Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Υγιεινή λίστα τροφίμων για αποθήκευση

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

Παλαιότερα κάθε σπίτι φρόντιζε να έχει αρκετά τρόφιμα μακράς διάρκειας και να καλύπτουν τις ανάγκες τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνήθως ενός έτους. Η αποθήκευση τροφίμων ήταν μια πρακτική που ακολουθούσαν όλοι. Ήταν άλλωστε άνθρωποι που έζησαν κατοχή, στερήσεις, πείνα. Στα μετέπειτα χρόνια, που οι πόλεις μεγάλωσαν και η υπερβολική κατανάλωση έγινε το νέο status quo, αυτή η συνήθεια διατροφικής ασφάλειας ονομάστηκε σύνδρομο και έγινε συνώνυμο της μιζέριας.

Και ήρθαμε στο σήμερα. Χρόνια μετά την οικονομική κρίση φτάσαμε να επανεξετάζουμε το λεγόμενο κατοχικό σύνδρομο και να αναζητούμε τις παλιές πρακτικές σαν σημείο αναφοράς. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια σκέφτηκα κι εγώ να ενημερωθώ και να συγκεντρώσω αρχικά σε μια λίστα όλα τα τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Ας έχουμε μια τέτοια λίστα κατά νου και αν ή όταν κρίνουμε αναγκαίο προχωράμε στην εφαρμογή της. Είναι σημαντικό να έχουμε διατροφική ανεξαρτησία και να γνωρίζουμε τον τρόπο. Η γνώση είναι δύναμη και η γνώση μπορεί να γίνει συνώνυμο της επιβίωσης.

Ποιά είναι τα τρόφιμα μακράς διάρκειας

Ελαιόλαδο

Το λάδι το συντηρούμε καλύτερα σε δίλιτρα ή το πολύ πεντόλιτρα τενεκεδένια δοχεία, μακρυά από το φως, τη ζέστη ή το κρύο και φυσικά την υγρασία. Γενικά το λάδι διατηρείται από ένα ή το πολύ δύο έτη.

Ξύδι

Για το ξύδι δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα χαλάσει. Μένει φρέσκο για πάντα. Στοκάρουμε ικανοποιητική ποσότητα για να χρησιμοποιούμε στη μαρινάδα, σε dressings στις σαλάτες ή ακόμη και για την καθαριότητα του σπιτιού.

Αλάτι

Το αλάτι είναι χρήσιμο όχι μόνο για τη γεύση των φαγητών αλλά και για τη συντήρηση των τροφίμων (πάστωμα). Θεωρείται γενικά υπεραιωνόβιο με μοναδικό εχθρό την υγρασία. Μπορεί να μείνει στο ντουλάπι για όσο καιρό θέλουμε.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι άλλο ένα διατροφικό βαμπίρ. Αν τη φυλάξετε μέσα σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν την υγρασία μακρυά, θα έχετε τη γλυκιά της γεύση για πάντα. Αν όμως στο μεταξύ έχει γίνει σκληρή σαν πέτρα υπάρχει ένα τρικ για να επανέλθει. Την απλώνουμε σε έναν δίσκο και την “σφυροκοπούμε” με ένα μαχαίρι (ή άλλο αμβλύ αντικείμενο). Έτσι απλά…

Ρύζι και ζυμαρικά

Όλοι οι τύποι άσπρου ρυζιού και τα ζυμαρικά διατηρούνται εξαιρετικά μέσα στα ντουλάπια μας μέχρι 1 ή 2 έτη. Για να μην χάσουν την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία τα κρατάμε αποθηκευμένα στην αρχική τους συσκευασία. Το καστανό ρύζι όμως είναι σχετικά ευάλωτο.

Βρώμη

Οι νιφάδες βρώμης διατηρούνται για καιρό μέσα στα τενεκεδένια δοχεία τους, όπως ακριβώς κυκλοφορούν δηλαδή στο εμπόριο.

Όσπρια

Αν επιλέξουμε να αγοράσουμε χύμα όσπρια σε μεγάλη πσοότητα, τα αποθηκεύουμε σε μεγάλα αεροστεγή δοχεία. Οι φακές από την άλλη χρειάζονται να αναπνέουν. Αν τις κλείσουμε ερμητικά θα εμφανίσουν ζωύφια και θα αλλοιωθούν. Αποθηκεύουμε γι’ αυτό σε βαμβακερή ή λινή θήκη.

