20 Μυστικά για την Καλλιέργεια του Κρεμμυδιου: Ο Απόλυτος Οδηγός
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
18 Δεκεμβρίου 2025
Το βάθος δεν επέτρεπε την ξεκάθαρη επισκόπηση του βυθού από την επιφάνεια, έτσι αποφασίσαμε με το ζευγάρι μου να ψαρέψουμε με τη μέθοδο του πλαναρίσματος. Δηλαδή κατάδυση μέχρι το σημείο που η ορατότητα ήταν ικανοποιητική και μετά υποβρύχια πορεία μέχρι να ανακαλύψουμε κάποιο αξιοπρεπές θήραμα και να ασχοληθούμε μαζί του. Το μέρος που ψαρεύαμε επρόκειτο για ένα μεσοπέλαγο κομμάτι που μετά την ισοβαθή ξέρα των -20 περίπου μέτρων έπεφτε πλάγια αρκετά απότομα και τα νερά λίγα μέτρα πιο μέσα μαύριζαν……Κατά τη διάρκεια ενός πλαναρίσματος εντόπισα τη μεγάλη πίγγα (είδος της οικογένειας των ροφών) να μου δείχνει μεγαλόπρεπα το σώμα της
Read moreΈνα από τα μεγαλύτερα αγαθά σε τούτη τη γη, αναμφίβολα είναι το αλάτι. Πιστεύω πως αξίζει με το παραπάνω να του αφιερώσουμε κάποια άρθρα και να μοιραστούμε τη γνώση της παραγωγής του. Είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης και στρατηγικής σημασίας για τις χώρες όλου του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελούσε πάντα ένα θαυμάσιο ανταλλακτικό μέσο που πολλές φορές αντικατέστησε το χρήμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η αγγλική λέξη salary (μισθός) προέρχεται από τη λέξη salt (αλάτι). Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης (πόλεμων, φυσικών καταστροφών κ.λ.π.) το αλάτι δε θα πρέπει να λείπει από κανένα νοικοκυριό.Ίσως δεν αξίζει να μπούμε
Read moreΤο ψάρι:Ο ροφός ανήκει στις σερρανίδες (βλάχος, στήρα, πίγγα, σφυρίδα κ.λ.π.) αλλά για τον ψαροτουφεκά είναι το αντιπροσωπευτικότερο του είδους αφού αποτελεί το πιο συνηθισμένο θήραμα μεταξύ των συγγενών του. Το χρώμα των μεγάλων ατόμων σε νορμάλ συνθήκες είναι σκούρο καφέ ενώ στα μικρά και μεσαία μεγέθη το σώμα τους διακοσμείται και από κίτρινες κηλίδες. Έχει την ικανότητα να παραλλάσσει το χρώμα του με αυτό του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν χωνεύει και όταν καρτερεύει ακουμπισμένος στο βυθό. Εμείς το αποκαλούμε μαύρο όχι άδικα αφού η πρώτη εντύπωση που μας δίνει στο βυθό είναι αυτή.Εξάλλου και η επιστημονική του ονομασία είναι επινέφελος
Read moreΟ θαλάσσιος αχινός κάνει καλό στο στομάχι, διευκολύνει τις κενώσεις της κοιλιάς και είναι διουρητικός. Tο όστρακο του ωμό προστίθεται με ωφέλεια στα καθαριστικά που ενδείκνυνται στην ψώρα, ενώ καμένο καθαρίζει τα ακάθαρτα έλκη και συστέλλει τα έλκη που αναπτύσσουν σαρκώματα. O ζωμός των αχηβάδων και των άλλων κοχυλιών, αν βραστεί με λίγο νερό, διευκολύνει τις κενώσεις της κοιλιάς. Πίνεται και με κρασί. Η χολή του θαλάσσιου σκορπιού ενδείκνυται στους καταρράκτες, τα λευκώματα και τις αμβλυωπίες των ματιών. Ο θαλάσσιος δράκος είναι θεραπευτικός του τσιμπήματος από το δικό του αγκάθι, αν ανοιχτεί και μπει πάνω στο τσίμπημα. Η θαλάσσια σαρανταποδαρούσα,
