Πέμπτη , 12 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Πότε και πώς γίνεται τo κλάδεμα της μουσμουλιάς

Η μουσμουλιά είναι από τα πιο δημοφιλή καρποφόρα δέντρα του κήπο μας και χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να απολαμβάνουμε νοστιμότερα και πιο μεγάλα μούσμουλα. Το κλάδεμα της μουσμουλιάς είναι βασική και απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα και διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια μουσμουλιάς για να τους δώσουμε το κατάλληλο σχήμα, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας πραγματοποιείται σε μεγαλύτερα δέντρα μουσμουλιάς για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών. Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στη μουσμουλιά; Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δένδρυλλίων μουσμουλιάς γίνεται σταδιακά τα 2-3 πρώτα χρόνια με ελαφρές επεμβάσεις, ώστε να έρθουν νωρίς σε κερποφορία. Με το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται μέσα στην άνοιξη, η μουσμουλιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, που διαθέτει 4-5 βασικούς κεντρικούς βλαστούς που σχηματίζουν γωνία 60 μοιρών με τον κεντρικό κορμό. Σε κάθε κεντρικό βλαστό αναπτύσσονται 2-3 καλά σχηματισμένοι βλαστοί της μουσμουλιάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις. 


Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στη μουσμουλιά; Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς είναι από τα μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών της. Κατά το κλάδεμα της μουσμουλιάς, στοχεύουμε στη διατήρηση του κυπελλοειδούς σχήματος του δέντρου, αφαιρόντας ξερούς και ασθενείς βλαστούς (ειδικά όσους έχουν προσβληθεί από φουζικλάδιο), καθώς και αρκετούς εσωτερικούς βλαστούς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και περισσότερη ηλιοφάνεια. Μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάσουμε με χαλκούχο διάλυμα το φύλλωμα της μουσμουλιάς και να καλύψουμε με πάστα κλαδέματος τις τομές που κάναμε. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύουμε την μουσμουλιά από προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. 

Καλλιέργεια μουσμουλιάς
Συμβουλές για την καλλιέργεια μουσμουλιάς


 Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της μουσμουλιάς Συμπληρωματικά του κλάδέματος της μουσμουλιάς, για να πετύχουμε μεγάλα και ομοιόμορφα μούσμουλα καθώς και για την πρωίμηση της παραγωγής, αφαιρούμε τους μικρότερους καρπούς της μουσμουλιάς που έχουν σχηματιστεί καθώς και όσους τρίβονται μεταξύ τους. Περισσότερα άρθρα για το κλαδέμα των δέντρων 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.