Γάλα εβαπορέ

Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες με παιδιά, το γάλα επομένως δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα. Το συμπυκνωμένο γάλα αποστειρώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει διάρκεια ζωής αρκετούς μήνες, μέχρι 1 χρόνο, χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο.

Μαγιά

Η μαγιά είναι απαραίτητη, ωστόσο η νωπή μαγιά δεν κρατάει πολύ. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 3 έως 6 μήνες. Από την άλλη η ξερή μαγιά στα φακελάκια, η οποία ξηραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και συσκευάζεται σε κενό αέρος έχει το πλεονέκτημα να διατηρείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 2 χρόνια.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά, αν και δεν χαλάνε γρήγορα, έχουν την ημερομηνία λήξης τους. Ωστόσο τα ολόκληρα μπαχαρικά θα διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι 5 έτη περίπου. Τη φρεσκάδα των μπαχαρικών την καταλαβαίνει κανείς από το χρώμα και το άρωμα. Επιστρατεύουμε γι’ αυτό τις αισθήσεις μας. Αν το χρώμα δεν είναι ζωντανό και ομοιόμορφο ή αν το άρωμά τους δεν διακρίνεται εύκολα, τότε είναι ο καιρός να τα αντικαταστήσουμε.

Σάλτσες και πελτές ντομάτας

Η σάλτσα ντομάτας αποτελεί τη βάση σε πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν έτοιμες στο σούπερ μάρκετ αλλά μπορούμε το καλοκαίρι, που είναι η εποχή της ντομάτας, να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά βαζάκια. Διατηρούνται για 1 χρόνο ή και λίγο παραπάνω μέσα σε αποστειρωμένα και αεροστεγώς κλεισμένα γυάλινα βάζα.

Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας δεν υπήρχε φυσικά στο ντουλάπι της γιαγιάς μας. Εμείς όμως θα τη συμπεριλάβουμε. Γιατί αυτή η παραδοσιακή σάλτσα της ασιατικής κουζίνας, που αποτελείται κυρίως από σόγια και σιτάρι, είναι σχεδόν αθάνατη. Ακόμη και η ανοικτή συσκευασία μπορεί να κρατήσει έως 3 χρόνια μέσα στο ψυγείο και φυσικά η κλειστή συσκευασία της πολύ περισσότερο. Μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι, να καταναλωθεί ως ντιπ ή να δώσει χρώμα και spicy γεύση στις δημιουργίες μας. Είναι μάλιστα και πολύ θρεπτική. Εκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, η σόγια σος είναι εξίσου καλή πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

Διάφορα λαχανικά σε μορφή τουρσί

Μπορούμε να συντηρήσουμε άγουρες ντομάτες, άσπρα λάχανα, κουνουπίδι, καρότα, αγγουράκια, πιπεριές με ξύδι και αλάτι σε βαζάκια αεροστεγώς κλεισμένα για πολύ καιρό. Υπάρχουν και έτοιμα βάζα στην αγορά.

Κονσέρβες φρούτων, λαχανικών και κρέατος

Σημαντικό είναι οι κονσέρβες να μην έχουν τσαλακώματα, χτυπήματα ή ανοίγματα και να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως. Κάνουμε έναν έλεγχο στην ετικέτα της συσκευασίας και αγοράζουμε εκείνες με τα λιγότερα συντηρητικά αλλά και με την πιο μακρινή ημερομηνία λήξης. Γενικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ακριβώς λόγω της κονσερβοποίησης. Φροντίζουμε όμως να ανανεώνουμε το απόθεμα συνεχώς.

Μέλι

Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον εφόσον είναι μέσα σε γυάλινα βάζα καλά σφραγισμένα. Μπορεί να κρυσταλλώσει αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και είναι το ίδιο νόστιμο. Για το μέλι που έχει ζαχαρώσει θυμάμαι ότι η γιαγιά μου βύθιζε το γυάλινο δοχείο με ανοικτό το καπάκι μέσα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό και ανακάτευε με το κουτάλι για να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.

Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

Η γενναία ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν όλα αυτά τα προϊόντα λειτουργεί ως συντηρητικό. Έτσι η διάρκεια ζωής τους φτάνει μέχρι τα 2 χρόνια, έχοντας φροντίσει όμως να αποθηκευτούν σε χώρο με τις κατάλληλες συνθήκες. Γενικά η σταθερή θερμοκρασία στο ντουλάπι θα τα διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ποιά είναι τα σημάδια ότι το προϊόν έχει χαλάσει; Θα έχει πιο σκούρο χρώμα, στιφή γεύση και ένα υγρό θα φαίνεται πάνω στο βάζο. Μετά το άνοιγμα μπαίνουν στο ψυγείο.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι δεν αλλοιώνονται εύκολα. Σε κλειστή συσκευασία κρατάνε μέχρι 6 μήνες. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα ακόμη και όταν δεν είναι η εποχή τους.

