5 μυστικά για καλλιέργεια χαρουπιάς
Η χαρουπιά, γνωστή και ως ξυλοκερατιά, είναι αειθαλές δέντρο με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και μεγάλη καλλωπιστική αξία που φυτεύεται σε δρόμους, κήπους και πάρκα. Καλλιεργείται κυρίως για τα χαρούπια, τους καρπούς με την ευχάριστη, γλυκιά γεύση που περιέχουν σάκχαρα και πλήθος θρεπτικών ουσιών, από τα οποία παρασκευάζουμε το χαρουπόμελο, το χαρουπάλευρο και το παστέλι. Επίσης, οι αλεσμένοι καρποί του χαρουπιού αποτελούν εξαιρετική ζωοτροφή, ενώ οι σπόροι του χαρουπιού, μετά από επεξεργασία, δίνουν υψηλής ποιότητας ζελατίνη. Το ξύλο της χαρουπιάς αποτελεί εξαιρετική καύσιμη ύλη. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτούνται για την φύτευση και την καλλιέργεια της χαρουπιάς; Η χαρουπιά είναι καρποφόρο δέντρο των ξηρών και θερμών κλιμάτων, ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Νότια Ελλάδα και στην Κρήτη. Η χαρουπιά θεωρείται σχετικά ανθεκτικό φυτό ως προς τον παγετό. Οι απαιτήσεις της χαρουπιάς σε έδαφος είναι αρκετά περιορισμένες. Θα την συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη. Η φύτευση της χαρουπιάς γίνεται σε αποστάσεις 8-10 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης και των γραμμών φύτευσης.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της χαρουπιάς; Η καλλιέργεια της χαρουπιάς έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε νερό και πότισμα. Μόνο τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, συνιστούμε να γίνονται 2-3 ποτίσματα στη χαρουπιά για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Σχετικά με τις ανάγκες της χαρουπιάς σε λίπανση, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, στα τέλη του χειμώνα, ενώ συμπληρωματικά μπορούν να γίνουν διαφυλλικοί ψεκασμοί, κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η χαρουπιά; Η χαρουπιά κλαδεύεται σταδιακά και διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές. Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς πρέπει να είναι ελαφρό και αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δένδρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης, στην αφαίρεση των ξηρών και συμπλεκόμενων κλάδων και στην αύξηση του φωτός και του αερισμού στο εσωτερικό του δέντρου της χαρουπιάς. Ο πολλαπλασιασμός της χαρουπιάς γίνεται με σπόρο, με εναέριες καταβολάδες, με φυλλοφόρα και ξυλοποιημένα μοσχεύματα καθώς και με εμβολιασμό με ενοφθαλμισμό (μάτι). Πότε ωριμάζουν και συγκομίζονται τα χαρούπια; Τα χαρούπια ωριμάζουν και είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν ο φλοιός αποκτά το καστανό χαρακτηριστικό χρώμα. Ανάλογα την ποικιλία της χαρουπιάς, τα χαρούπια ωριμάζουν την περίοδο του φθινοπώρου από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η συγκομιδή των χαρουπιών γίνεται με το χέρι ή μηχανικά με ραβδισμό. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την χαρουπιά Στο παρελθόν, οι αποξηραμένοι σπόροι της χαρουπιάς χρησίμευαν για το ζύγισμα των μπαχαρικών στην Αφρική καθώς επίσης του χρυσού και των πολύτιμων λίθων στις Ινδίες.