7 μυστικά για φροντίδα μανταρινιάς σε γλάστρα
Τι θα λέγατε να βγαίναμε στο μπαλκόνι μας και να κόβαμε λαχταριστά ζουμερά μανταρίνια; Ναι, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μανταρινιά σε γλάστρα, όχι μονο για καλλωπιστική χρήση αλλά και για να απολαύσουμε τους νόστιμους καρπούς της. Αρκεί να επισκεφτούμε το φυτώριο της περιοχής μας και να επιλέξουμε μανταρινιά σε γλάστρα που έχει διαμορφωθεί σε νάνο δεντράκι. Κι όσο για ποικιλία μανταρινιού, μπορούμε να διαλέξουμε τα πρώιμα Κλημεντίνια και Νόβα, τα μεσοπρώιμα αρωματικά ποικιλίας Χίου ή τα όψιμα Ανκόρ και Σατσούμα. Που τοποθετούμε τη γλάστρα με την μανταρινιά; Η μανταρινιά είναι σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μπορέσει να μας δώσει καρπούς. Για προστασία από την παγωνιά για την περίοδο του χειμώνα, μπορούμε να την καλύψουμε με ειδικό δίχτυ, ενώ το ίδιο ισχεύει και για την περίοδο του έντονου καύσωνα το καλοκαίρι. Αν θέλουμε να βάλουμε τη γλάστρα με την μανταρινιά μας σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε φωτεινή θέση, μακριά από θερμαντικά σώματα και κλιματιστικά που θα της δημιουργήσουν προβλήματα.
Τι γλάστρα και και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της μανταρινιάς; Χρησιμοποιούμε μεγάλη γλάστρα για την φύτευση της μανταρινιάς, με βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 40 εκατοστών, ώστε να εξασφαλίσουμε ομαλή ανάπτυξη και καρποφορία η μανταρινιά μας. Μπορούμε να επιλέξουμε πήλινη ή πλαστική γλάστρα, η οποία φροντίζουμε να έχει τρύπα στη βάση για να απομακρύνεται το νερό. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τοποθετούμε μια στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να συγκρατεί το χώμα και να φεύγει καλύτερα το νερό. Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η μανταρινιά σε γλάστρα; Όπως τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, ειδικά τα εσπεριδοειδή, όταν φυτεύονται σε γλάστρα χρειάζονται τακτικά ποτίσματα και ακόμα συχνότερα την περίοδο του καλοκαιριού. Η μανταρινιά σε γλάστρα απαιτεί πότισμα, κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και κάθε 3-4 μέρες την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Ειδικά τις μέρες του καύσωνα, φροντίζουμε κατά το σούρουπο να βρέχουμε το φύλλωμα της για να έχει καλύτερο δροσισμό και να αποφύγουμε το στρίψιμο και την πτώση των φύλλων. Η μανταρινιά σε γλάστρα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό καλό είναι να προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία κάθε 1 με 2 μήνες. Συμπληρωματικά εφαρμόζουμε λίπανση με σίδηρο στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε ζωηρά πράσινα φύλλα για το δεντράκι μας. Τι κλάδεμα χρειάζεται η μανταρινιά σε γλάστρα; Η μανταρινιά σε γλάστρα χρειάζεται ένα ελαφρύ κλάδεμα την περίοδο της άνοιξης, μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, απομακρύνουμε αδύνατους, ξερούς, καθώς και τους λαίμαργους βλαστούς διατηρώντας το κυπελλοειδές σχήμα του δέντρου σε χαμηλό ύψος. Επίσης, απομακρύνουμε βλαστούς που βγαίνουν κάτω από το σημείο εμβολιασμού. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα το φύλλωμα της μανταρινιάς και τοποθετούμε στις τομές κλαδέματος ειδική πάστα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη μανταρινιά σε γλάστρα Για την αντιμετώπιση των εντόμων που μπορούν να προσβάλλουν την μανταρινιά, όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, ο φυλλοκνίστης και η ψώρα (κοκκοειδή), ψεκάζουμε το φύλλωμα της μανταρινιάς με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού και σαπώνων αλάτων καλίου, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.