Παστέλι

Το παστέλι είναι ένα τονωτικό γλύκισμα από μέλι και σουσάμι με μεγάλη διάρκεια ζωής επίσης. Πολύτιμο διατροφικά καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Αν ανήκει στις γευστικές προτιμήσεις μας το συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα τροφίμων.

Αποθήκευση σπόρων για ντομάτες, πατάτες κ.α..

Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα στην αυλή, τον κήπο ή ακόμη και στο μπαλκόνι μας. Αγοράζουμε σπόρους λαχανικών, που φυσικά δεν πρόκειται να χαλάσουν, και τους φυλάμε για μια ώρα ανάγκης. Βέβαια στο μεταξύ ρίχνουμε κι ένα βλέφαρο στο διαδίκτυο για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο. Ας υπάρχει η γνώση και ας μην έρθει ποτέ η ώρα να μας χρειαστεί!

μακράς διάρκειας. Οργάνωση και αποθήκευση. - Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα μακράς διάρκειας

Προχωράμε στην εφαρμογή της λίστας έχοντας εξασφαλίσει τον κατάλληλο χώρο για να αποθηκεύσουμε τα καλούδια μας. Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε στον ίδιο χώρο απορρυπαντικά και τρόφιμα, καθώς οι έντονες μυρωδιές των καθαριστικών εισχωρούν παντού.

Επιλέγουμε χώρο σκιερό, ξηρό και δροσερό. Το φως, η υγρασία και το οξυγόνο γενικά προκαλούν φθορά. Επίσης αποφεύγουμε συρτάρια ή ντουλάπια κοντά στο φούρνο, το ψυγείο ή το πλυντήριο πιάτων που αναπτύσσουν θερμοκρασία.

Ρυθμίζουμε τις ποσότητες των προμηθειών μας με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που διαθέτουμε και με βάση τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Για τη φύλαξη των τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες υπάρχουν στην αγορά οι κουβάδες τροφίμων των 5 κιλών αλλά και εκείνα τα βαρελάκια για ελιές με βιδωτό πώμα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αυτό το σκοπό.

Τρόποι διαχείρισης της αποθήκης μας

Για τη σωστή διαχείριση της αποθήκης μας ισχύουν δύο κανόνες. 1ος κανόναςΑποθηκεύουμε ότι τρώμε και τρώμε ότι έχουμε αποθηκεύσει και 2ος κανόναςΌτι μπαίνει πρώτο βγαίνει πρώτο.

Επιλέγουμε τρόφιμα που τρώμε ούτως ή άλλως, ώστε να ανανεώνονται οι προμήθειες με την κατανάλωση των παλαιότερων. Για το λόγο αυτό τοποθετούμε τις πιο πρόσφατα αγορασμένες τροφές στο πίσω μέρος του ραφιού και βάζουμε μπροστά τις πιο παλιές.

Μαρκάρουμε τις κονσέρβες και τα βάζα φύλαξης τροφίμων γράφοντας με ένα μαρκαδόρο την ημερομηνία που αποθηκεύτηκαν. Αν η αποθήκη που θα φτιάξουμε είναι πολύ μεγάλη και άρα όχι εύκολα διαχειρίσιμη, καλό είναι να γίνει απογραφή των τροφίμων σε ένα σημειωματάριο – ημερολόγιο, για να είμαστε πάντα ενήμεροι.

Το να στήσουμε την αποθήκη μας την πρώτη φορά είναι μάλλον το εύκολο κομμάτι. Το να κρατήσουμε αυτή την αποθήκη καθαρή και τακτοποιημένη στη συνέχεια είναι εκείνο που απαιτεί τη δική μας συνεχή προσπάθεια.

Πώς όμως γεμίζουμε την αποθήκη μας;

Σίγουρα δεν μπορούμε να αγοράσουμε τόσα τρόφιμα από τη μία στιγμή στην άλλη. Περιμένουμε τις προσφορές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Εκμεταλλευόμαστε τις προσφορές 1+1 ή περιμένουμε κάθε φορά που τα μεγάλα μάρκετ βγάζουν τα προϊόντα στη μισή τιμή για να στοκάρουμε.

