Το γάλα και τα γαλακτοκομικά σαν φάρμακα
ΜυζήθραΤη μυζήθρα πού γίνεται από το τυρόγαλο (το νερό πού στραγγίζει από το φροσκοπηγμένο τυρί) την έχουν για φάρμακο όσοι υποφέρουν από τη χολή τους, τρώγοντας κάθε μέρα μετά το φαγητό τους από 25-50 δρ. μυζήθρα, αλλά δεν πρέπει η μυζήθρα να είναι παχιά.Ξυνόγαλο (Οξύγαλα)Το ξυνόγαλο, που γίνεται από το κοπανισμένο γάλα όταν το αποβουτυρώνουν, το έχουν για το καλύτερο απολυμαντικό φάρμακο του εντερικού συστήματος, οπότε δίνουν στον άρρωστο να πιεί 2-3 ποτήρια του νερού ξυνόγαλο την ημέρα και από το ξυνόγαλο και το στομάχι απολυμαίνεται και τα αέρια φεύγουν.
Το ξυνόγαλο ωφελεί στις ζαλάδες, τους πονοκεφάλους, και τη χρυσή (ίκτερο). Το πολύ όμως ξυνόγαλο φέρνει ευκοιλιότητα.ΒούτυροΤο φρέσκο και ανάλατο βούτυρο το χρησιμοποιούν στην αλλαγή των πληγών από σπυριά ή από εγκαύματα και ιδιαίτερα στον πυοφήτη (στα σπυριά πού βγάζουν τα μικρά παιδιά στο κεφάλι τους και τρέχουν πύο), οπότε βάζουν επάνω στις πληγές ή στα σπυριά βούτυρο, το σκεπάζουν με λαχανόφυλλο ή κισσόφυλλο και το αλλάζουν κάθε 4-5 ώρες. Το βούτυρο που βγαίνει από το τηγανισμένο χλωρό τυρί, το μεταχειρίζονται σαν αλοιφή στα λιοκάματα (εγκαύματα από τον ήλιο) και στις λειχήνες.Γάλα
Γιαούρτη (Οξύγαλα πεπηγμένο)Αλείφουν τα εγκαύματα με γιαούρτη τρεις τέσσαρες φορές την ημέρα για να τραβήξει τη φλόγα και δροσιστεί το καμένο μέρος.
Όταν ο άρρωστος έχει πίεση (υπέρταση) κόβει τη γιαούρτη (που είναι πηγμένη σε δοχείο) σε κομμάτια και την αφήνει στο δοχείο αυτό το βράδυ ως το πρωί και το πρωί πίνει ο άρρωστος νηστικός, από το νερό που έβγαλε η γιαούρτι ένα ποτήρι του κρασιού. Αυτό γίνεται τακτικά ώσπου να πέσει η πίεση.Τυρόγαλο (Υγρό εκ του αποστάγματος του τυροπήγματος)Τυρόγαλο λέγεται το υγρό (νερό) πού βγαίνει από το φρέσκο τυρί όταν το βάζουν στις τσαντήλες για να στραγγίσει και αυτό.