Read moreΧρήσιμες πληροφορίες για τον εξοπλισμό και την ασφάλεια στις πρώτες σας εξορμήσεις για ψαροτούφεκο. Σαν εχτές μου φαίνεται πως ήταν, εκείνη η πρώτη βδομάδα του Ιούνη, που είχαμε μαζευτεί οι τέσσερις φίλοι στο σπίτι του Νίκου και ας έχουν περάσει από τότε είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ήταν βλέπετε καθιερωμένο να μαζευόμαστε κάθε απόγευμα στο σπίτι και κάποιου, κάτι σαν ρολόι δηλαδή. Εγώ ο Νίκος, ο Χρήστος και ο Δάμος. Eκείνη την εποχή, λεφτά δεν υπήρχαν και τα λιγοστά που είχαμε από χαρτζιλίκια που μαζεύαμε τα “σπάγαμε” στα τέσσερα για κάνα σινεμαδάκι το Σαββατόβραδο και σε καμία μπύρα στην παμπ της
Read moreΟ φίλος Κώστας blogger και όχι μόνο… πλέον και συν-γραφέας του εν λόγου blog, μου πρότεινε μέσω της αγάπης του για τη θάλασσα να σας ταξιδέψει στη μαγεία της… Εγώ με τη σειρά μου να ξεκινήσω με παλιές γνώσεις ψαρέματος μίας ξεχασμένης εποχής.. Έχετε σκεφτεί πως ψάρευαν και τι δολώματα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες μιας και τα ψάρια ήταν μέρος της διατροφής τους;Πώς τρέφονται τα ψάρια Όταν είναι κανείς σε μεσόγειο μέρος φτιάνει μια στέρνα όσο μεγάλη θέλει και μπορεί και μαζεύει ψάρια από πόσιμα νερά ή και ψάρια που πηγαίνουν στη θάλασσα και τα βάνει στη στέρνα. Όσοι είναι
Read moreΗ παρακάτω κατασκευή αφορά χαζομπαμπάδες (σαν την αφεντιά μου) και πιτσιρίκια που λατρεύουν το σκαρφάλωμα. Τη Δήμητρα την έβλεπα να αναρριχάται στα δέντρα του εξοχικού με δεξιότητες ανώτερες του χιμπατζή, μέχρι που κάποια στιγμή μου έσκασε την απαίτηση: «Μπαμπά μπορώ να έχω ένα δεντρόσπιτο» ; Φυσικά το όχι δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου και ειδικά για τη μεγάλη μου αδυναμία. Στερνοπούλι βλέπεις (όπως λέμε τα μικρότερα παιδιά μας)…Μια σύντομη περιήγηση στο net ήταν ικανή να με αποθαρρύνει από την αγορά ενός έτοιμου δεντρόσπιτου, αφού οι τιμές έπαιζαν μεταξύ 3.000 και 4.000 € !!! Η απόφαση λήφθηκε άμεσα για ιδιοκατασκευή και
Read moreΤό κελλάρι σας θά πρέπει νά αποτελείται άπό τρεις βασικές κατηγορίες τροφίμων: ξηρά τροφή, κονσερβαρισμένη τροφή, καί βοηθητικά τρόφιμα. Γιά τά τρόφιμα σέ κονσέρβες, νά ακολουθείτε μονίμως τόν κανόνα Ότι Μπαίνει Πρώτο Βγαίνει Πρώτο, ώστε νά τά ανανεώνετε. Πάντα νά αποθηκεύεται τίς νεώτερες κονσέρβες στό πίσω μέρος του ραφιού, καί νά μετακινείτε τίς παλιότερες μπροστά. Νά τρώτε τά παλιότερα τρόφιμα πρώτα. Είναι καλή ιδέα νά βάζετε ημερομηνία σέ κάθε αποθηκευμένο τρόφιμο. Έγώ χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο μέ μύτη μέσου πάχους. ‘Άν έχετε πολλές κονσέρβες νά σημαδέψετε, χρησιμοποιείτε μία σφραγίδα χρονολόγησης. Γιά νά είστε πάντα ενήμεροι, νά χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο πολλαπλών ετών.Μερικά
Read more