Δευτέρα , 25 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

6 μυστικά για καλλιέργεια αμυγδαλιάς

Η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο και μας προσφέρει απλόχερα τους υπέροχους καρπούς της που απολαμβάνουμε φρέσκους αλλά και αποξηραμένους. Σαν να μην φτάνει αυτό, οι αμυγδαλιές με την χειμωνιάτικη ανθοφορία τους στέλνουν ένα μήνυμα απέραντης αισιοδοξίας και ομορφιάς. Κάθε χρόνο, μέσα Γενάρη, ξεπροβάλουν λευκο-ροζέ λουλούδια πάνω στα γυμνά κλαδιά της αμυγδαλιάς, πριν ακόμη ξεπροβάλλουν τα φύλλα της. Επιπλέον, τα κομμένα ανθισμένα κλαδιά της, μπορούν να στολίσουν για αρκετές μέρες τα βάζα στο σαλόνι μας. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς; 
Η αμυγδαλιά ταιριάζει απόλυτα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Αναζητά ξηροθερμικό κλίμα, χωρίς πολλές βροχές, είναι ανθεκτική στον παγετό, αλλά ευαίσθητη σε υγρό περιβάλλον που ευνοεί προσβολές από μύκητες και βακτήρια. Η αμυγδαλιά προτιμά μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα, με καλή αποστράγγιση αν και μπορεί να αναπτυχθεί επίσης σε ξηρά και άγονα ασβεστούχα εδάφη, ακόμη και πετρώδη. Διαθέτοντας ένα πολύ δυνατό και διεισδυτικό ριζικό σύστημα, η αμυγδαλιά απλώνεται σε βάθος, απορροφώντας τις διαθέσιμες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων. Τι ποικιλίες αμυγδαλιάς επιλέγουμε για να καλλιεργήσουμε; Προτιμούμε παραγωγικές ποικιλίες αμυγδαλιάς, με υψηλό ποσοστό ψίχας και οψιμανθείς, ειδικά στις βόρειες περιοχές, ώστε μην καταστρέφονται τα άνθη τους. Αναζητούμε σκληροκέλυφες ή ημίσκληρες ποικιλίες αμυγδαλιάς, καθώς οι αφράτες προσβάλλονται πιο εύκολα μετασυλλεκτικά και μονοπύρηνες που εμφανίζουν μικρό ποσοστό διπλοσπερμίας. Γνωστές ξενες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι η Τexas, η Truoito και η Ferragnes, ενώ απο τις ελληνικές πιο γνωστή είναι η ποικιλία Ρέτσου. Οι ποικιλίες αυτές εκτός από την Truoito χρειάζονται σταυρεπικονίαση σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς. Η μεταφορά της γύρης στα άνθη της αμυγδαλιάς γίνεται φυσικά με τις μέλισσες. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς; Η αμυγδαλιά απαιτεί λίπανση κάθε χρόνο και γι’ αυτό στα μέσα Γενάρη προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ενισχυμένο σε κάλιο και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία ψευδαργύρου και βορίου. Συνήθως μια χρονιά υψηλής παραγωγής, τη διαδέχεται μια χρονιά με πολύ μικρή παραγωγή. Όσον αφορά το πότισμα, τα πρώτα 2-3 χρόνια ανάπτυξης, ποτίζουμε συχνά σε μικρές ποσότητες, πάντα με το σύστημα της σταγόνας. Για τα μεγάλα δένδρα αμυγδαλιάς, που έχουν εισέλθει σε παραγωγική φάση, απαιτείται μερικό πότισμα σε ετήσια βάση, από τέλη Μάη μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, το οποίο είναι αρκετό για να έχει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία. Πότε και πώς κλαδεύεται η αμυγδαλιά; Καταρχήν, τα νεαρά δένδρα αμυγδαλιάς στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους δέχονται κλάδεμα διαμόρφωσης, προκειμένου να κατευθύνουμε την βλάστηση και τον καλό σχηματισμό του δέντρου, προκειμένου να εισέλθει σύντομα σε καρποφορία. Στη συνέχεια, το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς αποσκοπεί στην διατήρηση του σχήματος, στην είσοδο του φωτός και του αέρα στο εσωτερικό του δέντρου καθώς και στην επίτευξη ισσοροπημένης νέας βλάστησης και πλούσιας παραγωγής. Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς γίνεται στα μέσα του χειμώνα, κατά τον Ιανουάριο, πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση της αμυγδαλιάς. Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για το κλάδεμα της αμυγδαλιάς υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
 Πώς πολλαπλασιάζεται η αμυγδαλιά; Ο πολλαπλασιασμός της αμυγδαλιάς γίνεται αρχικά με σπόρο και στη συνέχεια τα νεαρά δενδρύλλια που προκύπτουν εμβολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία με ενοφθαλμισμό με όρθιου Τ. Σε ενήλικα δέντρα αμυγδαλιάς επιλέγεται ο σχιστός εμβολιασμός ή ο υπόφλοιος στεφανίτης. Τα κύρια υποκείμενα αμυγδαλίας που χρησιμοποιούνται είναι δύο, το σπορόφυτο αμυγδαλιάς και το αμυγδαλοροδάκινο GF677.
 Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αμυγδαλιά Η μονίλια είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα άνθη και τους βλαστούς της αμυγδαλιάς και τα κάνει να μοιάζουν σα ζεματισμένοι από ζεστό νερό ή σαν καμένα από την παγωνιά. Για την αντιμετώπιση της μονίλιας της αμυγδαλιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση του εντόμου του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, που προσβάλλει τους νεαρούς καρπούς, θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης.  

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.