Τρίτη , 22 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια ματζουράνας

Η ματζουράνα είναι πολυετές αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, ξαδερφάκι της ρίγανης, που φυτρώνει σε ημιορεινά και ορεινά μέρη των χωρών της Μεσογείου. Με ανάπτυξη που φτάνει περίπου το μισό μέτρο, η ματζουράνα χαρακτηρίζεται από όρθιους βλαστούς, μικρά στρογγυλά φύλλα σταχτοπράσινου χρώματος και μικρά ασπρορόδινα άνθη που εμφανίζονται στις άκρες των βλαστών. Η ματζουράνα μπορεί να φυτευτεί στον κήπο, σε βραχόκηπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να τη χρησιμοποιούμε αποξηραμένη σε ρόφημα ή ως μυρωδικό σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Γνωστή από την αρχαιότητα για τις χωνευτικές, ηρεμιστικές και χαλαρωτικές της ιδιότητες, η ματζουράνα έχει σημαντικά οφέλη για την υγείας μας, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών, με ευεργετική δράση ενάντια στην αϋπνία, στον βήχα και στο κρυολόγημα. Μπορούμε να προμηθευτούμε φυτά ματζουράνας σε αρκετά χαμηλή τιμή από φυτώρια, ενώ το αιθέριο έλαιο της με το χαρακτηριστικό άρωμα θα το βρούμε σε αρωματοπωλεία και φαρμακεία. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η ματζουράνα για να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας. 

Ματζουράνα, ένα εξαιρετικό μυρωδικό της Μεσογείου
Ματζουράνα, ένα εξαιρετικό μυρωδικό της Μεσογείου


 Τι συνθήκες θέλει η ματζουράνα για να ευδοκιμήσει; Η ματζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί το χώμα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά σχετικά ηλιαζόμενες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο. Η ματζουράνα θεωρείται ξηρική καλλιέργεια και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση της ματζουράνας είναι μέσα στην άνοιξη και στις αρχές του φθινοπώρου. Φυτεύουμε σε αποστάσεις 30-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών, ενώ αν τη φυτέψουμε σε βραχόκηπο επιλέγουμε θέση κοντά σε ρίγανη και σε θυμάρι. Για φυτά ματζουράνας σε γλάστρα, φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε σημείο με δυτική ή βορεινή έκθεση και προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά. Για να αποξηράνουμε τα φύλλα της ματζουράνας και να κάνουμε ρόφημα, τα κόβουμε στις αρχές της άνθισης, περίπου από τα μέσα Ιούνη ως τα μέσα Ιούλη. Αν θέλουμε να συλλέξουμε φύλλα και άνθη της ματζουράνας για να βγαλουμε αιθέριο έλαιο, το κάνουμε από τα μέσα Ιούλη ως τα τέλη Αυγούστου, την εποχή της πλήρους άνθισης. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα η ματζουράνα; Η ματζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση, πραγματοποιούμε μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θέλει πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Χρειάζεται προσοχή, ωστόσο, καθώς το άφθονο και συχνό πότισμα της ματζουράνας προκαλεί μείωση της συγκέντρωσης σε αιθέρια έλαια. Είναι σημαντικό κατά το πότισμα να μην βρέχουμε το φύλλωμα της ματζουράνας ειδικά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, προκειμένου να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών. Όσον αφορά τη λίπανση της ματζουράνας, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου μετά τη συγκομιδή είναι ενδεδειγμένη. Και στο λίπασμα δεν πρέπει να το παρακάνουμε, καθώς υπερβολική ποσότητα αζωτούχας λίπανσης υποβαθμίζει την ποιότητα των φύλλων που συλλέγουμε. Πότε και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της ματζουράνας; Μπορούμε να κλαδέψουμε ελαφρά τη ματζουράνα στις αρχές της άνοιξης, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλάδια για να τονώσουμε την βλάστηση της. Επίσης, φροντίζουμε να κορφολογούμε τους βλαστούς της ματζουράνας για να έχει πιο συμπαγή ανάπτυξη. Συνήθως, κλαδεύουμε πιο αυστηρά τη ματζουράνα, δηλαδή από χαμηλά σημεία των βλαστών της, μετά το τέλος της άνθισης, στις αρχές του φθινοπώρου. Με αυτή τη φροντίδα, η ματζουράνα θα βλαστήσει ξανά και να εμφανίσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία την επόμενη χρονιά. 


Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την ματζουράνα; Η ματζουράνα είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Πάντως, αν υπάρχει πολλή υγρασία και κακός αερισμό, ειδικά αν έχουμε αφήσει ακλάδευτη τη ματζουράνα, μπορεί να παρουσιάσει την μυκητολογική ασθένεια του περονόσπορου, καθώς και σάπισμα στο ριζικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού στο φύλλωμα της και παράλληλα ποτίζουμε στο χώμα γύρω από τη ρίζα. Επίσης, μπορούμε προληπτικά να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινοπνεύμα σε 1 λίτρο νερό για να αντιμετωπίσουμε τη μελίγκρα και τον αλευρώδη που προσβάλλουν το φύλλωμα της. Πότε μαζεύουμε τη ματζουράνα και με ποιο τρόπο την αποξηραίνουμε; Όσοι έχουμε γλάστρα ματζουράνας στο μπαλκόνι μας ή στην αυλή μας για να κόβουμε λίγα φύλλα για την κουζίνα μας, μπορούμε να το κάνουμε σχεδόν όλο το χρόνο. Αν όμως συλλέγουμε ματζουράνα για να την αποξηράνουμε και να τη διατηρήσουμε, την μαζεύουμε συνήθως μέσα στο καλοκαίρι κατά την περίοδο ανθοφορίας της. Ανάλογα την περιοχή καλλιέργειας, αν κάνουμε σχετικά πρώιμη συγκομιδή μέχρι τα μέσα καλοκαιριού μπορεί να εξασφαλίσουμε άλλη μία όψιμη φθινοπωρινη συγκομιδή. Η συγκομιδή της ματζουράνας είναι καλύτερα να γίνεται πρωινές ώρες, μετά που στεγνώσει το φυτό από την πρωινή υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αιθέρια έλαια. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τους βλαστούς με φύλλα και άνθη της ματζουράνας, τα δένουμε με σπάγγο σε μάτσα και τα κρεμάμε σε σκιερό μέρος με καλό αερισμό. Αφού περάσουν μερικές μέρες και ολοκληρωθεί η αποξήρανση, τρίβουμε τη ματζουράνα και την φυλάμε σε αεροστεγή βάζα μέσα στο ντουλάπι μας. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά ματζουράνας; Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά, η ματζουράνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με διαίρεση του φυτού καθώς και με τη μέθοδο των μοσχεύματων. Κατάλληλη εποχή σποράς για τη ματζουράνα είναι στις αρχές Αυγούστου, ώστε τα νεαρά φυτά να μεταφυτευθούν στά μέσα του φθινοπώρου στην οριστική τους θέση. Η διαίρεση των ριζών της ματζουράνας μπορεί να γίνει στις αρχές τής άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου με ένα κοφτερο μαχαίρι, αφού έχουμε πρώτα κλαδέψει αρκετά το φυτό. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα επιτυγχάνεται όταν παίρνουμε τμήματα βλαστού από τhν κορυφή του φυτού μήκους 10 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης ή ημιξυλώδη μοσχεύματα την περίοδο του καλοκαιριού. Είναι μικρά φυτά-κλώνοι που φυτρώνουν γύρω από το μητρικό φυτό. Αν αφαιρεθούν με τμήμα της ρίζας και φυτευτούν δημιουργούνται νέα φυτά. 

Ματζουράνα, καλλιέργεια σε γλάστρα
Τι φροντίδα χρειάζεται η ματζουράνα σε γλάστρα


 Κι ένα μυστικό για τη ματζουράνα Σε μεγάλες δόσεις η ματζουράνα, θεωρείται ότι λειτουργεί ως ισχυρό υπνωτικό, ακόμη και ναρκωτικό. Γι’ αυτό άλλωστε όταν την απολαμβάνουμε σε ρόφημα, την βράζουμε συνήθως μαζί με δίκταμο και φασκόμηλο για να μετριάσουμε τη δράση της. Να σημειώσουμε επίσης πως η κατανάλωσή της από γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγεται. 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.