Σάββατο , 12 Ιουλίου 2025
Breaking News

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Πώς θα φυτέψω αβοκάντο;

Ένα κουκούτσι χρειάζεσαι μόνο για να απολαμβάνεις φρέσκα, ζουμερά αβοκάντο δικής σου παραγωγής.

Το αβοκάντο είναι αείθαλές τροπικό δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα (PERSEA) και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν βασικό συστατικό της διατροφής τους. Το ύψος του δέντρου φτάνει έως τα 15 μέτρα, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, χρώματος κοκκινοπού όταν είναι αναπτυσσόμενα και μικρά. Γίνονται πράσινου χρώματος στην πάνω επιφάνεια και θαμπού πράσινου στην κάτω, όταν μεγαλώσουν. Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Σε κάθε βλαστό σχηματίζονται πάνω από 1000 άνθη αλλά τελικά εμφανίζονται μόνο 1 έως 2 καρποί.
Ευδοκιμεί, εκτός από τις τροπικές περιοχές, και σε αυτές που ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές (ήπιες και ζεστές). Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία. Ο καρπός του δέντρου- το αβοκάντο- έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει (μαλακώσει). Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου. Η σάρκα του παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και καλλιεργείται σε περιοχές της Κρήτης. Η μέση ετήσια παραγωγή μιας εντατικής καλλιέργειας είναι περίπου 1 τόνος το στρέμμα. Η παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί περίπου30-35 χρόνια.
Η μία ποικιλία είναι η FOUERTE με μεγάλο καρπό πράσινο και λεία επιφάνεια, και η HASS με σκούρο πρασινο καρπό και περίοδο ωριμανσης γύρω στον Αύγουστο.

Καλλιεργήστε μόνοι σας ένα δέντρο αβοκάντο

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη. Όσοι λατρεύουν το αβοκάντο, και όσοι το μισούν. Προφανώς, από τον τίτλο και μόνο ξέρεις σε τι κείμενο έκανες κλικ, και ξέρεις σε ποια κατηγορία ανήκεις. Το ήξερες, όμως, ότι μπορείς να φυτέψεις δικό σου δεντράκι αβοκάντο σε γλάστρα;

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κουκούτσι και αρκετή υπομονή. Και να ρίξεις μια ματιά στους παρακάτω οδηγούς.

Εδώ, βλέπουμε ένα βίντεο με την πιο απλή τεχνική.


Έπειτα, λίγο περισσότερη λεπτομέρεια.


Και μια επίσκεψη στο φυτούλι μας, τέσσερις μήνες μετά.


Και εδώ βλέπουμε πώς το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα για τον χειμώνα.


Σε αυτό το βίντεο βλέπουμε δέκα μυστικά για την φύτευση και την καλλιέργειά του.



Και, τέλος, σε αυτό το βίντεο μπορούμε να δούμε σε timelapse πώς μεγαλώνει το φυτό μας τις πρώτες 43 μέρες.


Εδώ πρέπει να πούμε ότι, σε γενικές γραμμές, το δεντράκι μας δεν πρόκειται να αρχίσει να καρποφορεί αμέσως. Για την ακρίβεια, μέχρι να φας φρέσκα αβοκάντο παραγωγής σου, θα πρέπει να περιμένεις 3-4 χρόνια – ή και περισσότερο, πολλές φορές, μιας και όλα έχουν να κάνουν με το πόσο θα φροντίζεις το φυτό σου.

About admin

Check Also

Λωτός, η «τροφή των θεών»

Λωτός, η «τροφή των θεών»

Γνωστοί και ως "μήλα της Ανατολής", οι λωτοί ανήκουν στην επιστημονική οικογένεια των διόσπυρων. Αν και ήταν αρχικά εγγενείς στην Κίνα, η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και τους βρίσκουμε πια σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία και στις άλλες μεσογειακές χώρες εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα. Η Λατινική λέξη για τον καρπό αυτό σημαίνει

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.