Πέμπτη , 1 Ιουνίου 2023
Breaking News

Πλήρης διατροφική επάρκεια σε 400 τετραγωνικά κηπο

Advertisement Ζούμε ομολογουμένως σε πολύ δύσκολους καιρούς και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει το μέλλον. Με την σημερινή κρίση...
Περισσότερα
Πλήρης διατροφική επάρκεια σε 400  τετραγωνικά κηπο

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Γλιστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλιστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.Γνωστή και με την ονομασία...
Περισσότερα
Γλιστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Ένα ξεχωριστό, ασυνήθιστο και άκρως θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου!

Θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου και φυτικού γάλακτος με την προσθήκη μελιού! Κάθε χρόνο, ο ενθουσιασμός μου για τη συγκομιδή της ρίζας...
Περισσότερα
Ένα ξεχωριστό, ασυνήθιστο και άκρως θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου!

Γλυστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλυστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.Γνωστή και με την ονομασία...
Περισσότερα
Γλυστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα φύλλα της…

Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα νεαρά της φύλλα μπορούν να μαγειρευτούν παρόμοια με τα χόρτα των...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα φύλλα της…

Φρούτα που όλοι λανθασμένα, πιστεύουμε ότι είναι λαχανικά

Ντομάτα, αγγούρι, αβοκάντο, πιπεριές – είναι λαχανικά ή φρούτα; Και η μπάμια; Για να δούμε: ντομάτα – η κυρία με...
Περισσότερα
Φρούτα που όλοι λανθασμένα, πιστεύουμε ότι είναι λαχανικά

Ζωμός αποτοξίνωσης με κρεμμύδια, κουρμούμι, καρότα, τζίντζερ

Ζωμός αποτοξίνωσης, ένας ζωμός φυσικά επουλωτικός, καταπραϋντικός και ανακουφιστικός που προσαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό, στις ανάγκες του καθενός από εμάς,...
Περισσότερα
Ζωμός αποτοξίνωσης με κρεμμύδια, κουρμούμι, καρότα, τζίντζερ

Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια…

Φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια. Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πλούσια σε σουλφίδια, χημικές ουσίες που περιέχουν θείο; Το θείο είναι...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια…

Γνωρίζετε ότι τα κουκιά…

… τα κουκιά/Vicia faba L** είναι πλούσια σε μια ουσία που ονομάζεται L-dopa**, η οποία χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι τα κουκιά…

Διατήρηση ζωικών τροφών

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ μέθοδος συντήρησης κρέατος :
Βράζουμε το κρέας καλά και μόλις το βγάζουμε απο την κατσαρόλα το ρίχνουμε ΑΜΕΣΩΣ μέσα σε δοχείο που περιέχει λάδι . Το κρέας είναι βαρύτερο και βυθίζεται . Φροντίζουμε ώστε να υπάρχει ποσότητα λαδιού ικανή να σκεπάσει τελείως το κρέας . Τώρα το κρέας μπορεί να παραμείνει ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ για πολύ καιρό . Στα πειράματά μου χρησιμοποίησα σπορέλαιο που περίσσεψε απο τηγάνισμα . Μετά τρείς μήνες έβγαλα το κρέας απο το λάδι και το έβρασα για ένα λεπτό ( αν και πιστεύω οτι ήταν στείρο μικροβίων και δεν χρειαζόταν ο βρασμός ) . Η γεύση του δεν είχε αλλοιωθεί καθόλου ( ήταν αισθητή μια γεύση σπορέλαιου που υποθέτω οτι δεν θα υπήρχε αν είχα χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο ) . Γύρω απο το κρέας που ήταν βυθισμένο στο λάδι είχε σχηματισθεί μια “άλως” . Υποθέτω οτι οφειλόταν στην έξοδο νερού με διαλυμένες ουσίες του κρέατος . Ίσως εάν έβραζα το κρέας στον ατμό να μην σχηματιζόταν άλως .
Αυτή είναι η πιό οικονομική μέθοδος συντήρησης κρέατος . Στα χωριά κάποτε συντηρούσαν το βρασμένο κρέας εκτός ψυγείου βυθίζοντάς το μέσα σε λιωμένο ζωϊκό λίπος . Όταν στερεοποιούνταν το λίπος , προστάτευε το κρέας απο τα μικρόβια και το οξυγόνο . Ήταν ο γνωστός “καβουρμάς” . Σύμφωνα με αυτά που προανέφερα , εάν δεν έχουμε αρκετό λίπος για να καλύψουμε όλο το κρέας , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι .
Στην Ισπανία διατηρούν το κρέας εκτός ψυγείου καλυμμένο με λεπτή στρώση λίπους ( χαμόν ) . Αν θυμάμαι καλά , η μέθοδος αυτή έχει υψηλό κόστος γιατί απαιτεί μακρά επεξεργασία του κρέατος .

Μια   άλλη  μέθοδος    αφορά  τον  φούρνο  αφυδάτωσης
Καθαρίζουμε   το  κρέας  , με  μαχαίρι ,   απο  το  λίπος  .  Έπειτα   βράζουμε    τα   κομμάτια   του  κρέατος     σε  ατμό  ώστε  να  λιώσει  και  να  φύγει   και  άλλο  λίπος .  Μόλις  τα  βγάλουμε  απο  τον   ατμό  τα  καλύπτουμε  αμέσως   με  κάποια  ανόργανη  σκόνη  (  πχ  άργιλλο  )  και  τα  βάζουμε    στον  φούρνο  αφυδάτωσης   .  Αφυδατώνουμε  ισχυρά  για   λίγες  ώρες  και  έπειτα   κρεμάμε  τα  κομμάτια  σε     αεριζόμενο  χώρο   .

Η  αφυδάτωση  είναι    οικολογική  μέθοδος   συντήρησης  διότι  δεν  απαιτεί  ψυγεία .   Εάν  πρόκειται  για  τρόφιμα  που  θα   ξεφλουδιστούν  προτού  καταναλωθούν  ,  τότε  δεν  μας  ενοχλεί  εάν  πάνω  τους  υπάρχει  αιθάλη  (  καπνιά ) .   Γι’  αυτές    τις  περιπτώσεις  αυτός  ο  φούρνος   αφυδάτωσης  είναι    ιδανικός   .
Πρόκειται  για  μια  στοά    .  H  μία  είσοδος   έχει  μια  θυρίδα   πολύ  χαμηλά    ενώ  η  άλλη   έχει  ένα  παράθυρο  απο  τη  μέση  και  πάνω   .

dehydro

Κρεμάμε  μέσα    τα   τρόφιμα    και  ανάβουμε  στην χαμηλή  θυρίδα  φθηνά    καύσιμα υλικά   (  πχ  άχυρα  )  .
Μπορούμε  να  κάνουμε  πλήρη  αφυδάτωση  ή    μερική  αφυδάτωση  (  συνεχίζουμε  την   υπόλοιπη   σε  σκιερό  μέρος  που  αερίζεται  καλά  ) .

About admin

Check Also

Συντήρηση χυμών στην κατάψυξη

Oι χυμοί μπορούν να μείνουν φρέσκοι στο ψυγείο για λίγες μέρες, αλλά η κατάψυξη επεκτείνει …

Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών σε κελάρια

Χρησιμοποιήστε αυτές τις βασικές οδηγίες αποθήκευσης, για να κρατήσετε αυτά που παράγει ο κήπο σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.