμι. Αλλά τότε δεν διατηρούνται για πολύ.Πιπεριές τουρσί
Μαζεύονται με ξερό καιρό, κόβεται η ουρά τους, οι χοντρές και μεσαίες χαράζονται στα τέσσερα, οι δε μικρές ακέραιες και διατηρούνται σε ξίδι για πολλά χρόνια.Κάπαρη τουρσί
Κόκκοι κάπαρης που συλλέγεται πριν την άνθηση εμβάλλονται σε καλό ξίδι με λίγο αλάτι, διατηρούνται δε αυτά για πολλά χρόνια. Όλες αυτές οι οξάλμες φυλάσσονται σε γυάλινα κλεισμένα δοχεία με καλό φελλό.

About admin

Check Also

Φτιάχνω σπιτική μορταδέλα

Πως φτιάχνω σπιτική μορταδέλα: συνταγή Παίρνεις 3 οκάδες ψαχνό από μπούτι χοιρινό, το ξεκοκκαλίζεις, βγάζεις …

Παρασκευή φύτρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.