Συγκρίνουμε πάντα τις τιμές και πάμε εκεί που μας συμφέρει περισσότερο. Αν το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε το μήνα για παραπάνω τρόφιμα είναι περιορισμένο, δεν αγοράζουμε ένα μόνο προϊόν σε μεγάλη ποσότητα. Είναι πιο συνετό να αγοράσουμε μια μεγάλη ποικιλία πραγμάτων σε μικρότερη ποσότητα. Χτίζουμε σταδιακά τα αποθέματά μας

Το καλύτερο σχέδιο περιλαμβάνει ένα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μεταλλικά, πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά στα τρόφιμα που μπορείτε να αποθηκεύσετε για την τέλεια υγεία σας. Το παρακάτω είναι μια λίστα με τρόφιμα και πράγματα που αποθηκεύω.Βασική αποθήκευση τροφίμων για ένα άτομο για ένα έτος

  • 300 λίβρες – 136 κιλά
    Βιολογικό σιτάρι (σκληρό σιτάρι καμούτ, σπέλτ)
  • 155 λίβρες – 70 κιλά
    Ένας συνδυασμός οργανικών σπόρων (καστανό ρύζι, φαγόπυρο, βρώμη, κεχρί, κινόα, κριθάρι, καλαμπόκι, τριτικάλε, καμούτ κλπ.)
  • 50 λίβρες – 23 κιλά
    Ωμοί ξηροί καρποί (25 λίβρες= 12 κιλά αμύγδαλα και άλλα τόσα από αυτά που προτιμάτε όπως καρύδια, κάσιους, πεκάν, κουκουνάρια, κλπ.). Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τα αμύγδαλα για να φτιάξετε φυτικό γάλα.
  • 20 λίβρες – 9 κιλά
    Ωμούς σπόρους (σπόρους λιναριού, ηλίανθου, κολοκύθα, σουσάμι, chia, κλπ.)
  • 75 λίβρες – 34 κιλά
    Οργανικά φασόλια (μαύρα, κόκκινα, λευκά, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, κλπ.)
  • 60 λίβρες – 27 κιλά
    Βιολογικό μέλι (επίσης να αποθηκεύσετε λίγη μαύρη μελάσα και σιρόπι αγαύης – μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ειδικές περιπτώσεις)
  • 20 λίβρες – 9 κιλά
    Έλαια (ελαιόλαδο, λάδι καρύδας και σιτέλαιο)
  • 10 λίβρες – 4,5 κιλά
    Αλάτι (προτιμάμε το φυσικό θαλασσινό)
  • 60 λίβρες – 27 κιλά
    Σπόροι για φύτρα (2 μέρη σιτάρι, 1 μέρος από τα ακόλουθα: τριτικάλε, φακές, φασόλια αντζούκι, μπιζέλια, και αρκετή τριγωνέλλα.)
  • 5 λίβρες – 2 κιλά
    Μείγμα σπόρων βλάστησης (μηδική, ραπανάκι και κόκκινο τριφύλλι)
  • Σπόροι κήπου (μία μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακούς σπόρους)
    Μπαχαρικά (Θα ήθελα κάποιες διαφορετικές γεύσεις)
  • Συνταγές για βλάστηση, παξιμάδια, ωμά γεύματα κ.λπ.

Παρατεταμένη αποθήκευση τροφίμωνΦρούτα και λαχανικά (αποξηραμένα από τον κήπο σας), πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, μήλα, μπορούν εύκολα να αποθηκεύονται τον χειμώνα σε ένα υπόγειο. Μπορείτε να διατηρείτε επίσης, εμφιαλωμένα φρούτα και λαχανικά χωρίς ζάχαρη, αλλά επειδή έχω πάει σε μια πιο ακατέργαστη διατροφή τροφίμων, τώρα προτιμώ τα αποξηραμένα τρόφιμα στους 40 βαθμούς Κελσίου, για να διατηρούν τα ζωντανά ένζυμα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα τους.

About admin

Check Also

Συντήρηση χυμών στην κατάψυξη

Oι χυμοί μπορούν να μείνουν φρέσκοι στο ψυγείο για λίγες μέρες, αλλά η κατάψυξη επεκτείνει …

Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών σε κελάρια

Χρησιμοποιήστε αυτές τις βασικές οδηγίες αποθήκευσης, για να κρατήσετε αυτά που παράγει ο κήπο σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.